2 Ekim 2007 Salı

WOLFGANG USULÜ PATATES




Şimdi bu ne demek?Kim bu adam?Efendim öncelikle biraz kısa bilgi.Yukarıda resmini gördüğünüz adam;yaşayan bir efsane,tüm zamanların en yaratıcı,en mükemmel,en yetenekli, en , en , en insanı,aşçısı.1949 senesinde Avusturya'da dünyaya gelmiş Wofgang Puck.Amerika da sayısız restaurant zinciri sahibi olmakla beraber,mesela Oscar törenleri bile söz konusu olduğunda O olmadan bir Oscar töreni sonrası partisi bile düşünülemez bir çok dünyaca ünlü aktör ve aktris tarafından.Yine mesela; Tüm zamanların en iyi aktörlerinden biri olan Sidney Poitier eğer O'nun eli değmezse dışarıda yemek yemez , Opraf Winfrey o meşhur davetlerini Wolfgang Puck ile gerçekleştiremeyecekse iptal bile eder organizasyonunu.Bu örnekler uzayıp gider , O'nu anlatmaya sayfalar yetmez.Gerçek bir duayen.İşte bu tarif O'nunla tanışmama sebep oldu.Uzun süre önve tv de bu kır saçlı,karşıdan bakınca hiç de iddialı görünmeyen hatta hayli sıradan görünen adam benim için gerçek bir idol.Kendisi bu tarifi sadece "patates" diye adlandırmıştı,benim için ise O'nun elini değdirdiği herşey "Wofgang usulü..."diye başlar.Teşekkürler Wofgang iyiki varsın , hep var ol.


MALZEMELER:


4 büyük boy patates


200 ml krema


2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri


4 uzun sosis


8 kalın dilim salam


3 yemek kaşığı tereyağ


tuz


karabiber


YAPILIŞI:


Patatesler kabukları ile çok yumuşatmadan haşlanır.Bu arada salamlar uzun şeritler,sosisler ince halkalar halinde doğranır.Küçük bir tavada bir yemek kaşığı tereyağ ile sosis ve salamlar hafif kavrulur,bir kaba alınır.Kavrulan salam-sosislerin üzerine;krema,tuz,karabiber , bir su bardağı kaşar rendesi, iki yemek kaşığı tereyağ ilave edilir.Haşlanmış olan patatesler tencereden alınır üst bölümlerini fazla zedelemeden yatay bir şekilde bir kapak alınır.Bir çorba kaşığı yardımı ile patatesin içi güzelce oyularak çıkartılır.Dört patatesin sadece ikisinin çıkan içleri ezilerek kasedeki salamlı karışıma eklenir güzelce harmanlanır ve boş çanaklar şeklinde duran patateslerin içlerine tekrar doldurulur.Kalan bir su bardağı kaşar peyniri rendesi dört adet patatesin üzerine paylaştırılır,son olarak daha önce çıkartılan kapaklar da yan olarak patateslerin üzerlerine yerleştirilir ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında kaşarlar eriyip , biraz kızarana kadar tutulur,sıcak servis yapılır.( Eğer isterseniz yukarıdaki karışımı tekrar patateslerin içine doldurmadan küçük fırın kaplarında da yapabilirsiniz.)

Hiç yorum yok: