27 Haziran 2009 Cumartesi

SOSİSLİ MİLFÖY BÖREĞİ


MALZEMELER:

1 paket milföy hamuru

300 gr. sosis (zar şeklinde doğranmış)

1 yemek kaşığı tatlı biber salçası

1 yemek kaşığı margarin

2 adet ince ince doğranmış çarliston biber

tuz

karabiber

üzerine sürmek için 1 yumurta sarısı

susam

çörek otu


YAPILIŞI:Bir tavaya margarin konur,eriyince önce ince doğranmış biberler ilave edilir ve bir kaç dk.pişirilir.Daha sonra zar şeklinde doğranmış sosisler + 1 kahve fincanı su ile inceltilmiş biber salçası + tuz + karabiber eklenip, kapağı kapalı olarak 5 dk. kadar pişirilir ve bir kenarda soğutulur.Milföy hamurlarının biraz yumuşaması beklenilir,her bir hamurun içine birer yemek kaşığı sosisli iç konulup,bohça şeklinde kapatılır,kat yerleri altta kalacak şekilde pişirme kağıdı serilmiş tepsiye dizilir , üzerlerine yumurta sarısı sürülüp,susam + çörek otu serpilir ve önceden 200 dercede ısıtılmış fırında , böreklerin üzerleri kızarana kadar pişirilir.

ZEYTİNYAĞLI HAVUÇ EZMESİ


Tarif;meşhuuurrr GÖNÜL CANDAŞ'ın "BEREKETLİ OLSUN" kitabından....


MALZEMELER:

1/2 kg. rendelenmiş havuç

1/2 su bardağı zeytinyağ

2 adet rendelenmiş kuru soğan

1/2 kg. süzme yoğurt

3-4 diş ezilmiş sarmısak

tuz

arzu edilirse süslemek için bir kaç maydanoz yaprağı.
YAPILIŞI:Yayvan bir tencereye zeytinyağ konur, hafif kızınca önce soğan biraz pembeleştirilir , daha sonra rendelenmiş havuç ilave edilip, ara ara karıştırılıp , kapak kapalı olarak iyice pişirilir.Soğuyunca sarmısaklı süzme yoğurt ile iyice harmanlanır ve yayvan bir tabağa alınıp maydanoz ile süslenip, servis yapılır.


ÇİĞ KÖFTE







Değerli arkadaşım,pirim Alper Bey...Bugün , bu tarifi yazabiliyorsam göğsümü gere gere, bunda ki en büyük pay sizindir,ellerinize tekrar tekrar sağlık olsun , Adana ya selam.....



MALZEMELER:



1/2 kg.yağsız , sinirsiz,bifteklik dana eti



600-650 gr.çok ince köftelik bulgur



1,5 baş sarmısak



2 adet kuru soğan



200. gr ishot



ishotun üstünü kaplaycak kadar zeytinyağ (riviera)



200.gr hazır domates salçası



1 yemek kaşığı biber salçası



bol karabiber + kimyon



ince kıyılmış maydanoz + taze soğan



en son (makinanın içinden geçirmek için ) 1 ya da 2 adet domates



sıkma aşaması için bir kase zeytinyağ






YAPILIŞI:Öncelikle şunu söylemeliyim ki , ben de çiğ köfteyi (yukarıda resmi olan) makinadan geçirerek yapıyorum,haliyle sadece el ile yoğrularak yapılan kadar zahmetli ve detaylı olmuyor . Ancak kesinkikle çok daha lezzetli oluyor.Haliyle ben burada makinada nasıl yaptığımı kısaca yazacağım.Eğer elinizde makina yoksa harcayacağınız zaman artacak sadece,ama nasıl yapılırsa yapılsın harika bir lezzet...Şimdi;oldukça büyük bir tepsi içersine (hatta bulabilirseniz yukarıda ki çiğ köfte tepsisinden) öncelikle bulgur + çok küçük doğranmış et + (en az iki saat kadar bekletilmiş) zeytinyağlı ishot + domates salçası + biber salçası + karabiber + kimyon +tuz + küçük doğranmış kuru soğan + ezilmiş sarmısaklar konulduktan sonra tüm malzemeler el ile biraz yoğrulur , harmanlanır.Daha sonra tam 3 tur kıyma makinamsından geçirilir, her tur arasında 5 dk kadar el ile yoğrulur.Son turda makinadan 1 ya da 2 adet domates de geçirilir.En son çok ince kıyılmış yeşillikler ilave edilir ve el ile biraz daha yoğrulduktan sonra , el sık sık zeytinyağa batırılarak köfteler sıkılıp,bir tepsiye dizilir...



26 Haziran 2009 Cuma

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK DOLMASI




Kesinlikle "sarması" değil, dolması.Benim için , yaprağın etlisi sarmadır sadece.Bugün yapıyorum, Türkiye nin en güzel asma yapraklarıyla,Manisa'nın yapraklarıyla....




MALZEMELER:


1/2 kg.taze yaprak (az haşlanmış)


1/2 kg. kuru soğan (robotta kıyılmış)


2 yemek kaşığı dolmalık fıstık


1 su bardağı zeytinyağ


1 su bardağı pirinç


1 yemek kaşığı kuru nane


1 çay kaşığı yeni bahar


1 çay kaşığı karabiber


1/2 limon suyu


1 kesme şeker


1 tatlı kaşığı hazır domates salçası


2 yemek kaşığı kuş üzümü


1/2 su bardağı su


4-5 adet ekşi erik




YAPILIŞI:Geniş bir tencereye zeytinyağ konur ve biraz ısındıktan sonra,dolmalık fıstıklar içine atılıp hafif renk değiştirene kadar kavrulur.Daha sonra soğanlar ilave edilip ara ara karıştırılarak pembeleştirilir.Sırasıyla pirinç + kuru nane + yeni bahar + karabiber +tuz + şeker + salça eklenip biraz daha kavrulduktan sonra su + limon suyu eklenir , karıştırılır ve kapağı kapalı olarak 5 dk kısık ateşte pişirilir.Pişen iç bir kaseye alınır ve biraz soğuması beklenir,daha sonra yapraklara kalın kalın(zeytinyağlı yaprak dolması kesinlikle ince olmaz) sarılarak çelik bir tencereye dizilir (aman teflon olmasın ,teflonda pişen yaprak çok kötü bir tat veriyor) dolmaların üzerine çok az daha çiğ zeytinyağ gezdirilir, 1 su bardağı su + birkaç tane ekşi erik ilave edildikten sonra üzerlerine önce bir tabak (hatta bulabilirseniz yukarıda resmi olan "dolma taşı") daha sonra da tencerenin kapağı kapatılır,kısık ateşte yarım saat kadar pişirilir.İsteğe göre sıcak ya da soğuk servis yapılır.


21 Haziran 2009 Pazar

KOLAY SAMSA TATLISI


MALZEMELER:

400 gr. (yaklaşık 8 yaprak) hazır milföy hamuru

1 su bardağı toz badem

4 çorba kaşığı toz şeker

2 adet yumurta akı


ŞURUP İÇİN:

6 kahve fincanı toz şeker

4 çay bardağı su

1 adet limonun suyu


SÜSLEMEK İÇİN:

İnce çekilmiş antep fıstığı


YAPILIŞI:Derin bir kap içinde toz badem + şeker + yumurta akları karıştırılır.Milföy hamurları yaklaşık 2 mm.kalınlığında inceltilir,içlerine bademli karışım paylaştırılarak yayılır ve hamurlar rulo biçiminde sarılır.Bu şekilde 45 dk. kadar bekletilir.Bu sırada şurup için, su ve toz şeker kaynatılır,içine limon suyu ilave edilip,bir taşım daha kaynadıktan sonra ocaktan alınır. Dinlenmiş olan rulolar küçük dilimler halinde kesilir,orta derecedeki fırında üzerleri kızarana kadar (yaklaşık 40 dk.) pişirilir.Fırında çıkan tatlıların üzerine şurup dökülür ve soğumaya bırakılır,soğuduktan sonra üzerleri antep fıstığı ile süslenerek servis yapılır.



PATATESLİ KOLAY MANTI


Ahhh.. içinde ,üstünde,yanında,altında...yediğim herhangi bir şey de patates olsun da, ne olursa olsun,mucize PATATESim benim.....

MALZEMELER:

2 adet yufka

1 adet yumurta akı

yarım çay bardağı sıvıyağ

3 su bardağı et suyu


İÇ MALZEMELERİ:

4 adet büyük boy patates

yarım su bardağı sıvıyağ

yarım demet taze soğan

tuz

karabiber

pul biber


ÜZERİ İÇİN:

2 çorba kaşığı tereyağ

1 tatlı kaşığı pul biber


YAPILIŞI:İç harç için patatesler haşlanır , ezilir.Geniş bir kaba alınıp,üzerine sıvıyağ + ince kıyılmış taze soğan + karabiber + tuz + pul biber eklenir , güzelce harmanlanır.Yufkalar sekiz eşit üçgen parçaya bölünür,üzerlerine fırça ile biraz sıvıyağ sürülüp ,geniş taraflarına patatesli harç yayılarak,rulo yapılır,kendi etraflarında (gül börek gibi sarılarak) döndürülür.Yumurta akı ile uçları yapıştırılır,yağlanmış fırın tepsisine dizilerek,önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir. Sıcakken üzerlerine ılık et suyu gezdirilir,servis tabağına alınır.Son olarak üzerlerine tereyağda kızdırılmış pul biber (ve benim tercihim + sarmısaklı yoğurt )ile servis yapılır.

KEŞKEK


İki gün önce okuldan arkadaşım Müge, tavuklusunu yapıp getirdi bana.Ellerine sağlık sevgili arkadaşım harika olmuş,ben de etlisini yazıyorum...

MALZEMELER: (6-8 kişilik)

1 adet bütün gerdan eti

1/2 kg. aşurelik buğday

150 gr tereyağ (mutlaka tereyağ,alternatif yok bu sefer)

3 tatlı kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı pul biber

yeteri kadar su


YAPILIŞI:Buğday iyice yıkanır,bir gece önceden üstüne kaplayacak kadar ılık su ile ıslatılır,ertesi gün 2 saat kadar suda bekletilmiş gerdan + 2 tatlı kaşığı tuz + 1 çay kaşığı karabiber ile , et iyice yumuşayana kadar pişirilir.Soğuduktan sonra etler ince ince tiftilir.Buğday süzülür,gerdan suyu kaynatılır,1 tatlı kaşığı daha tuz ilave edilir,süzülmüş buğday da eklendikten sonra , ara ara tahta kaşık ile karıştırılarak pişirilir.(Bu aşamada gerekirse biraz daha su ilavesi yapılır)Ayıklanmış et parçalarından az bir miktarı üzerini süslemek için ayrılır,kalanı pişmiş buğday ile iyice harmanlanır.Ara ara karıştırılarak biraz daha pişirilir,bekletmeden servis tabağına alınır,süs için ayrılan et parçaları ve tereyağda kızdırılmış pul biber ile süslenerek,bekletmeden sıcak servis yapılır.

15 Haziran 2009 Pazartesi

PEYNİRLİ AÇIK POĞAÇA


MALZEMELER:


Hamuru için:

200 gr oda sıcaklığında margarin (kesinlikle SANA HAMUR İŞİ)

1/2 çay bardağı sıvıyağ (çiçekyağ ya da mısır özü)

1 çay bardağı yoğurt

1 adet yumurtanın sarısı

1 çay kaşığı mahlep

1 çay kaşığı tuz

1 paket kabartma tozu

aldığı kadar un


İç Malzemeleri:

250 gr beyaz peynir (ya da tulum loru)

1/2 demet çok ince kıyılmış maydanoz

1 adet yumurta (akı harç içine,sarısı üzerine kullanılacak)

karabiber


YAPILIŞI: Margarin + sıvıyağ + yoğurt + yumurta sarısı + mahlep + tuzu karıştırın.Kabartma tozu ve unu ilave ederek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin.Üzerini nemli bir bez ile örterek 10 dk.dinlendirin.Diğer tarafta içi için , rendelenmiş beyaz peynir + maydanoz + yumurta akı + karabiberi karıştırın.Dinlenmiş hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alın, avuç içinde açıp ortasına bir miktar peynirli harç koyun,ortası hafif açık kalacak şekilde kapatın,yağlı pişirme kağıdı serilmiş tepsiye dizin,üzerlerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirin,hafif ılındıktan sonra servis yapın.

13 Haziran 2009 Cumartesi

PAÇANGA BÖREĞİ


Bu tarifi eklerken çok düşündüm hangi etikete ekleyeyim diye.Öyle bir tarif ki; hamur işlerinin de hası, mezelerin de hası...Davet sofralarının bir numaralı ara sıcağı ve hatta Türk mutfağının gurur sebeplerinden biri....


MALZEMELER: (4 kişilik)


2 adet yufka

16 dilim pastırma (çemenleri biraz da olsa ayıklanmış)

8 dilim taze kaşar peyniri

8 ince dilim domates (soyulmuş,çekirdekleri alınmış)

4 adet çarliston biber (tohumları temizlenip,boylamasına ortadan ikiye ayrılmış

tuz

kızartmak için çiçekyağ


YAPILIŞI:Yufkaları üst üste koyup 4 eşit parçaya bölüp,8 adet üçgen yufka elde edin.Her bir yufkanın üzerine sırasıyla,üst üste ; 2'şer dilim pastırma + 1 dilim kaşar peyniri +2'şer dilim domates + 1 adet yarım çarliston biber + biraz tuz ekledikten sonra, üç parmak eninde sigara böreği gibi yassı sarın , uçlarını çok az su ile ıslatıp yapıştırın.Kızgın yağda kızartın.





KIYMALI SARAY BÖREĞİ


Amanın yeme de yanında yat ya da yatma , malum "saray" böreği ya...Hürmet et,önünde eğil, şükranlarını sun varlığına,o kadar mükemmel yani...


MALZEMELER:

3 adet yufka

250-300 gr. kıyma (dana kıyması)

1 adet kuru soğan (küçük doğranmış)

2 çorba kaşığı kuş üzümü

2 çorba kaşığı çam fıstığı

1 avuç ince kıyılmış maydanoz

1 su bardağı süt

1 küçük şişe maden suyu

2 adet yumurta

1 kahve fincanı sıvıyağ

tuz

karabiber


YAPILIŞI:Önce,bir tavaya az sıvıyağ döküp fıstıkları hafif kavurun,soğanları ilave edip biraz pembeleştirin,kıymayı +tuzu + karabiberi ilave edip , kıyma kendi suyunu salıp çekinceye kadar orta ateşte pişirin,altını kapatıp maydanoz ve kuş üzümünü ekleyip , tavanın kapağı kapalı olaraak bir kenarda bekletin.Böreğin sıvı harcını hazırlamak için derin bir kap içersine süt + maden suyu + 1 adet yumurta + 1 kahve fincanı sıvıyağ koyup hafif çırpıp karışmasını sağlayın. İlk yufkayı açın ortadan ikiye bölüp yarım daire şeklinde 2 parça yufka elde edin.Parçalardan birinin üstüne sıvı harçtaan döküp iyice yayın,kıymalı harçtan bir miktar alıp yufkanın her tarafına serpiştirin.Daha sonra yufkayı uzun kenarından başlayarak rulo yapın,kendi etrafında (gül börek gibi) döndürün ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirin.Kalan yufkalara da aynı işlemleri uygulayın.Kalan sıvı harcın içine 1 adet daha yumurta kırın,çırpın ve tepsideki böreklerin üzerine bir fırça yardımı ile sürün.Arzuya göre böreklerin üstüne susam serpin ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında , böreklerin üstleri nar gibi kızarana kadar pişirin.

12 Haziran 2009 Cuma

KREMALI PEYNİRLİ ERİŞTE


Yok ben baya baya aklımı bozdum erişte tarifleriyle.E ama bozulmayacak gibi de değil ki !!! Çok güzel çooookkkk....


MALZEMELER:

250-300 gr erişte

2 yemek kaşığı tereyağ ( ya da margarin )

100 gr ceviz

150 gr beyaz peynir

1 kutu krema (200 ml)

tuz

karabiber

1 kahve fincanı eriştenin kaynama suyundan

süslemek için maydanoz (arzu ederseniz)


YAPILIŞI:Derin bir tencereye su ve tuz koyup kaynamaya bırakın,kaynayınca içine erişteleri atıp 12-13 dk. kadar pişirin.Bu sırada, sosu yapmak için ocağa bir başka tencere koyup yağı içine alın ve eritin.Yağ eriyince iri dövülmiş cevizleri lave edip biraz kavurun,yaklaşık 2 dk. kavurduktan sonra 1 kutu krema ileve dip tencerenin altını kısın ve karıştırarak eriştenin kaynama suyundan 1 fincan su + tuz + karabiber ekleyip bir taşım kaynatın.Bu sırada pişmiş olan erişteleri süzüp cevizli sosun üzerine alın,yavaşça birkaç kez karıştırıp,üzerine rendelenmiş peynir ilave edip sıcak servis yapın

BURDUR USULÜ ERİŞTE


Valla ben de okuduklarımın yalancısıyım,Burdur da hiç bulunmadım,yöresel yemeklerini tatmadım,bu sebeple çok emin değilim,gerçekten Burdur'da erişte bu usul mü yapılıyor?Ama; her nerede yapılırsa yapılsın,lezzeti çok çok güzel...


MALZEMELER:

250-300 gr.erişte(hatta bulabilirseniz,sırf yumurta ile yoğrulmuş ev eriştesi)

200 gr.beyaz peynir (Ezine)

4 çorba kaşığı tereyağ (ağır geliyorsa margarin)

50 gr ceviz

150 gr.kıyma (ben koyun tercih ediyorum ama dana kıyma da kullanabilirsiniz)

tuz

karabiber


YAPILIŞI:Derin bir tencereye su + tuz koyup kaynamaya bırakın.Su kaynayınca erişteleri içine atıp haşlanmaya bırakın.Bu sırada,ocağa koyduğunuz geniş bir tavanın içine tereyağı koyup erimeye bırakın,yağ eriyince kıymayı ilave edip kendi suyunu salıp çekinceye kadar pişirin.Kıyma suyunu çekip hafif kavrulmaya başlayınca içine iri dövülmüş ceviz +tuz + karabiberi ilave edip 2 dk daha kavurun, altını kapatmadan yaklaşık 12-13 dk. kadar haşlanmış olan erişteleri süzüp kıymalı harcın üzerine alın ve bir kaç kez (erişteleri parçalamamaya özen göstererek) karıştırın. Ocağın altını kapatıp kıymalı erişteyi geniş bir servis tabağına alıp küçük küpler halinde doğradığınız beyaz peyniri de ilave edip bir kez daha karıştırıp (arzu ederseniz süslemek için çok az kıyılmış maydanoz serpip) bekletmeden servis yapın.

PEYNİRLİ LAHMACUN


Çok sevdiğim,her daim alışveriş yaptığım bakkal amcam (ne güzel hala daha "bakkal amca kavramımız yaşıyor,tıpkı çocukluğumdaki gibi,acımasız süpermarketlere rağmen !!) geçen gün elime bir sürü yemek kitapçıkları tutuşturdu "içlerine bir bak, belki hoşuna giden birşeyler bulabilirsin" diye...Ahh,bulmaz olur muyum hiç ?? Bir sürü buldum hemde , en hoşuma giden tariflerden biri ile başlayayım dedim...


MALZEMELER:


2 su bardağı un

1 yemek kaşığı toz maya (ben 1 paket dr.oetker kullanıyorum)

1 tatlı kaşığı tuz

1,5 su bardağı su


HARÇ:

200 gr beyaz peynir (rendelenmiş ezine kullandım)

1/2 demet çok ince kıyılmış maydanoz

karabiber

4 adet çok ince kıyılmış taze soğan (yoksa 2 orta boy kuru soğan)

1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar

üzerine sürmek için 1 çorba kaşığı yumuşamış tereyağ


YAPILIŞI:Derin bir kaba unu koyun ve ortasını havuz gibi açın.Biraz ılık su ve mayayı koyduktan sonra unu dağıtmadan hafifçe karıştırıp,5 dk.kadar mayanın kabarmasını bekleyin.Daha sonra tuz + kalan suyu yavaş yavaş ekleyip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin ve 10-15 dk üstü nemli bir bez ile kapalı olarak dinlendirin.Bu sırada başka bir kap alıp içine (tereyağ dışında) harç için gereken tüm malzemeleri koyup iyice harmanlayın.Dinlenmiş hamuru alıp birkaç dk.daha yoğurup 4 eşit parçaya ayırın.Merdane yardımı ile her bir parçayı ince ve oval olarak açın (tam oval olmazsa sorun değil,bıçak ile fazlalıkları keserek kendiniz de oval şekil verebilirsiniz.)Açılan hamurları yağlı kağıt serilmiş tepsiye alın (2 büyük fırın tepsisi gerekiyor) üzerlerini hafif unlayın ve iç harcı da 4 eşit parçaya bölüp hamurların üzerine yayın.Tepsileri önceden (yaklaşık 30 dk. önce) 220 derecede ısıtılmış fırında 8-10 dk pişirin.Fırından çıkar çıkmaz bir fırça yardımı ile lahmacunların özellikle kenarlarına ve içlerine yumuşak tereyağ sürün.Sıcak servis yapın...

11 Haziran 2009 Perşembe

GÖMME




Bir çok şehirde "patlıcan salatası" derler, amaaa biz Manisa'lılar asla ve kat'a büyüklerimizden öğrendiğimiz ismi değiştirmez "GÖMME" deriz.Zamanında, bu meze çeşidi için olmazsa olmaz yegane malzeme olan patlıcanlar , aslında bağlardaki odun fırınlarının közlerinde pişirilirdi.Elbette onun lezzetini yakalamak imkansız ama harlı yanan bir ocakta da fena olmuyor. Ocaklarınızın çok kirlenmesini istemiyorsanız üstte fotoğrafı bulunan "közlemeç"lerden birer tane edinin derim.Tüm migroslarda bulunuyor.Ha bu arada kışın da kestane közlemek için çok işe yarıyor....

MALZEMELER:

5-6 adet iri patlıcan (varsa bostan patlıcanı olarak da bilinen topan patlıcanlardan olsun)
8-10 adet yeşil acı biber (arzuya bağlı)
6-7 diş sarmısak
tuz
1 su bardağı sızma zeytinyağ




!! Arzu ederseniz 1/2 k. süzme yoğurt (-ki ben genelde süzme yoğurtlusunu tercih ediyorum)




YAPILIŞI:Öncelikle patlıcanları közleyeceğiniz ocak gözünün etrafına alüminyum folyo kaplayın (közlemeçin deliklerinden patlıcanın suları sızıp ocağın üzerinde leke bırakabilir) Patlıcanların sadece saplarını kestikten sonra bıçak ile her bir patlıcanın üzerine 4-5 delik açın ve közlemeçte közleyin.Daha sonra kısa bir süre biberleri közleyin.Patlıcanların kabuklarını soylduktan sonra bir tahta üzerinde bıçakla kıyın (kimisi çatalla ezer , ama bence ASLA yapılmaması gereken bir işlemdir bu) Biberleride ince ince kıydıktan sonra derin bir kaba alıp ; ezilmiş sarmısak + tuz + zeytinyağını ilave edip , biraz karıştırıp, 1 saat kadar bekletin (bekletmemizin amacı;patlıcanın yağı çekmesi için süre tanımak , bu aşamadan sonra isterseniz biraz daha yağ ilave edebilirsiniz) Daha sonra patlıcanlı karışımı yayvan bir tabağa alıp servis yapın (Yoğurtlu istiyorsanız servis tabağına almadan hemen önce süzme yoğurdu da ekleyip karıştırın)

9 Haziran 2009 Salı

EV USULÜ FINDIK LAHMACUN


MALZEMELER:


Hamur için:

4 su bardağı un

1 çorba kaşığı toz maya (1 kahve fincanı şekerli ılık süt ile 5 dk. kabartılmış)

1/2 çay bardağı sıvı yağ

tuz

yeteri kadar ılık su (ben 2 su bardağı ile başlayıp gerekirse ilave ediyorum)


İÇ HARÇ:


200 gr. orta yağlı koyun kıyması

200 gr. robotta kıyılmış kuru soğan

2 adet orta boy domates (soyulup,küp küp doğranmış)

1/2 demetten az ince kıyılmış maydanoz

1 yemek kaşığı biber salçası

1 tatlı kaşığı (1 kahve fincanı ılık suda yarım saat kadar bekletilmiş) pul biber

1 yemek kaşığı tepeleme margarin (yumuşak)

tuz

karabiber


YAPILIŞI: iç harç için gerekli tüm malzemeler derin bir kapta el ile iyice yoğrularak,harmanlanır ve buzdolabında üstü kapalı olarak biraz bekletilir. Bu arada geniş bir kabın ortasına un konur, ortası havuz gibi açılır.Ortasına sütlü maya + tuz + yağ + ılık su ilave edilerek yumuşak bir hamur hazırlanır,kabarıncaya kadar üstü nemli bir bezle kapalı olarak bekletilir.Kabaran hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler alınır,merdane ile ince açılır,harç el ile azar azar yayılır,yağlı kağıt ile kaplanmış tepsiye dizilen lahmacunlar,önceden 200 derecede ısıtılmış fırında üstleri kızarana kadar pişirilir.

8 Haziran 2009 Pazartesi

KETE


Hiç saklamayayım,yapılışı gerçekten zahmetli,uğraştırıcı ve hatta yorucu.Ama,yedikçe yiyesi geliyor insanın.Bu kadar mı güzel bir tat olur?Gediz cim, (sevgili teyzem) söz en kısa zamanda yapacağım...


MALZEMELER:


1 su bardağı sıvıyağ

2 çay bardağı su

1 yemek kaşığı sirke

aldığı kadar un

2 yemek kaşığı erimiş tereyağ

2 yemek kaşığı tereyağ (unu kavurmak için ayrıca)

3 yemek kaşığı un

2 yemek kaşığı yoğurt

tuz

üzerine 1 yumurta sarısı

susam


YAPILIŞI: Sıvıyağ + su + yoğurt + sirke + tuz karıştırılır,aldığı kadar un ile yumuşak bir hamur yapılıp , 20 dk kadar dinlendirilir.Küçük bir tavada 2 yemek kaşığı tereyağ eritilip , 3 yemek kaşığı un ilave edilip kafif kavrulur.Ayrı bir tavada 2 yemek kaşığı daha tereyağ eritilir.Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler alınır, her bir beze unlanmış zeminde merdane ile ince açılır,bir fırça yardımı ile açılan hamurun hertarafına erimiş tereyağ sürülür,bohça şeklinde kapatılıp,kare şekli verilir.Kare şeklindeki hamurun ortasına 1 yemek kaşığı tereyağda kavrulmuş un konulup hafifçe yayılır,karşılıklı köşeler zarf şeklinde kapatılır.Ters çevrilip,pişirme kağıdı serilmiş bir fırın tepsisine hafif aralıklı olarak yerleştirilir.Ketelerin üzerine yumurta sarısı sürülüp,susam serpilir.Önceden 175 derecede ısıtılmış fırında , üzerleri nar gibi kızarana kadar pişirilir.

MÜCVER


Şimdi,her ne kadar "mücver" denince ilk akla gelen "kabak mücver" olsa da , ben bu tarifi bazen kabak, bazen de patates ile yapıyorum.Her iki şekli de birbirinden güzel....


MALZEMELER:


3 orta boy kabak (ya da 3 orta boy patates)

3 adet yumurta

100 gr. rendelenmiş beyaz peynir (ya da tulum peyniri)

1/2 demet ince kıyılmış maydanoz

1/2 demet ince kıyılmış dereotu

(kabak kullanılıyorsa) 1/2 demet ince kıyılmış nane (ya da 1 tatlı kaşığı kuru nane)

tuz

karabiber

3 yemek kaşığı un

1 büyük rendelenmiş kuru soğan

kızartmak için ayçiçek yağı (ya da riviera zeytinyağ)

servis için; arzu edilirse sarmısaklı yoğurt




YAPILIŞI: Kabak (ya da patates) rendenin en ince tarafı ile rendelendikten sonra,sıvıyağ dışındaki tüm malzemeler ilave edilip , bir çatal yardımı ile iyice karıştırılıp bulamaç haline getirilir ve bir kaşık yardımı ile tavadaki kızgın yağa birer parmak aralıklarla dökülüp her iki yüzü de nar gibi kızartılır.

BUZLU VİŞNE ŞURUBU


Ben yaptım,konuklarıma ikram ettim ,(ben içmedim,hiç hoşlanmam soğuk, tatlı içeceklerden ) içenler çok beğendi....


MALZEMELER:


1 kg. vişne

1 kg. toz şeker

1 adet limonun suyu

2 litre soğuk su

50 x 100 cm. ebatlarına tülbent


YAPILIŞI:Vişnelerin sapları ayıklanıp yıkanır ve çekirdekleri çıkartılmadan derin bir kaba alınır.El ile iyice ezilerek suyu çıkarılır,kabın üzeri alüminyum folyo ile kapatılarak buzdolabında bir gece bekletilir.Ertesi gün vişne ezmesi çelik bir tencereye aktarılır,üzerine toz şeker eklenip orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar pişirilir arada tahta kaşık ile karıştırılır.Kaynama başladıktan 5 dk. sonra limon suyu ilave edilir,5 dk daha kaynatılıp ocaktan alınır,soğutulur, üzerindeki köpükler kağıt havlu ile alınır.Tülbent büyük bir tencereye serilir, soğuk hale gelen vişneli karışım azar azar boşaltılıp,kaşık ile ezilir.Tülbentin üzerinde kalan vişne püresinin üzerine 2 lt. soğuk su yavaş yavaş eklenir tekrar süzülür.Bu şurup şişelere doldurulup buzdolabında muhafaza edilir.Servise sunulmadan önce istenirse buz,taze nane yaprağı eklenir.


AYRANLI TAVUK


Nasıl yani ??? Demeyin,çok çok farklı bir lezzet.Tam da şinitzel yapacağım bir akşam pirim Tylor'dan öğrenip uyguladığım bir tarif...


MALZEMELER: (2 kişilik)


4 adet tavuk baget (haşlanmış)

1 su bardağı un

1 büyük su bardağı koyu ayran

tuz

karabiber

kırmızı toz biber

köri

kızartmak için ayçiçek yağı


YAPILIŞI:Yayvan bir kabın içersinde un ve baharatlar güzelce harmanlanır.Bir diğer yayvan kaba ise koyu ayran boşaltılır.Haşlanmış bagetler önce una , sonra ayrana,en son tekrar unlu karışıma bulanıp,kızgın yağda kızartılır.


LAHANA SALATASI


Sarması başta olmak üzere lahana ile yapılan hemen hemen hiç bir yemeği sevmem amaaaa Home Tv nin duayenlerinden Tylor ın bu tarifini ilk denediğimde kendi kendime "demek içinde lahana olan bir tarifin de müptelası olabilirmişim" dedim.Benden söylemesi:)))


MALZEMELER:


1 büyük kase ince kıyılmış lahana

1 adet küçük doğranmış kırmızı soğan

4-5 adet ince kıyılmış taze soğan

2 adet ince kıyılmış kırmızı salçalık biber (yoksa çarliston biber)

2 yemek kaşığı kuş üzümü


SOS:


1 kase mayonez

1 yemek kaşığı elma sirkesi

1 yemek kaşığı hardal

1 çay kaşığı toz kırmızı biber

tuz

karabiber

varsa 1 tatlı kaşığı acisso


YAPILIŞI: Malzemelerin durumundan da anlaşılabileceği gibi, derin bir kasede kıyılmış sebzeler harmanlanır,daha sonra sos için gereken malzemeler de ilave edilip, iyice karıştırılıp,çok fazla bekletmeden servis yapılır. (Özellikle tavuk şinitzel ya da sigara böreğinin yanında bir harika oluyor.)

MAYALI DOLAMA POĞAÇA


Tanrım ne lezzet,ne lezzet...Bütün poğaçalar güzel ama bence bu tarif ennn güzel....


MALZEMELER:


250 gr.margarin(yumuşak)

1 küçük çay bardağı çiçekyağ

2 yumurta

200 ml.(1 su bardağı süt,ılık)

1 paket kuru maya (1 çorba kaşığı)

1 çay kaşığı kabartma tozu (silme)

1 çay kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı toz şeker

aldığı kadar un (ele yapışmayan yumuşak bir hamur olmalı)


İÇ HARÇ:


250 gr teneke peyniri (ya da tulum loru)

1/2 demet ince kıyılmış maydanoz

1 çay kaşığı karabiber


YAPILIŞI:Ilık sütün içine toz şeker ve kuru maya konur biraz karıştırılır, 5 dk. kadar kabarması beklenir.Un derin bir kaba alınıp ortası havuz gibi açılır ve hamur için gereken tüm malzemeler eklenip,yumuşak bir hamur yapılır,kabarması için uzun süre üstü nemli bir bez ile örtülü olarak bekletilir.(Ben,hamuru hazırladıktan sonra en az 5-6 saat bekletiyorum.) İç harç için gerekli malzemeler karıştırılır.Hamurdan yumurta büyüklüğünde beze alınır,merdane ile geniş bir şekilde açılır,peynirli iç konur hamur hafifçe uzatılarak rulo yapılır,kendi etrafında döndürülür.Üzerlerine yumurta sarısı sürülerek,önceden ısıtılmış 175 derece fırında , iyice kabarıp , üzerleri kızarana kadar pişirilir.