7 Temmuz 2008 Pazartesi

BEŞAMEL SOSLU KÖFTE


Köfte !!! Daha fazla sevdiğim bir yemek çeşidi pek yok aslında.Manisa kebap,Adana kebap,Urfa kebap,Beyti kebap...Aslında hepsi birbirinden özel,farklı (temelde) köfte çeşitleri.Karar verdim ki çok çok daha fazla köfte çeşidi araştıracağım,bulacağım,yapıp,tadıp,burada köfte çeşitlerine daha çok yer vereceğim...İşte bunlardan biri geliyor...


MALZEMELER:

500 gr dana kıyma

4 dilim bayat ekmek içi (ıslatılıp,ufalanmış)

2 çorba kaşığı un

50 gr margarin

2 su bardağı süt

1/2 su bardağı süzme yoğurt

2-3 diş dövülmüş sarmısak

2 çorba kaşığı tereyağ

tuz

karabiber

acı pul biber


YAPILIŞI:Öncelikle,kıyma + ıslatılıp ufalanmış ekmek içi + tuz + karabiber iyice yoğrulur iri toplar halinde kızgın sıvı yağda (çiçekyağ) kızartılıp , fazla yağını çekmesi için kağıt havlu üzerinde sıcak kalmasına dikkat edilerek bekletilir.(ben bu aşamada üzerine folyo kapatıyorum)Bu arada bir kaserolde margarin eritilir,un hafifçe sarartılır ve yavaş yavaş süt ilavesi ile beşamel sos hazırlanır.Sos biraz ılınınca sarmısaklı süzme yoğurt ile karıştırılır ve tekrar ısıtılır.Sosun yarısı köfte ile harmanlanıp servis tabağına alınır , kalan yarısı ise köftelerin üzerine gezdirilir,son olarak kızdırılmış pul biberli tereyağ ile süslenip sıcak servis yapılır.

Hiç yorum yok: