28 Ağustos 2008 Perşembe

MERCİMEK ÇORBASI VE KRUTON


Çorba,çoğu zaman öğünlerin kurtarıcısıdır.Akşama falan yemek yaptım yanına bir de ....çorbası tamam.Oysa ki o kadar derinlerdeki toplumumuz için çorba..Tarih kaynakları Türk insanı için çorbanın tarihinin orta asya ya kadar uzandığını ,özellikle göçebe kavimler arasında çok yaygın olan ,tahıllardan yapılan sulu lapamsı yiyeceklerin,şimdiki çorbaların atası olduğunu iddia ediyorlar.Aslında hafife aldığımız "çorba"çeşitlerimiz (özellikle bizim ülkemizde yer etmiş bazı tarifler) yurt dışında ciddi olarak incelenip ,doğa mucizesi olarak adlandırılıyorlar.Örneğin geçen yıl aldığım bir bilgiye göre özellikle Ege bölgesinin usulü ile yapılan "tarhana çorbası"dünyadaki en sağlıklı 10 yiyecek arasında sayılmış...Neyse ramazana da bir kaç gün kaldı,hava her ne kadar sıcak da olsa,çorbasız iftar sofrası olmaz düşüncesindeyim....

MALZEMELER:
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 yemek kaşığı un (tepeleme)
3 yemek kaşığı tereyağ (ya da margarin)
5-6 su bardağı et ya da tavuk suyu
tuz

KRUTON İÇİN:
4-5 dilim beyaz tost ekmeği(küp küp doğranmış)
1 yemek kaşığı tereyağ
1/2 çay kaşığı toz kırmızı biber

YAPILIŞI:Tencereye tereyağ konur,eriyince un ilave edilir ve sürekli karıştırılarak biraz sarartılır,hemen et ya da tavuk suyu + tuz + yıkanmış süzülmüş mercimek de eklenir ve kısık ateşte ara ara çırpma teli ile karıştırılarak pişirilir.Kruton için bir tavaya tereyağ konur,eriyince içine kırmızı biber ve küp küp doğranmış ekmekler ilave edilip devamlı karıştırılarak hafif kızartılır.
*kruton,kesinlikle soğutulmamalıdır,bu yüzden çorba içilmeden hemen önce , hatta son dakikalarda yapılmalıdır.
*Bazı kişiler mercimek çorbasına soğan,sarımsak,havuç,patates..vs eklerler ama bence en lezzetlisi sade olanıdır
*Tarz olarak hafif pürüzlü sevdiğim için mercimek çorbasını süzmem,ama arzu ederseniz piştikten sonra süzebilir ya da ateşe dayanıklı olarak üretilmiş handblendır ile tancerenin içinde iken bir kaç dk. çırpabilirsiniz.