Nihayet (yıllardan sonra) annem muradına erdi.Beni içli köfte yapmaya ikna etti.Oldum olası pek sevmedim içli köfteyi.Ancak Adana'ya gittikten sonra , Adana usulü yapılan içli köfteler zamanla fikrimi değiştirdi.Genel olarak benim tattıklarım hep finalde kızartılıyor idi.Ancak Adana'lılar asla kızartmıyorlar,aksine haşlar haşlamaz bir de üzerine limon sıkarak yiyorlar ki bu da bambaşka, hem hafif,hemde inanılmaz bir lezzetle karşılaşmanıza sebep oluyor.Yine de uzun yıllar annemin tüm ısrarlarına rağmen yapmaya yanaşmamamın nedeni,yapım aşamasının çok uzun ve ustalık gerektiren aşamalara sahip olması idi.Ben de işi kolaylaştırmak için araştırmalara başladım ve "moulinex HV8" marka ve model kıyma makinesinde (-ki Adana'da yediğim pirim Alper usta'nın çiğ köftesinden sonra zaten %100 bu makineyi almaya karar vermiştim) içli köfte aparatı olduğunu öğrendim.Derhal hepsiburada.com'dan bu makineyi getirttim önce yapımı daha pratik olduğu için çiğ köfteyi, hemen akabinde de içli köfteyi denedim.Her ikisinde de sonuç inanılmazdı.Yapmanız gereken tek şey ölçülere sadık kalmak (-ki bu bakımdan da Belma hocanımımın annesi bence en usta kişilerden biri,ben yüzde yüz O'nun tarifine sadık kaldım ve tabii ki yanılmadım) ve geri kalan işi de makineye bırakmak.Sonrası mı?....Sonrası;inanılmaz bir lezzet tecrübesi...
MALZEMELER:
Hamur için:
1/2 kg ince köftelik bulgur
1/2 kg yağsız,sinirsiz dana eti (en az iki kere çekilmiş)
1 yumurta
1 çay bardağı irmik (bir kasede bir çay bardağı kaynar su ile kabartılmış)
1 su bardağı un
tuz
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı kimyon
İç malzemeleri:
300-350 gr margarin (ben klasik sana kullanıyorum)
1/2 kg.yağlı koyun kıyması
1/2 kg kuru soğan (mutfak robotunda kıyılmış)
1 yemek kaşığı biber salçası ( tepeleme)
1 su bardağı dövülmüş ceviz
tuz
karabiber
1/2 demet çok ince kıyılmış maydanoz (iç hafif ılındıktan sonra ekleyin)
YAPILIŞI:Bir tavada margarini eritin ,kıyılmış soğanları ilave edip biraz kavurun,hemen arkasından kıymayı ilave edip kendi suyunu salıp çekene kadar pişirin.Maydanoz dışındaki malzemeleri de ilave edip biraz daha pişirin ,içi tavadan derince bir kaba alın ve biraz ılınınca kıyılmış maydanozu da ilave edip karıştırın,en az iki saat buzdolabında bekletin(eğer iç harcın yağı donmazsa ,köfteleri doldurma aşamasında gerçekten zorluk çekersiniz)Hamur için gereken tüm malzemeleri,kıyma makinesinde elinizle ara ara soğuk su serperek iki kere geçirin.(ya da tüm malzemeleri genişçe bir tepsiye alarak yine azar azar soğuk su ilavesi ile iyice yoğurun.Hamur ne sert ne çok yumuşak olmalı)İyice özleşen hamuru,makineye içli köfte aparatını takarak , makineden geçirmeye başlayın.(bu aşamada iki kişi çalışmak çok önemli,bir kişi makineden gerekli uzunlukta hamuru geçirip koparacak,diğer kişide içi doldurup hemen köftelerin iki ucunu kapatacak.) Hazırlanan içten birer tatlı kaşığı köftelerin içine doldurup , önceden hafif un serptiğiniz bir tepsiye dizin.Büyük bir tencerede tuzlu su kaynatın ve içli köfteleri haşlayıp,sıcak olarak servis yapın.(köfteler için haşlama süresi veremiyorum,tencereye ilk attığınızda zaten tüm köfteler dibe çöker,su üzerine çıkmış olanlar yemeye hazır olanlardır)
*Bu arada benim süs biberi de kendince içli köfteler yaptı ve ısrarla sayfaya koymam gerektiğini söyledi.Ne diyebilirim?Canım kızım benim , ellerine sağlık...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder