Bir çok bölgede "börülce" denince ( ya da Adana da ki adı ile "acebek") akla sadece salatası geliyor , hani şu bildiğimiz sarımsaklı,limonlu salata.Ama biz Ege lilerin vazgeçemediği bir yaz yemeğidir "zeytinyağlı börülce".Tek şartı börülcenin en taze olduğu zamanda yapılmasıdır.Biz de hafif zamanı geçmeye başladığında sadece salatası yapılır.
MALZEMELER:
500 gr börülce (mutlaka el ile ayıklanacak,bıçak kullanılmayacak)
1 büyük boy soğan
2-3 adet büyük,olgun yaz domatesi
1-2 adet acı dal biber
1/2 su bardağı sızma zeytinyağ
2 küp şeker
1 tatlı kaşığı (silme) tuz
YAPILIŞI:
Tencereye zeytinyağ konur,hafif kızınca küçük küçük çintilmiş soğanlar eklenip biraz kavrulur,hemen kabukları soyulup küp küp doğranmış domatesler ilave edilir ve tencerenin kapağı kapatılarak 5-10 dk pişirilir.En son ayıklanmış börülceler , tuz ve şekerler ilave edilip yemek kısık ateşte kendi suyunda pişirilir.(duruma göre,börülcelerin pişme kıvamına bakarak az su ilave edebilirsiniz)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder