10 Haziran 2010 Perşembe

HATAY USULÜ KATIKLI EKMEK


Teyzem ve kuzinim Hande geleceği zaman ailenin klasik öğlen yemeklerinin yanına bir farklılık , hoşluk olsun düşüncesi ile ilk kez yaptım bu ekmeği.Valla,hamur işlerini aşırı sevdiğim için mi bilmem , ama çok güzel oldu,biraz zahmetli fakat kesinlikle zor değil,sadece zaman harcamak gerekiyor. Ama finali görünce de " değdi" diyorsunuz...


MALZEMELER:


HAMUR:

6 çay bardağı ılık su

1 çay bardağı zeytinyağ

1 tatlı kaşığı toz şeker

1 tatlı kaşığı tuz

1 paket ınstant maya

aldığı kadar un


İÇ MALZEMELERİ:

1 kg.ıspanak

1 kase süzme yoğurt
1/2 kg.çökelek ya da tuzlu lor
1 büyük kuru soğan

2 çorba kaşığı acı biber salçası

1 kase zeytinyağ (sızma)

pul biber

zahter (aktarlarda bulunuyor)

2 çorba kaşığı nar ekşisi

açmak için ayrıca sızma zeytinyağ


YAPILIŞI:Derin bir yoğurma kabına maya + şeker + zeytinyağ + ılık su konur ve karıştırılır,biraz beklenir.Maya kabarmaya başlayınca alabildiği kadar un ve tuz konularak kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir ve üstü nemli bir bez ile kapatılarak 2 saat kadar mayalanmaya bırakılır.Ispanaklar çok ince kıyılır,biraz tuz ile ovulur ,güzelce yıkanarak ve sıkılarak fazla suyu atılır.İyice sönmüş olan ıspanağın içine ince kıyılmış soğan + çökelek (ya da lor) + süzme yoğurt + zahter +salça + pul biber + nar ekşisi + zeytinyağ eklenip tüm malzeme harmanlanır.Mayalanmış hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler kopartılır.Kullanılacak tepsi zeytinyağ ile yağlanır.Alınan bezeler elde esnetilerek inceltilir (bu aşamada sık sık eli yağlamak gerekiyor) açılan bezenin ortasına ıspanaklı harç konur,karşılıklı kenarlar ortada birleştirilerek kare bohça şekli verilir,kat yerleri altta kalacak şekilde aralıklı olarak tepsiye dizilir ve fırına girmeden yarım saat bekletilir.Hafif kabarmış olan ekmeklerin üzerine elle bastırılarak zeytinyağ ile yağlanır.Böylelikle biraz daha inceltilmiş olur.180- 200 derece fırında pişirilir,sıcak ya da soğuk servis yapılır.

Hiç yorum yok: