28 Ağustos 2008 Perşembe

KIYMALI PATATESLİ POĞAÇA


Neyse ki yaz bitiyor,mevsimime az kaldı,yine sık sık bu güzelim hamur işlerini yapıp,mevsimsel avantajdan yararlanarak "çok ağır geldiii" demeden yiyebileceğiz.Hoş,benim için çok farketmiyor ama bu tür hamur işlerini mutlaka paylaşmak,ikram etmek vs gerekiyor.Ve fakat , ailede ben ve anneannem dışında herkese hamur işleri yazın ağır geldiğinden,onca emeğim,özenim hüsranla sonuçlanıp,birkaç günde tüketilemeyen bu güzelim yiyecekler çöpü boylayabiliyor.Dedim ya ; neyse ki yaz bitiyor ve olanca güzelliği ile mevsimlerim geliyor....


MALZEMELER:


Hamur için:

5 su bardağı un

125 gr margarin

1 çay bardağı zeytinyağ

2 çay bardağı yoğurt

2 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karbonat




Harç için:

250 gr kıyma (dana kıyması)

1 adet orta boy soğan

1 adet orta boy domates

2 adet yeşil biber

2 adet orta boy patates (haşlanmış-rendelenmiş)

1 yumurta akı (sarısı poğaçaların üzerine sürülecek)

1/2 kahve fincanı sıvıyağ

tuz

karabiber


YAPILIŞI: Un + yoğurt + zeytinyağ + erimiş margarin + karbonat + tuz iyice karıştırılıp kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir,dinlenmeye bırakılır.Bu arada sıvıyağ bir tavaya konur kıyma ve soğan bir süre orta ateşte kavrulur. Çok küçük doğranmış domates + yeşil biber + tuz + karabiber ilave edilir , kapağı kapalı olarak 10 dk. kadar pişirilir.Rendelenmiş patatesin içine bir yumurta akı konur ve karıştırılır daha sonra patates kıymalı harç ile güzelce harmanlanır.Dinlenmiş olan hamur alınır 3 eşit parçaya bölünür.Merdane ile 3-4 mm. kalınlığında açılır , geniş bir bardak ağzı ile yuvarlaklar kesilir, hamurların ortasına harç konur ve yarım ay şeklinde kapatılıp,kenarları bastırılır.Son olarak poğaçalar yağlanmış bir tepsiye dizilir,üzerlerine yumurta sarısı sürülür , arzuya göre istenirse susam ve çörek otu serpilir, 180 derece fırında yaklaşık 35-40 dk. kadar pişirilir.


Hiç yorum yok: