O kadar çok tarif birikti ki,hızlı hızlı yazmaya çalışacağım hepsini."Sürk peyniri" Hatay a ait olağanüstü bir tat.Beni bu peynirle tanıştıran Adana nın ünlü "köylüm" marketi oldu.Kısa bir araştırmadan sonra tarifin orjinaline ulaştım,yapmak çok çok çok kolay,sadece kuruması için 3 ya da 4 gün beklemek gerekiyor.İster kahvaltıda , isterseniz mükemmel bir meze olarak (özl.le rakı mezesi) kullanabilirsiniz.
MALZEMELER:
1/2 kg.tuzlu lor (ya da çökelek)
1 yemek kaşığı acı biber salçası
1 tatlı kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı pul biber
1/2 çay kaşığı kimyon
arzuya göre tuz
YAPILIŞI: Tüm malzemeler derin bir kap içersinde en az 10 dk (tam macun kıvamını alana kadar) yoğrulur , bir tepsiye kağıt havlu serilir,yumurtadan küçük parçalar alınarak elde yuvarlanır ve tepsiye yerleştirilir.Üzerine bir tülbent gerilip yaklaşık 3 ya da 4 gün (kağıt havlu günde ortalama 2 kez değiştirilerek) güneşte kurutulur.Bir kavanoza yerleştirilen sürk peynirleri buzdolabında aylarca muhafaza edilebilir.(ben bu aşamada sürkleri kavanoza yerleştirdikten sonra üzerlerine bol zeytinyağ döküyorum)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder