22 Kasım 2010 Pazartesi

SÜTLAÇ


Anneciğimin bire bir yaptığı haliyle....


MALZEMELER:


2 lt. süt

1 su bardağı pirinç (max.200 ml.lik,çok büyük olmayan bir su bardağını ölçü olarak kullanıyorum)

3 su bardağı su

2,5 su bardağı toz şeker

2 yemek kaşığı mısır nişastası

nişastayı inceltmek için; 1 kahve fincanı su

aroma için (arzuya göre; 2-3 yemek kaşığı gülsuyu ya da 3-4 adet dövülmüş sakız ya da 1/2 çay kaşığı toz safran)

üstüne serpmek için,toz tarçın


YAPILIŞI: Orta boy bir tencereye yıkanmış pirinç + 3 su bardağı su konur,kısık ateşte ara ara karıştırarak pirinçler lapa haline gelene kadar pişirilir (eğer az gelirse sonradan biraz daha su ilave edebilirsiniz) Büyük boy bir tencereye sütün tamamı + haşlanmış pirinç + şeker ilave edilir ve yine kısık ateşte bu karışım uzunca bir süre ara ara karıştırılarak pişirilir.Bir kaseye nişasta + su konur karıştırılır ve kaynamakta olan sütlacın içine dökülüp hızlı hızlı karıştırılarak 5 dk. daha kaynatılıp,sütlacın biraz ağırlaşması sağlanır.Kaselere paylaştırmadan önce , içine istenilen aroma ilave edilir,soğuduktan sonra üstüne tarçın serpilerek soğuk servis yapılır.

12 Kasım 2010 Cuma

KOLAY SARIYER BÖREĞİ


Gerçekten çok kolay,ama aslı kadar (hatta daha fazla ) lezzetli...


MALZEMELER:


4 adet yufka

1,5 su bardağı süt

1 çay bardağından az sıvıyağ (ben riviera kullandım)

1 yumurta


İÇ MALZEME:


1/2 çay bardağı zeytinyağ

500 gr dana kıyma

1 avuç kuş üzümü

2 yemek kaşığı dolmalık fıstık

4 adet kuru soğan

1/2 demet ince kıyılmış maydanoz

1 tatlı kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı pul biber

tuz

üzerine sürmek için; 1 yumurta + birkaç damla sıvıyağ


YAPILIŞI:Kuş üzümlerini yıkayıp sıcak suda yarım saat kadar bekletin.1/2 çay bardağı zeytinyağ ile dolmalık fıstıkları,fıstıklar sararana kadar kavurun,ince kıyılmış (ben rondoda kıydım) 4 adet soğanı ilave edip ,soğanlar pembeleşene kadar pişirin.Kıymayı ilave edin ve bıraktığı suyu çekene kadar kavurun.Suyu çekince ocaktan alın ve kalan malzemeleri ekleyip harmanlayın.Bir yufkayı tezgahın üzerine serin.Süt +yağ+yumurta karışımından üzerine fırça yardımıyla (her tarafını ıslatacak şekilde) sürün.Yufkayı yarım daire olacak şekilde ikiye katlayın.Geniş tarafına iç harcın dörtte birini uzunlamasına yayın.İyice sıkıştırarak sarın,rulo yapın.Yağlı kağıt serilmiş tepsiye S şekli vererek yerleştirin.Diğer yufkalara da aynı işlemleri uygulayın.Üzerlerine bir kaç damla sıvı yağ ile çırpılmış yumurta sürüp,200 derece fırında kızarana kadar pişirin.

11 Kasım 2010 Perşembe

ŞAL -1-


Uzun zamandır birşeyler eklememiş,ekleyememiş olmanın verdiği huzursuzluk ve üzüntü ile nice zamaaaan önce sevgili arkadaşım Funda için yaptığım bu şalı eklemeye ve pratik bir şekilde yapılışını anlatmaya karar verdim.Model;okuldaki arkadaşım Oya dan.Şalın asıl adı "aşk-ı memnu şalı" çünkü efenim,bu şal + aşk-ı memnu dizisi+çay+hatta bazen de çiğdem çok iyi giderdi zamanında.Ahhh ah aşk-ı memnu bitti,fatmagül ün suçu var mı ,yok mu derken havalarda tekrar saçma sapan bir şekilde ısındı ...velhasıl kelam henüz şal mevsimini açamadık.Amma velakin bence bu saçma havaların nihayetlenip , adam gibi güzelim kış soğuklarının,yağmurlarının bize ulaşmasına az kaldı,hemen yapın,doya doya sarının...


MALZEMELER:

600 gr.yün (orta kalınlıkta)

5 ya da 6 numara şiş

sonrasında işaret koymak için 1 adet çengelli iğne


*Şimdi şişleri elimize alıp 75 adet ilmek atıp,ortalama 70-80 cm.uzunluğa ulaşıncaya kadar bir dikdörtgen parçayı haraşo olarak örüyoruz.Bu parçayı bir kenara bırakıp yeni şişlerle bir tane daha (75 ilmekli ve 70-80 cm.lik) dikdörtgen parça örüyoruz.Sonrasında aynı hizaya gelen iki parçayı bir şişte birleştirip 12 ya da 13 kez gidip gelerek tek parça halinde (150 ilmekli) örüyoruz.Bundan sonrası önemli artık eksiltmeye başlayacağız.Örmeye başlıyoruz ve 73 ilmek olunca önümüzdeki 3 ilmeği beraber alıyoruz ve kalan 74 taneyi örüyoruz.Bu yüze bir çengelli iğne takıyoruz (-ki hep aynı yüzde kesmek için) arka tarafı kesmeden örüyoruz,ön tarafa gelince 72 tane örüp öndeki 3 taneyi bir alıp kesme işlemine bu şeklide her iki sırada bir devam ediyoruz.Taaa ki son ilmek alınıp bitene kadar,en sonunda da istenilen uzunluk ve sıklıkta püskülleri yaparak şalı bitiriyoruz.