Sevgili teyzem Gediz yıllaarr yıllar önce ilk kez Eskişehir'de yapmıştı bu yemeği.Benim gibi kırmızı et düşkünlerinin aklını başından alacak kadar lezzetli bir tarif.Hele ki bir davet verecekseniz müthiş sükse yaparsınız bu tarifle
MALZEMELER:(4-5 kişilik)
1 kg bütün dana rosto
1/2 çay bardağı zeytinyağ (ya da mısırözü)
1 adet orta boy soğan
3 diş sarmısak
2 adet defne yaprağı
tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı un (tepeleme)
1 çay bardağı kırmızı şarap
YAPILIŞI:Derince bir tencerenin içine (çelik tencere daha uygun oluyor,hatta düdüklü tencere de kullanabilirsiniz) rostoyu bütün haliyle yerleştirin,üzerine zeytinyağı ilave edin,soğanı ve sarmısağı küçük küçük doğrayın ve orta ateşte etin her tarafının kızarmasını sağlayın.Daha sonra altını kısıp defne yapraklarını,tuzu ve karabiberi ekleyip kapağını kapatın etin kendi suyunu salıp çekmesini bekleyin.(bu aşamada soğanlar ve sarmısaklar biraz kahverengileşebilir zaten lezzetini artırmak için bizim de istediğimiz budur)Et suyunu çekince 1 lt kadar su ilave edin tencerenin kapağını sıkıca kapatın ve uzun süre eti pişmeye bırakın(zaman zaman eksilirse su ilave edebilirsiniz et tamamen piştiğinde tencerede biraz suyu kalmalıdır,sos için bu suya ihtiyacımız var)Etin pişmesine yakın 1 kadeh kırmızı şarabı da ilave edin bir taşım daha kaynadıktan sonra eti ayrı bir tabağa alın,defne yapraklarını çıkarıp atın ve tencerede kalan suya un ilave edip kısık ateşte çırpma teli ile karışım boza kıvamına gelene kadar pişirin.pişme tamamlandıktan sonra sosu ister bu haliyle, isterseniz blendırdan geçirerek kullanabilirsiniz.
SERVİS ÖNERİSİ: tabağa bir kalın dilim rosto yanına iki kaşık kadar patates püresi ve üzerlerini kaplayacak kadar sos dökün.
*Bir ara bu yemeğin tavuk etiyle yapılan versiyonunu da yazacağım,sevgili dostum Jale gibi kırmızı et sevmeyenler için...