13 Nisan 2012 Cuma

YAĞLI ACI BİBER TURŞUSU


Yaz gelecek,sıcak sıcak ,vıcık vıcık bir yaz hem de.Daha ilk günlerden yakınmaya başlayacağım "kış gelsin,üşüyelim,hava soğusun..." diye, biliyorum.Ama yazın da kendince bir kaç tane güzelliği var. Çok çok acı kıl biberler çıkacak,o biberlerden turşular yapılacak.Bir çeşidi de bu turşu olacak.Sonra o güzel kış gelecek bu turşuları acı acı yiyeceğiz ,ısınacağız vs vs....

MALZEMELER:

1 lt.lik kavanoz
acı kıl biber
1 su bardağı sirke (üzüm ya da elma)
1 su bardağı ayçiçek yağı
2 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
5-6 diş sarımsak
5-6 sap maydanoz

YAPILIŞI: İyice yıkanıp,kurulanan biberler elle hafifçe bastırılarak turşu kurulacak kavanoza konur.Aralarına bütün halde sarmısaklar ve kalın sapları ayrılıp,elle iri iri koparılmış maydanoz yaprakları ilave edilir.Sıvıyağ + sirke + tuz + toz şeker bir kap içersinde karıştırılıp kavanoza doldurulur,kapağı sıkıca kapatılır.Kavanoz bekletilecek yerde yan yatırılır.Bu süre içinde kapağı asla açılmaz.Her gün bir kaç defa sallanıp,yuvarlanarak yağlı sirkenin malzemenin her yanına eşit dağılması sağlanır.Bu işem 10 gün kadar devam ettirilir.Bu sürenin sonunda turşu yemeye hazır hale gelir.

1 yorum:

MERMERTEZGAHYEMEKTARİFLERİ dedi ki...

vallahi biz daha ısınamadık )hele bir sıtımız kızsın sonra düşünürüz)))
eminim incecik biberlerle harika turşu olur... ellerine sağlık canım