18 Nisan 2008 Cuma

ŞAKŞUKA


Her ne kadar hava bugün oldukça serinlemiş olsa da yine de hızla yaza doğru adım adım gidiyoruz.Yakında Manisa nın o güzelim boston patlıcanları çıkar ve şakşuka yaz sofralarının vazgeçilmezi olarak tekrar o ihtişamlı dönüşünü yaşar...


MALZEMELER:

3 adet patlıcan (ya da 1 adet büyük bostan patlıcan)

10-15 adet acı sivri biber (ya da 5-6 adet çarliston biber)

3 orta boy patates

4-5 adet domates (rendelenmiş)

1 kahve fincanı zeytinyağ

kızartmak için 2 su ardağı çiçekyağ ( ya da mısır özü)

3 diş sarmısak

tuz

SERVİS İÇİN:

500 gr süzme yoğurt

2 diş sarmısak

tuz.


YAPILIŞI:Patlıcanlar tamamen soyulup iri kuşbaşı halinde doğranır,biraz tuz ile ovulur ve üzerlerini örtecek kadar su ilavesi ile yaklaşık yarım saat bekletilir.Patatesler, patlıcanların büyüklüğünde ,biberler yaklaşık 2 cm.lik halkalar halinde doğranır.Sırası ile önce patatesler altın sarısı bir renk alana kadar kızartılır ve geniş bir servis tabağına yayılır,patlıcanlar hafif kahverengi bir renk alana kadar kızartılıp patateslerin üzerine yayılır,en son biberlerde kızartılıp patlıcanların üzerine yerleştirilir.Bu arada domatesler,zeytinyağ,tuz ve küçük doğranmış sarmısaklar biraz suyunu çekene kadar küçük bir tencerede pişirilir.Servis tabağında ki kızarmış sebzelerin üzerine bu sos kaşık kaşık dökülür.Servis, sarmısaklı süzme yoğurt ile yapılır.

*İsterseniz şakşuka biraz soğuduktan sonra süzme yoğurdu üzerine ilave edebilir ya da yanında sunabilirsiniz.

Hiç yorum yok: