27 Ekim 2009 Salı

AÇMA


Üniversite yıllarımın sabahlarının en önemli anlamı,atölyeye girmeden önce yediğim o mis gibi açmalar ve bir fincan taze çaydı.Bayılırım açmaya....


MALZEMELER:


2,5 su bardağı un

1 kahve fincanı toz şeker

1 paket instant maya

1 yemek kaşığı tuz

100 gr. oda sıcaklığında margarin (SANA tereyağ lezzeti)

1 kahve fincanı sıvıyağ

1 su bardağı ılık su

HAMURU AÇMAK İÇİN:

1 çay bardağı sıvıyağ

1/2 paket SANA tereyağ lezzeti (yumuşak)

2 yumurta sarısı (üzerine sürmek için)

susam

çörekotu

İÇ HARÇ:Arzunuza göre; rendelenmiş beyaz peynir,ya da zeytin ezmesi ya da patatesli harç


YAPILIŞI:Unu eleyip ortasını havuz şeklinde açın,instant mayayı + hamur için yazılmış tüm malzemeyi ekleyip,kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlayın.(eğer hamur elinize fazla yapışıyorsa çok az daha un ilave edebilirsiniz)Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp,avcunuzda yuvarlayıp ,bol sıvıyağ ile yağlanmış bir tepsinin içine yerleştirip,20 dk.kadar hamuru dinlendirin.Dinlenmiş hamurları tek tek düz bir zemin üzerinde (çok fazla inceltmeden) açıp,her birinin ortasına birer tatlı kaşığı yumuşak margarin sürüp,istediğiniz iç harcı da yaydıktan sonra,rulo yapıp,hamuru simit şeklinde yuvarlayıp bağlayın (ortası biraz delik kalsın)Açmaları , yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizin,üzerlerine yumurta sarısı sürüp,susam + çörekotu serpin ve 30 dk. kadar bekletin.Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında,20 dk. kadar pişirin.

Hiç yorum yok: