24 Mart 2008 Pazartesi

SOSİSLİ MAKARNA


Akşama ya da öğlene ne yemek yapacağıma karar veremiyorsam aklıma ilk gelen seçeneklerden biridir bu makarna tarifi.Elbette siz de benim gibi tüm şarküteri çeşitlerini çok seviyorsanız...


MALZEMELER: (3 kişilik)


250 gr makarna (her ne çeşit istiyorsanız ben genelde spagetti ya da linguini tercih ediyorum)

3 orta boy domates (rendelenmiş)

8-10 adet sosis (ya da 15 adet kadar kokteyl sosis) (halka halka doğranmış)

tuz

karabiber

kuru tarhun

muskat rendesi

kekik

kırmızı toz biber

(dilerseniz acı kırmızı pul biber)

200 gr taze kaşar peyniri rendesi

1 tutam biberiye

2 yemek kaşığı tepeleme tereyağ (sakın zeytinyağ ya da mısırözü vs kullanmayın)


YAPILIŞI:

Makarnalar tuzlu kaynamış suda haşlanmaya bırakılır (ben max. 15 dk haşlıyorum ama herkesin makarna kıvamı farklıdır siz isterseniz daha az ya da daha çok haşlayabirsiniz) Orta boy bir tencereye tereyağ konur eriyip iyice kızınca içine önce domates rendesi ilave edilir ve kısa bir süre kavrulduktan sonra kapağı kapalı 5 dk kadar domatesler pişirilir.Hemen ardından sosisler ve tüm baharatlar eklenir yine kapak kapalı olarak 10 dk kadar pişirilir.(Bu aşamada eğer sos susuz kalırsa kaynamakta olan makarna suyundan 1 kepçe kadar ilave edebilirsiniz. Sosun altı iyice kısılır ve haşlanmış,süzülmüş olan makarnalar sosun içine , tencereye konur bir kaç kez karıştırılır , ocaktan alınır tüm peynir rendesi de ilave edilip karıştırıldıktan sonra sıcak servis yapılır.

*Öncelikle yukarıda yazan baharatlardan yaygın olmayanların hepsi aktarlarda bulunuyor , bir de bu makarnayı mümkün olduğunca yapar yapmaz tüketin, şahsi fikrim ; ben kalmışından hiç hoşlanmadım, gerçi ben pilav ve makarna çeşitlerinin hepsini piştiği an severim..

23 Mart 2008 Pazar

SANDVİÇ EKMEĞİ


Ne güzeldir sandviç yemek.Ne doyulmaz bir keyiftir ekmek arası birşeyler atıştırmak... Sandviçlerin tarihçesine kısaca göz atmak gerekirse ;Britanya'nın Kuzey denizi kıyısı yakınlarında 1718-1792 yılları arasında yaşamış olan Kont John Montagu sıkı bir kumarbazdır. Yemek yeme arası için dahi olsa kumar masasından kalkmak istemez.Yemek için iki dilim taze ekmek arasına soğuk sığır eti dilimlerini yemek ister, böylelikle kumar masasını terketmeden,oyundan kopmadan yemek de yiyebilir.Bu alışkanlığı yaşamı boyunca devam ettirmesi ve yaygınlaştırması sandviç serüveninin başlamasına sebep olur.Sonuç: en sevdiğimiz atıştırma usulü.Bence lezzetli bir sandviçin ilk şartı ekmeğin tazeliği ve lezzeti . Her zaman çok taze ve lezzetli ekmek bulunamayabiliyor bu sebeple sıklıkla uyguladığım bu ekmek tarifini paylaşmak istedim.Hem katkı maddesiz , hem çok lezzetli.Bir kaç gün tazeliğini de koruyabiliyor üstelik...


MALZEMELER:

1 yumurta

1/2 paket (20 gr.) yaş maya. (yoksa 1 yemek kaşığı kuru maya)

1 çay bardağı sıvıyağ (mısırözü)

2 çorba kaşığı toz şeker

1/2 kg. un

1 su bardağı süt

1 tatlı kaşığı tuz

üzerine; 1 yumurta sarısı

susam

*hamur umduğunuzdan sert olursa biraz daha su ilave edebilirsiniz.


YAPILIŞI:Maya ılık süt içersinde 10-15 dk. kadar bekletilerek kabarması sağlanır. Yumurta sarısı ve susam dışındaki tüm malzeme ilave edilir ve yumuşak bir hamur elde edilir. Kabarması için 2 saat kadar bekletilir.Tepsi yağlı kağıt ile kaplanır hamurdan büyükçe toplar alınır , elde iyice yuvarlanır ve bastırılmadan aralıklı olarak tepsiye dizilir.Üzerlerine yumurta sarısı sürülür ve susam serpilir,önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzerleri ve altı hafif kızarıp ekmekler iyice kabarana kadar pişirilir.

MUZLU RULO PASTA


Zaman zaman (amaa çok nadir zaman zaman) canım kremalı pasta ister fakat,çok hafif bir krema olacak, yağ nerdeyse hiç olmayacak, görünümü de , tadı da insanın içini açacak,ferahlık verecek,yazın en sıcak günde dahi yense bir ağırlığa sebep olmayacak...Ve elbette yılda en fazla bir kez , 1 dilim olmak kaydıyla yenecek...B u kadar katı koşullar öne sürdükten sonra tarife geçebilirim artık :))


MALZEMELER:

5 yumurta

6 yemek kaşığı şeker

6 yemek kaşığı un

1 kahve kaşığı kabartma tozu


KREMA:

500 ml süt

1/2 yemek kaşığı un

1 yemek kaşığı nişasta (mısır)

6 yemek kaşığı şeker

limon rendesi

2 orta boy muz


YAPILIŞI: Yumurta + toz şeker kabarana kadar orta hız devir ile mikserle çırpılır.Un + kabartma tozu ilave edilir ve bir süre daha çırpılır.Büyük boy fırın tepsisine pişrme kağıdı serilir (ben bu aşamada yine de biraz mısırözü yağı sürüyorum kağıdın üzerine) Hamur karışımı kağıdın üzerine dökülür ve önceden ısıtılmış (çok kızgın olmasın fırın) fırında 175 derecede 10-15 dk. pişirilir.Çıkar çıkmaz kağıt ile beraber sıkı bir rulo yapılır ve üzerine nemli bir bez örtülerek bir kenarda bekletilir.Bu arada ; süt + un + nişasta + şeker + limon rendesi bir çırpma teli yardımı ile muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir.Kek açılır,kağıttan ayrılır ve muhallebinin yarısı sıcak sıcak kekin üzerine dökülüp spatula ile yayılır , ortaya uzunlamasına iki adet soyulmuş muz yerleştirilir ve kek tekrar olabildiğinde sıkı bir şekilde rulo yapılır.Kalan muhallbebi kekin üzerine gezdirilir, yayılır.Soğuyunca , servis etmeden üzerine bol hindistan cevizi serpilir ve soğuk servis yapılır.



22 Mart 2008 Cumartesi

ETLİ EKMEK


Uzuuunn uzun bir zaman aralığından sonra tekrar merhaba,affet beni sayfam, umuyorum ki seni bir daha bu kadar ihmal etmeyeceğim.Bu içten temennimin ardından hemen enfes bir hamur işi tarifine gelsin sıra.


MALZEMELER:

3 su bardağı un

1 paket (40 gr) yaş maya (yok ise 1 yemek kaşığı tepeleme kuru maya)

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı toz şeker

1 çorba kaşığı zeytinyağ

1 su bardağı ılık su


İÇ:

300 gr dana kıyma

1 domates (rendelenmiş)

1 kuru soğan (rendelenmiş)

1/2 demet maydanoz (ince kıyılmış)

tuz

karabiber


YAPILIŞ:Hamur güzelce yoğrulur ve üzeri nemli bir bez ile örtülerek iyice kabarana kadar bir kaç saat bekletilir.Bu arada iç için gereken tüm malzemeler çiğden konularak karıştırılır. İyice kabaran hamur tezgaha alınır,biraz daha yoğrulur ve yumurta büyüklüğünde bezelere ayrılır. Her bir beze merdane ile ince açılır,kıymalı harçtan birer kaşık konulup kaşığın tersi ile yayılır.Yarım ay şeklinde kapatılır,kenarları bastırılır ve bir fincan tabağı ile kenarlar kesilir. Saç ya da teflon tavada yağsız olarak her iki yüzü de güzelce pişirilir ve indirince üzerine bir fırça yardımı ile biraz dışarıda bekletilip hafif yumuşatılmış tereyağ sürülür,sıcak servis yapılır.