Ben bu ezmeyi en çok çiğ köftenin yanına yapıyorum,siz neyin yanına isterseniz yapın.Hele menünüz kırmızı et üzerineyse,kesinlikle,tüm salatalardan vazgeçin,bu ezmeyi deneyin...
MALZEMELER:
3 büyük boy domates
3 büyük boy kuru soğan
4 küçük salatalık
4-5 adet yeşil sivri biber
4-5 diş sarmısak
yarımşar demet;
maydanoz
dereotu
taze nane
1 yemek kaşığı biber salçası
1 kahve fincanı sızma zeytinyağ
1 çorba kaşığı pul biber
tuz
1 kahve fincanı nar ekşisi
YAPILIŞI: Öncelikle domateslerin kabukları soyulur ve kesme tahtası üzerinde çok küçük doğranarak bir süzgüye konulur , yaklaşık 10 dk kadar fazla suyunu atması beklenir.Süzgüden hafifçe sıkılarak alınan domatesler derin bir kabın içersine bırakılır.Soğanlar çok küçük doğranıp ovulur,yıkandıktan sonra avuç içinde sıkılarak domateslerin üzerine ilave edilir.Salatalıklar + biberler + sarmısaklarda aynı şekilde doğranır , son olarak tüm yeşilliklerde ince ince kıyıldıktan sonra kap içersinde fazla zedelemeden el ile harmanlanır.Başka bir kasenin içine ; salça (ben acı kullanıyorum) + nar ekşisi + zeytinyağ + pul biber + tuz konulup,bir çırpma teli yardımıyla iyice karıştırılır.Kap içersinde duran salatanın üzerine bu sos gezdirilip , kaşıkla güzelce karıştırılır ve isterseniz porsiyonlar halinde küçük salata kapları ile ya da yayvan bir salata tabağı içersinde servis yapılır.
*zeytinyağ,nar ekşisi ve pul biberin oranını istediğiniz şekilde arttırabilirsiniz
* Bu malzemeleri küçük küçük doğramak her ne kadar çok zaman alıyor olsada (hatta etrafı biraz da kirletiyor) KESİNLİKLE ama KESİNLİKLE mutfak robotunda yapmayın,mutlaka el ile doğrayın.Ben hiç robotta yapmadım ama yapılmışını tatlım ve sonuç hiç hoşuma gitmedi....