26 Ekim 2009 Pazartesi

TALAŞ BÖREĞİ


Klasik olarak bu börek tarifinin harcına genellikle havuç,bezelye,patates vs ilave edilir ancak ben sadece ve sadece Gediz teyzemin usulü olan iç harcı kullanıyorum ve iddia ediyorum ki böylesi çok daha hafif ve lezzetli oluyor.


MALZEMELER:


2o adet milföy hamuru (superfresh den şaşmayın derim)

300 gr.bifteklik dana eti (tavla zarı büyüklüğünde küp doğranmış)

3 adet olgun domates (kabuğu soyulmuş,çekirdekleri ve suyu atılmış,küp şeklinde doğranmış)

4-5 adet yeşil biber (arzunuza göre acı veya tatlı,ince kıyılmış)

1 büyük kuru soğan (küçük doğranmış)

1 tatlı kaşığı salça (biber ya da domates)

tuz

karabiber

1 yemek kaşığı tepeleme margarin

üzerine sürmek için; 1 yumurta sarısı

susam ve çörekotu


YAPILIŞI:Orta boy bir tencere içine margarin konur ve eriyince önce soğanlar hafif pembeleştirilir,hemen etler ilave edilip öncelikle kısık ateşte kendi suyunu salıp çekmesi sağlanır,daha sonra 1/2 su bardağı su ilavesiyle 30 dk.kadar kısık ateşte pişirilir.Sırasıyla domates + yeşil biberler + salça + tuz + karabiber eklenip,tüm malzemenin iyice pişip , suyunun çekilmesi sağlanır.Bu harç başka bir kaba alınıp , tamamen soğuması beklenilir.Her bir milföy hamurunun ortasına iç harçdan birer tatlı kaşığı (tepeleme) konularak,dört bir köşesi ortada birleştirilir ve kat yeri altda kalacak şekilde , yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.Böreklerin üzerine bir fırça yardımı ile yumurta sarısı sürülüp,susam + çörekotu serpilir ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında böreklerin üstü iyice kızarana kadar pişirilir.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

işte sevidigim lezzetlerden bir daha ellerine saglık.