28 Ağustos 2008 Perşembe

MERCİMEK ÇORBASI VE KRUTON


Çorba,çoğu zaman öğünlerin kurtarıcısıdır.Akşama falan yemek yaptım yanına bir de ....çorbası tamam.Oysa ki o kadar derinlerdeki toplumumuz için çorba..Tarih kaynakları Türk insanı için çorbanın tarihinin orta asya ya kadar uzandığını ,özellikle göçebe kavimler arasında çok yaygın olan ,tahıllardan yapılan sulu lapamsı yiyeceklerin,şimdiki çorbaların atası olduğunu iddia ediyorlar.Aslında hafife aldığımız "çorba"çeşitlerimiz (özellikle bizim ülkemizde yer etmiş bazı tarifler) yurt dışında ciddi olarak incelenip ,doğa mucizesi olarak adlandırılıyorlar.Örneğin geçen yıl aldığım bir bilgiye göre özellikle Ege bölgesinin usulü ile yapılan "tarhana çorbası"dünyadaki en sağlıklı 10 yiyecek arasında sayılmış...Neyse ramazana da bir kaç gün kaldı,hava her ne kadar sıcak da olsa,çorbasız iftar sofrası olmaz düşüncesindeyim....

MALZEMELER:
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 yemek kaşığı un (tepeleme)
3 yemek kaşığı tereyağ (ya da margarin)
5-6 su bardağı et ya da tavuk suyu
tuz

KRUTON İÇİN:
4-5 dilim beyaz tost ekmeği(küp küp doğranmış)
1 yemek kaşığı tereyağ
1/2 çay kaşığı toz kırmızı biber

YAPILIŞI:Tencereye tereyağ konur,eriyince un ilave edilir ve sürekli karıştırılarak biraz sarartılır,hemen et ya da tavuk suyu + tuz + yıkanmış süzülmüş mercimek de eklenir ve kısık ateşte ara ara çırpma teli ile karıştırılarak pişirilir.Kruton için bir tavaya tereyağ konur,eriyince içine kırmızı biber ve küp küp doğranmış ekmekler ilave edilip devamlı karıştırılarak hafif kızartılır.
*kruton,kesinlikle soğutulmamalıdır,bu yüzden çorba içilmeden hemen önce , hatta son dakikalarda yapılmalıdır.
*Bazı kişiler mercimek çorbasına soğan,sarımsak,havuç,patates..vs eklerler ama bence en lezzetlisi sade olanıdır
*Tarz olarak hafif pürüzlü sevdiğim için mercimek çorbasını süzmem,ama arzu ederseniz piştikten sonra süzebilir ya da ateşe dayanıklı olarak üretilmiş handblendır ile tancerenin içinde iken bir kaç dk. çırpabilirsiniz.

ZEYTİNYAĞLI BÖRÜLCE


Bir çok bölgede "börülce" denince ( ya da Adana da ki adı ile "acebek") akla sadece salatası geliyor , hani şu bildiğimiz sarımsaklı,limonlu salata.Ama biz Ege lilerin vazgeçemediği bir yaz yemeğidir "zeytinyağlı börülce".Tek şartı börülcenin en taze olduğu zamanda yapılmasıdır.Biz de hafif zamanı geçmeye başladığında sadece salatası yapılır.


MALZEMELER:

500 gr börülce (mutlaka el ile ayıklanacak,bıçak kullanılmayacak)

1 büyük boy soğan

2-3 adet büyük,olgun yaz domatesi

1-2 adet acı dal biber

1/2 su bardağı sızma zeytinyağ

2 küp şeker

1 tatlı kaşığı (silme) tuz


YAPILIŞI:

Tencereye zeytinyağ konur,hafif kızınca küçük küçük çintilmiş soğanlar eklenip biraz kavrulur,hemen kabukları soyulup küp küp doğranmış domatesler ilave edilir ve tencerenin kapağı kapatılarak 5-10 dk pişirilir.En son ayıklanmış börülceler , tuz ve şekerler ilave edilip yemek kısık ateşte kendi suyunda pişirilir.(duruma göre,börülcelerin pişme kıvamına bakarak az su ilave edebilirsiniz)


CACIK


İlk kez Adana da arapların işlettiği bir restaurant da tatmıştım, süzme yoğurtla yapılan cacığı, en çok babam bayılır bu cacığa..


MALZEMELER
500gr. süzme yoğurt

3 orta boy salatalık

3-4 diş sarımsak

tuz

Üzerine:

1 kahve fincanı sızma zeytinyağ

1 tatlı kaşığı kuru nane

1 tatlı kaşığı pul biber

arzu edilirse süslemek için bir kaç sap dereotu


YAPILIŞI

Yoğurt + çok ince kıyılmış (yaz ise kabuklarıyla beraber) salatalık + dövülmüş sarımsak + tuz derin bir kasede karıştırılır.Yayvan bir servis tabağına yerleştirilir,üzeri zeytinyağ, pulbiber,nane ve dereotu ile süslenir.

HAYDARİ


Misss gibi süzme yoğurt,miss gibi halis ege yağı,biraz da ege tulumu.EGE işte EGE ...Başka söze gerek var mı??


MALZEMELER:

500 gr süzme yoğurt

100 gr tulum peyniri (rendenin en ince tarafı ile rendelenmiş)

1 kahve fincanı sızma zeytinyağ

1 tatlı kaşığı kuru nane
3-4 diş dövülmüş sarımsak

tuz

pul biber (arzuya göre)

süslemek için biraz kıyılmış dereotu


YAPILIŞI: Derin bir kasede yoğurt + peynir + tuz + kuru nane + sarımsak iyice harmanlanır.Yayvan bir servis tabağına karışım yerleştirilir.Üzerine zeytinyağ gezdirilir,pul biber ve dereotu ile süslenir.

UBTAN


Dünyanın ilk kozmetik formülü !!! Ben de Derya Baykal ın yalancısıyım.Ama o çok meraklı böyle şeylere ve nerelerden araştırıp,deşinip bişeyler bulup çıkartıyor.Bir kaç önerisini uygulayıp memnun kalmıştım gerçekten.Bu formül de çok ilginç ve basit.Yalnız bunu yüz bakımı için değil sadece vücut bakımı için kullanıyoruz.


MALZEMELER:

1 tatlı kaşığı nohut unu

1 tatlı kaşığı zerdeçal

çay kaşığının ucu ile rendelenmiş sandal ağacı odunu

1 kahve fincanı kadar hardal yağı (bulamazsanız zeytinyağ da olur ama orjinal formül hardal yağı kullanılarak yapılıyor)


*Bir kasede harmanlanan bu karışım el ile hafif hafif ovularak tüm vücuda sürülüyor,biraz bekletilip, vücut keseleniyor.

Metabolizmayı Hızlandıran Çay


Yani ben bana ne diyeyim??? Yaz başı gelir, "amannn yaz için bir-iki kilo vereyim" telaşım başlar, yaz biter "eyvah okul açılacak yazın aldığım bir - iki kiloyu vermeliyim"paniğine girerim... Bu böööyyle bir kısır döngü yıllardır.Neyse Ender Saraç beyefendiye göre bu çay sayesinde gerçekten metabolizmamız hızlanacakmış..Hadi hayırlısı....


MALZEMELER:

1 litre içme suyu

1 çay kaşığı biberiye

1 çay kaşığı funda yaprağı

1 çay kaşığı tarçın

1 çay kaşığı tere tohumu

1 çay kaşığı ısırgan otu

1 çay kaşığı anason

1 tutam kuru papatya

1 çay kaşığı rezene

1 çay kaşığı kuru nane

3-4 adet karanfil


*Şimdi bunların hepsini bir kap içersinde ısınmaya bırakıyoruz.Kaynamadan önce , 1 adet yeşil elmayı kabuklarıyla dilimleyip karışıma ilave ediyoruz.Bir süre kaynadıktan sonra süzerek günde 2 ya da 3 bardak içiyoruz. (arzu edilirse tatlandırıcı ilave edilebilir)

TRAMİSU (KEDİ DİLİ İLE)




Annem uzun yıllar pasta tabanlarını reddedip,kendi yaptığı pandispanyalar ile tramisu hazırlardı.Ancak bir kaç sene evvel keşfettiğim BALOCCO marka bu kedi dili paketleri,tramisu yapımını inanılmaz kolaylaştırıp, üstelik açık ara lezzet farkı da yaratıyor.Özellikle migroslarda rahatlıkla bulabilirsiniz bu paketleri.




MALZEMELER:


Taban için: 1 paket balocco kedi dili




Şurup için:


1/2 bardak sıcak su


1 çorba kaşığı granül kahve (ben gold olanını tercih ediyorum)


1 çorba kaşığı toz şeker


1 kahve fincanı süt




Muhallebi için:


1/2 lt. süt


2 yumurta sarısı


1 kutu labne peynir


2 kaşık un (tepeleme)


2 çay bardağı toz şeker


1 paket vanilya




Üzerine serpmek için: 1 paket kakao




YAPILIŞI: Un + süt + toz şeker + yumurta sarılarını bir çırpma teli yardımı ile karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.Ocaktan alır almaz içine labne peyniri + vanilya ekleyip mikser ile bir süre çırpın (tamamen pürüzsüz olmalı). Bir kasede şurubu hazırlayıp kedi dillerinin yarısını bu şuruba batırıp ıslatarak bir tepsiye dizin,muhallebinin yarısını yayın.Kalan kedi dillerini de şurupla ıslatıp dizin, kalan muhallebiyi düzgünce yayın ve üzerine bolca kakao eleyin.

HAVUÇLU CEVİZLİ TOPLAR


Tıpkı "fondon" gibi..Sevimli,şık,lezzetli....


MALZEMELER:

1/2 kg. rendelenmiş havuç

1 su bardağı toz şeker

1 paket pötibör bisküvi (mümkünse ETİ)

60 gr. margarin

1/2 su bardağı orta irilikte kıyılmış ceviz

1 tatlı kaşığı tarçın

1 paket vanilya

süslemek için hindistan cevizi


YAPILIŞI: Havuçları soyup, rendeleyip toz şeker ile sularını salıp çekene kadar pişirin.Hafif ılınınca irice dövülmüş bisküvi,margarin,ceviz,vanilya,tarçın ekleyip iyice yoğurun , elde yuvarlayıp toplar yapın ve hindistan cevizine bulayıp bir servis tabağına dizip , servisten önce en az yarım saat buzdolabında bekletin.

CEVİZLİ ÜZÜMLÜ KURABİYE


Kızımın okula başlamasına 4 gün kaldı.Haydi bakalım yıllar boyu sürecek uzuuunn bir maratonun ilk adımını pazartesi günü tüm aile beraber atacağız.Canım çocuğumun en sevdiği kurabiye....


MALZEMELER:

125 gr oda sıcaklığında margarin

2,5 su bardağı un

1,5 çay bardağı yoğurt

1 su bardağı kuru üzüm (ayıklanıp 15-20 dk sıcak su içinde bekletilmiş)

1 su bardağı ceviz (iri dövülmüş)

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

2 çay bardağı şeker


YAPILIŞI:

Ceviz ve üzüm dışındaki tüm malzemeler güzelce yoğrulup yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edilir.En son ceviz ve üzüm ile de biraz yoğrulup yuvarlanır,yağlanmış tepsiye dizilir 180 dercede hafif sararana kadar pişirilir.

KIYMALI PATATESLİ POĞAÇA


Neyse ki yaz bitiyor,mevsimime az kaldı,yine sık sık bu güzelim hamur işlerini yapıp,mevsimsel avantajdan yararlanarak "çok ağır geldiii" demeden yiyebileceğiz.Hoş,benim için çok farketmiyor ama bu tür hamur işlerini mutlaka paylaşmak,ikram etmek vs gerekiyor.Ve fakat , ailede ben ve anneannem dışında herkese hamur işleri yazın ağır geldiğinden,onca emeğim,özenim hüsranla sonuçlanıp,birkaç günde tüketilemeyen bu güzelim yiyecekler çöpü boylayabiliyor.Dedim ya ; neyse ki yaz bitiyor ve olanca güzelliği ile mevsimlerim geliyor....


MALZEMELER:


Hamur için:

5 su bardağı un

125 gr margarin

1 çay bardağı zeytinyağ

2 çay bardağı yoğurt

2 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karbonat




Harç için:

250 gr kıyma (dana kıyması)

1 adet orta boy soğan

1 adet orta boy domates

2 adet yeşil biber

2 adet orta boy patates (haşlanmış-rendelenmiş)

1 yumurta akı (sarısı poğaçaların üzerine sürülecek)

1/2 kahve fincanı sıvıyağ

tuz

karabiber


YAPILIŞI: Un + yoğurt + zeytinyağ + erimiş margarin + karbonat + tuz iyice karıştırılıp kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir,dinlenmeye bırakılır.Bu arada sıvıyağ bir tavaya konur kıyma ve soğan bir süre orta ateşte kavrulur. Çok küçük doğranmış domates + yeşil biber + tuz + karabiber ilave edilir , kapağı kapalı olarak 10 dk. kadar pişirilir.Rendelenmiş patatesin içine bir yumurta akı konur ve karıştırılır daha sonra patates kıymalı harç ile güzelce harmanlanır.Dinlenmiş olan hamur alınır 3 eşit parçaya bölünür.Merdane ile 3-4 mm. kalınlığında açılır , geniş bir bardak ağzı ile yuvarlaklar kesilir, hamurların ortasına harç konur ve yarım ay şeklinde kapatılıp,kenarları bastırılır.Son olarak poğaçalar yağlanmış bir tepsiye dizilir,üzerlerine yumurta sarısı sürülür , arzuya göre istenirse susam ve çörek otu serpilir, 180 derece fırında yaklaşık 35-40 dk. kadar pişirilir.


VİŞNELİ BROWNIE


Belmacıımmmm, Serap'ın mevlude yetiştiremedim tarifi , artık bir ara denersin,en az kushie kadar güzel oluyor, canım hocanımım benim...


MALZEMELER:


3 yumurta

1,5 su bardağı toz şeker

1 paket kakao

1 su bardağı süt

1 su bardağı sıvıyağ (mısırözü)

2 su bardağı un

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

20-30 adet çekirdekleri çıkartılmış vişne


YAPILIŞI: Yumurta ve şeker 10 dk kadar çırpılır.Buna, kakao + sıvıyağ + süt + vanilya eklenir biraz daha çırpmaya devam edilir ve bu karışımdan 1 su bardağı ayrılıp , un ve kabartma tozu ilave edilir biraz daha çırpılır.Yağlanmış kalıba karışım dökülür , sık aralıklarla vişneler serpiştirilir, 175 derece fırında pişirilir.Kek fırından çıkar çıkmaz bir servis tabağına alınır ve daha önce ayrılmış olan sos her tarafına gezdirilir.

SOSLU KAŞAR PANE


Olağanüstü Adana seyahatim ve keşfettiğim yeni lezzetler için biraz daha zamana ihtiyacım olduğunu düşünerek,demirbaş mezelerimden birini yazmak istedim ....


MALZEMELER:


PANE İÇİN:

1/2 cm kalınlığında doğranmış taze kaşar dilimleri

1/2 su bardağı un

2 yumurta

1 su bardağı galeta unu

1/2 su bardağı çiçekyağ (ya da mısırözü)


SOS İÇİN:

200 gr mayonez

1 çorba kaşığı yoğurt (var ise süzme)

1 küçük kuru soğan (rendelenmiş)

1 tatlı kaşığı hardal

2-3 adet kornişon turşu (çok ince kıyılmış)

2 çorba kaşığı maydanoz ( ince kıyılmış)

1/2 çay kaşığı karabiber

bir kaç damla limon suyu

1 tatlı kaşığı acı sos


YAPILIŞI: Sos için gereken tüm malzemeler bir kasede karıştırılır ve bir kenarda bekletilir. Kaşar dilimleri önce una , daha sonra çırpılmış yumurtaya , en son galeta ununa bulanır ve kızgın yağda kızartılır.Bekletmeden sıcak olarak servis yapılır.