Çok lezzetli,çok farklı bir tat.Fakat senede iki kereden fazla asla yapılmamalı ve peynir fondü yerken yanında ilave başka hiç bir yemek olmamalı (bizim yaptığımız gibi 40-50 adet midye dolmayı da yanında bitirip mide spazmları geçirmek istemiyorsanız tabi :))
Şimdi İsviçre ye özgü bir lezzet olan fondü nün birbirinden farklı bir çok yapılış biçimi vardır en klasik (ve benim uygulamaktan pek zevk almadığım %100 İsviçre ye ait olan ) tarifinde 3 farklı çeşit peynir,"kirsch" denilen "kiraz brandysi" çok az nişasta,beyaz şarap ya da bira bulunur.Ancak burada bağlayıcı rolünü üstlenen bira ya da beyaz şarap peynirlerin tüm aromasını sıfırladığı için ben süt kullanmayı tercih ediyorum.Gelelim ölçü ve net malzemelere...Ortalama 6-8 kişiye yetecek olan miktarları siz istediğiniz şekilde azaltıp,çoğaltabilirsiniz.
MALZEMELER:
FONDÜ KARIŞIMI İÇİN:
250 gr.kaşar peyniri (eski kaşar)
250 gr.kars gravyer peyniri
250 gr.cheddar peyniri
300 ml.süt
1 diş sarımsak
2 yemek kaşığı un
az tuz
karabiber
arzu edilirse çok az muskat rendesi
GARNİTÜR:
1 adet ince simit (halka halka dilimlenmiş)
1 kase küp kesilmiş salam
1 kase lokma lokma doğranıp az haşlanmış sosis
1 kase biberli zeytin
*dilerseniz ayrı ayrı kaselere iri küpler halinde kesilmiş salatalık,domates,çarliston biber...vs ekleyebilirsiniz.
*Orta boy çelik kaserol
*sunum için fondü seti
YAPILIŞI:Çelik kaserolün içine ortadan ikiye böldüğünüz sarmısağı güzelce sürün.Derin bir kasenin içine tüm peynirleri rendeleyin + un + tuz + karabiber + (dilerseniz) muskat rendesini de ekleyip ellerinizle güzelce harmanlayın.Sarmısak sürdüğünüz kaserole sütü ekleyip orta ateşte ısıtmaya başlayın (sütün kesinlikle kaynamaması gerekiyor) Hafif buhar çıkmaya başlayan süte her seferinde birer avuç olmak üzere peynir rendesi ilave edip bir çırpma teliyle peynirler iyice eriyene kadar hızla karıştırın.Tüm peynirler eriyince vakit kaybetmeden (altında mum yanan) fondü kabına karışımı dökün ve her seferinde farklı bir garnitürle peynir fondünüzü afiyetle yiyin...
3 yorum:
Öncelikle merhaba, orjinal fondü tarifi zaten bira ya da beyaz şarap ile yapiliyor. İsviçre de genellikle bira
tercih ediliyor. Ben her iki çeşidi denedim ve damak tadima uygun
bulmadim.foodnetwork
aşçılarindan birisinin
yazısında bira ya da
şarapdan hoslanmayanlar
opsiyonel olarak süt
kullanabilirler önerisini okuduktan sonra süt ile denedim ve tat çok hoşuma gitti. Sonuç olarak dediğim gibi orjinali sadece bira ya da beyaz şarap...
Biz de şarap haram olduğu icin Isvicre de yiyemedik.O yuzden de bizim icin cokiyi oldu bu tarif tesekkurker
Afiyet olsun , bence süt ile yapılan en lezzetlisi ..
Yorum Gönder