23 Temmuz 2008 Çarşamba

Tavuk Cacciatori


Tv de tarifini dikkatle dinlemiyordum bile.Baştan kaybetmişti tarif içinde mantar olduğu için , ama biraz yoğunlaşınca anlatılanlara,gerçekten hoş bir lezzet yakaladığımı farkettim.Şimdi vakit kaybetmeden...


MALZEMELER: (4 kişi için)


1 adet büyük tavuk göğsü (derisiz,kemiksiz)

1,5 kahve fincanı zeytinyağ

3 diş sarmısak

2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz

10 adet mantar

1 su bardağu tavuk suyu (ya da su)

1 tatlı kaşığı pul biber

3 büyük domates (kabukları soyulmuş ve minik minik doğranmış hatta robotta da kıyabilirsiniz)

1 yemek kaşığı hazır domates salçası

tuz + karabiber


YAPILIŞI:


Teflon bir tavaya zeytinyağın yarısını koyun kızması için bırakın.Bu arada tavuk göğüs etini dört eşit parçaya ayırın ve üzerlerine tuz karabiber serpip tavaya kızarması için yerleştirin (her iki yüzleri de iyice kızarmalıdır)Mantarları ince dilimler halinde doğrayın , sarmısağı çok ince bir şekilde kıyın.Her iki yüzleri de iyice kızaran tavukları bir kesme tahtasına alın ve dilimleyin ,aynı tavaya kalan zeytinyağını ve pul biberi,sarmısağı ekleyip bir kaç saniye kavurun hemen arkasından da ince kıyılmış mantarları atın,harlı ateşte kapağı kapalı olarak mantarların suyunu salıp çekmesini bekleyin (ara ara karıştırarak).Mantarlar suyunu tamamen çekip biraz da kavrulunca domatesleri ve salçayı ekleyip kaynatın,domateslerin suyu azalınca tavuk suyunu ve tavadan çıkartıp,dilimlediğiniz tavukları ekleyip 5-10 dk kadar daha pişirin son olarak da tavanın altını söndürüp kıyılmış maydanoz ekleyip,bir kaç kere karıştırıp yanında makarna ya da pilav ile sıcak servis yapın.


9 Temmuz 2008 Çarşamba

YOĞURTLU PATLICAN BİBER DİZME


Olağanüstü tat içeren bir meze.Hazır bostan patlıcanlarının hükmü sürerken , kaçırılmaması gereken bir lezzet fırsatı.


MALZEMELER:

1 kg. bostan patlıcanı (közlenmiş)

5 adet iri kırmızı salçalık biber (közlenmiş)

15-20 adet yeşil acı sivri biber (közlenmiş)

1/2 kg süzme yoğurt

3 diş sarmısak

1 büyük soğan

1/2 su bardağı zeytinyağ

1 tatlı kaşığı pul biber

1/2 çay kaşığı karabiber

tuz

aralara serpmek için zeytinyağ


YAPILIŞI:Közlenmiş patlıcanlar temizlenir ince ince kıyılır ve bir kabın içersine yerleştirilip üzerine biraz tuz ve zeytinyağ serpilir,kaşığın tersi ile düzeltilir.Közlenmiş kırmızı biberler soyulup temizlenir ve ince ince kıyılır , patlıcanların üzerine dizilip yine zeytinyağ ve tuz serpilir.Yeşil acı biberler içinde aynı işlem yapılır.(Aralara zeytinyağ ve tuz serpme işlemi asla unutulmamalıdır,aksi halde çok yavan bir tat oluşur) Bir tavaya 1/2 su bardağı zeytinyağ konulup iyice kızdırılır ve piyaz doğranmış kuru soğan iyice kahverengi hal alana kadar sote edilir,tuz+karabiber+kırmızı biber serpilir ve bir kenarda soğumaya bırakılır.Bir kase içersinde dövülmüş sarmısak +tuz + süzme yoğurt karıştırılıp patlıcanlı biberlerin üstü bu yoğurtla iyice sıvanır.Soğanlar iyice soğuduğunda , son olarak yoğurdun üzerine dökülür,servis yapılır.

7 Temmuz 2008 Pazartesi

BİBERLİ SUSAMLI PİDE


Birkaç sene önce sevgili dostlarım Belma & Bilgehan ve güzel oğulları Berke ( + bir otobüs dolusu Çukurova Ünv.öğrencisi ) ile yaptığımız, tadına doyamadığımız Çanakkale gezisinde ,Belma'nın yaptırıp getirdiği olağanüstü pidelerin tarifi.Canım dostum,umuyorum ki Ağustos ayında yanındayım...


MALZEMELER:


1/2 kg salçalık kırmızı biber

3 adet büyük kuru soğan

1 yemek kaşığı tepeleme biber salçası

1 kahve fincanı zeytinyağ

1 yemek kaşığı pul biber

1/2 su bardağı susam

tuz


YAPILIŞI:Kırmızı biberler temizlenir , yıkanır ve robotta kıyıldıktan sonra suları sıkılarak derince bir kap içersine alınır.Kuru soğanlar da kıyılıp suları sıkılır ve biberlerin üzerine eklenir.Diğer tüm malzemelerde ilave edildikten sonra , hazırlanan bu iç lahmacun fırınında,aynı lahmacun şeklinde yaptırılır.

BARBEKÜ SOS







Bunu nasıl ihmal ettim?Oysa ki benim için yemeklerde (geleneksel tarifler hariç) sos apayrı bir önem taşır.Çok da övünürüm kendime has karışımlarım ile ama en çok üzerinde durmam gereken bu sosu atlamışım.Aslında hiç çaba sarfetmeden orta ölçekte bir markete girip üstte görselleri bulunan markalardan herhangi birinden satın alıp kullanmak mümkün.Ama yine de bana bu hazır soslarda bir lezzetsizlik ya da baştan savma diye nitelendirilebilecek bir tat varmış gibi geliyor.Ufak da olsa bir araştırma yapıldığında birbirine benzer bir çok "barbekü sos" tarifi bulabiliriz.Eminim bir çoğu da oldukça lezzetlidir.Ancak ben yine de pirim Tylor'dan öğrendiğim sos tarifi ve ölçülerini baz alıyorum...

MALZEMELER:

125 gr ketçap
1 çorba kaşığı toz şeker
1 çorba kaşığı pekmez
2 çorba kaşığı ince kıyılmış kuru soğan
2 çorba kaşığı worcestershire sos
2 çorba kaşığı acı toz kırmızı biber
1 tatlı kaşığı sarmısak tozu
1/2 tatlı kaşığı karabiber
1/2 tatlı kaşığı zencefil
1 tatlı kaşığı hardal tozu
2 yemek kaşığı elma sirkesi

YAPILIŞI:Tüm malzeme karıştırılarak ağır ağır pişirilir. Servis öncesi istenirse bir süzgeçten yada blendırdan geçirebilirsiniz.Bu sosu özellikle tüm ızgara et ve köfte çeşitlerinin yanında kullanmanızı öneriyorum.

BEŞAMEL SOSLU KÖFTE


Köfte !!! Daha fazla sevdiğim bir yemek çeşidi pek yok aslında.Manisa kebap,Adana kebap,Urfa kebap,Beyti kebap...Aslında hepsi birbirinden özel,farklı (temelde) köfte çeşitleri.Karar verdim ki çok çok daha fazla köfte çeşidi araştıracağım,bulacağım,yapıp,tadıp,burada köfte çeşitlerine daha çok yer vereceğim...İşte bunlardan biri geliyor...


MALZEMELER:

500 gr dana kıyma

4 dilim bayat ekmek içi (ıslatılıp,ufalanmış)

2 çorba kaşığı un

50 gr margarin

2 su bardağı süt

1/2 su bardağı süzme yoğurt

2-3 diş dövülmüş sarmısak

2 çorba kaşığı tereyağ

tuz

karabiber

acı pul biber


YAPILIŞI:Öncelikle,kıyma + ıslatılıp ufalanmış ekmek içi + tuz + karabiber iyice yoğrulur iri toplar halinde kızgın sıvı yağda (çiçekyağ) kızartılıp , fazla yağını çekmesi için kağıt havlu üzerinde sıcak kalmasına dikkat edilerek bekletilir.(ben bu aşamada üzerine folyo kapatıyorum)Bu arada bir kaserolde margarin eritilir,un hafifçe sarartılır ve yavaş yavaş süt ilavesi ile beşamel sos hazırlanır.Sos biraz ılınınca sarmısaklı süzme yoğurt ile karıştırılır ve tekrar ısıtılır.Sosun yarısı köfte ile harmanlanıp servis tabağına alınır , kalan yarısı ise köftelerin üzerine gezdirilir,son olarak kızdırılmış pul biberli tereyağ ile süslenip sıcak servis yapılır.

LOHUSA ŞERBETİ


Canım,canım dostum,kızkardeşim Canan'ın oğlu dünyaya geldi bugün.Canan'cım en mutlu günün bugün,öyle ki, farkedeceksin;bir başka insanı asla daha fazla sevemezsin,farkedeceksin; hayatta daha büyük bir aşk yaşayamayacaksın, farkedeceksin; azıcık bir süre bile ayrı kaldığında , hayatta hiç kimseyi daha fazla özleyemezsin ve farkedeceksin sen artık bambaşka bir boyuttasın asla daha önceki yıllarında ve yaşamında olmayı özlemeyecek, istemeyeceksin.Canım benim, seni ve küçük yeğenimi çok öpüyorum ve inşallah Ekim de geldiğinde sana SÖZ ama kocaman bir SÖZ veriyorum:lohusa şerbetin benden :)))

MALZEMELER:

250 gr lohusa şekeri

2,5 su bardağı toz şeker

10 bardak su

10 tane karanfil

2-3 adet çubuk tarçın

süsleme için:hafif kavrulmuş fıstık


YAPILIŞI:Su, büyük ve derin bir tencereye alınır, üzerine şeker ve lohusa şekeri eklenir.Ufak bir tülbentin içine bağlanmış karanfil ve çubuk tarçınlar da eklendikten sonra orta ateşte kaynayana kadar pişiriyoruz.(Bu aşamada şerbeti çok kaynatıp koyulaştırmamak gerekiyor) Son olarak bir sürahiye aktarıp , soğutuyoruz ve sunum esnasında bardaklara 1 er tatlı kaşığı , kavrulmuş fıstık serpiyoruz.

**Eğer sıcak servis yapmak istiyorsanız,hafif kavrulmuş badem ya da dövülmüş ceviz de serpebilirsiniz...