17 Eylül 2007 Pazartesi

KADIN BUDU KÖFTE


Çocukluğumda yemeğe davetli olduğumuz bir evde yediğim kadınbudu köfte kabusum olmuştu.Artık yapılışından mı,içindeki malzemeden mi neden bilmiyorum tek hatırladığım iki gün kadar hasta yattığım ve 34 yaşına kadar da ağzıma bir daha bu köfteyi koyamadığım.Ta ki geçen yıl Çeşme'de teyzem "kadın budu köfte" yapıp bana yıllar sonra tekrar tattırana kadar.O gün bugündür sık sık yapar oldum ve çok seviyorum.En güzel tarafı ister yemek , ister meze olarak sunulabilmesi.Ben tam tarif miktarını yazıyorum ancak çok gelirse siz yarısını da uygulayabilirsiniz.

MALZEMELER:

750 gr dana kıyma

2 soğan

3 çorba kaşığı pirinç

3 yumurta ( 1 tanesi köfte hamuruna,2 tanesi köfteyi kızartmak için)

yarım demek maydanoz (ince kıyılmış)

1 bardak mısırözü( ya da ayçiçek) yağı (kızartmak için)

4-5 çorba kaşığı galeta unu

tuz

karabiber

YAPILIŞI:

Ön hazırlık olarak pirinç bir süzgüde güzelce yıkanır ve 1 çay bardağından biraz eksik su ile kısık ateşte pişirilir.Bir tavaya soğanlar rendelenir ve kıymanın yarısı ile yağ koymadan kavrulur.Üzerine kalan çiğ kıyma,haşlanmış pirinç,maydanoz,tuz,karabiber,1 yumurta katılıp yoğrulur.Yumurta büyüklüğünde parçalar alınıp oval ve yassı köfteler yapılır.Önce galeta ununa daha sonra yumurtaya bulanıp kızgın yağda kızartılır

*Bu tarifte ilk dikkat çeken her zaman alışkın olduğumuz (şinitzel usulü) sıranın değişmiş olması yani en son yumurtaya bulanması fakat kadınbudu köftenin usulü böyle.Birde bazen bu köfteyi yapanlar pirinç haşlamak yerine var olan pilavdan bir kaç kaşık ekleyebiliyorlar ki bu da lezzeti olumsuz etkileyen uygulamalardan biri.En son olarak da lütfen kıymanın yarısını mutlaka soğanla kavurun.Eğer tamamını çiğden koyarsanız lezzet tamamen değişir.Yemek olarak tüketmek istiyorsanız sıcak yemenizi tavsiye ederim , yok eğer meze olarak sunacaksanız bir tabağa temizlenmiş rokaları dizip,üzerine soğuk köfteleri ve limon dilimlerini yerleştirip servis yapabilirsiniz.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

latişin kadınbudusu sanırım konusu gecen. ellerine saglik sekerim. yapıp yiyenlere de afiyet olsun. gercekten cok lezzetli oluyor