3 Ekim 2007 Çarşamba

ALİ NAZİK


Oldukça zor bir gündü.Okuldaki en yoğun günüm bu yıl çarşamba günleri.Ders sayım fazla, nöbetim var, 40 dakikada bir dört kat yukarı çık, in , atelyeye koştur,bir yandan ilaç desteği ile atlatmaya çalıştığım ama bana inatla direnen grip...Tam daha kötüsü olamaz derken eve geldim ki kızım daha beter grip neyse akşama doğru iyileşti.Kendimi daha iyi hissetmek için benimsediğim tek terapi yöntemim elbette yemek yapmak.Manisa'nın o inanılmaz lezzetteki bostan patlıcanlarının zamanının geçmesine çok az kaldı.Bu son demleri iyi değerlendirmek lazım ,yanii..en lezzetlisinden bir ALİ NAZİK lazım...

MALZEMELER:

4 adet iri bostan patlıcan

1 kg süzme yoğurt

5 diş sarmısak

tuz

karabiber

pul biber

1/2 kg kuzu kıyma

1 yemek kaşığı margarin

üzerine dökmek için tereyağlı pul biber

YAPILIŞI:

Patlıcanlar ocakta iyice közlenir.(bir çok kişi közleme işini temizliğinin kolay olmasu,ı bakımından fırında ya da elektrikli ocak üzerinde yapıyor ama bence ateşte közlenen patlıcanın lezzeti başka)Kabukları soyulur ve içleri bir kaba alınır,çatalla ezilir.Sarmısaklar rendelenerek biraz tuz ile süzme yoğurtla karıştırılır,patlıcan ezmesine ilave edilir ve iyice harmanlanarak yayvan bir servis tabağına yerleştirilir.Bu arada bir tavada bir yemek kaşığı margarin ile kıyma kavrulur,tuz , karabiber,pul biber ilave edilir biraz soğuyunca patlıcanın üzerine kaşıkla yerleştirilir en son olarak yaklaşık bir yemek kaşığı kadar tereyağ ve biraz pul biber kızdırılıp kıymanın ve patlıcanların üzerine gezdirilir. (Bu tarifte yer alan kıyma kavurması yerine arzu ederseniz kuzu veya tavuk beyaz eti ile yaptığınız soteyi de kullanabilirsiniz)


2 yorum:

Adsız dedi ki...

abla bu hanze kürtlükten mi geliyor ? ve antepli misiniz ?

hanze dedi ki...

hayır farsça kökenli bir kelime.Ve hayır ben egeliyim,manisa'lıyım.