Bir çok şehirde "patlıcan salatası" derler, amaaa biz Manisa'lılar asla ve kat'a büyüklerimizden öğrendiğimiz ismi değiştirmez "GÖMME" deriz.Zamanında, bu meze çeşidi için olmazsa olmaz yegane malzeme olan patlıcanlar , aslında bağlardaki odun fırınlarının közlerinde pişirilirdi.Elbette onun lezzetini yakalamak imkansız ama harlı yanan bir ocakta da fena olmuyor. Ocaklarınızın çok kirlenmesini istemiyorsanız üstte fotoğrafı bulunan "közlemeç"lerden birer tane edinin derim.Tüm migroslarda bulunuyor.Ha bu arada kışın da kestane közlemek için çok işe yarıyor....
MALZEMELER:
5-6 adet iri patlıcan (varsa bostan patlıcanı olarak da bilinen topan patlıcanlardan olsun)
8-10 adet yeşil acı biber (arzuya bağlı)
6-7 diş sarmısak
tuz
1 su bardağı sızma zeytinyağ
MALZEMELER:
5-6 adet iri patlıcan (varsa bostan patlıcanı olarak da bilinen topan patlıcanlardan olsun)
8-10 adet yeşil acı biber (arzuya bağlı)
6-7 diş sarmısak
tuz
1 su bardağı sızma zeytinyağ
!! Arzu ederseniz 1/2 k. süzme yoğurt (-ki ben genelde süzme yoğurtlusunu tercih ediyorum)
YAPILIŞI:Öncelikle patlıcanları közleyeceğiniz ocak gözünün etrafına alüminyum folyo kaplayın (közlemeçin deliklerinden patlıcanın suları sızıp ocağın üzerinde leke bırakabilir) Patlıcanların sadece saplarını kestikten sonra bıçak ile her bir patlıcanın üzerine 4-5 delik açın ve közlemeçte közleyin.Daha sonra kısa bir süre biberleri közleyin.Patlıcanların kabuklarını soylduktan sonra bir tahta üzerinde bıçakla kıyın (kimisi çatalla ezer , ama bence ASLA yapılmaması gereken bir işlemdir bu) Biberleride ince ince kıydıktan sonra derin bir kaba alıp ; ezilmiş sarmısak + tuz + zeytinyağını ilave edip , biraz karıştırıp, 1 saat kadar bekletin (bekletmemizin amacı;patlıcanın yağı çekmesi için süre tanımak , bu aşamadan sonra isterseniz biraz daha yağ ilave edebilirsiniz) Daha sonra patlıcanlı karışımı yayvan bir tabağa alıp servis yapın (Yoğurtlu istiyorsanız servis tabağına almadan hemen önce süzme yoğurdu da ekleyip karıştırın)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder