31 Ağustos 2007 Cuma

KIYMALI KOLAY SU BÖREĞİ


Nhayet özlem bitti.Sevgili teyzem Latiş ve çok sevgili kuzinim Hande dün itibariyle geldiler.Uzun zaman aradan sonra görüşüyor olmamızın şerefine onlara şimdi tarifini vereceğim kıymalı kolay su böreği yaptım.Ailecek karbonhidratlı her besine aşırı bir sevgimiz var keşke yiyip yiyip kilo almayan lüks bünyelere sahip olsaydık da hep bu güzel börek çeşitlerini yiyyebilseydik.Ama naparsınız malum çok kilo almamak adına ara sıra yapıp yemekle sınırlı tutmak zorundayız...

MALZEMELER:

6 adet yufka

2 su bardağı soğuk süt

1 su bardağı su

1/2 su bardağı sıvıyağ(ben mısırözü kullanıyorum)

1/2 su bardağı erimiş tereyağ

3 yumurta

1 çay kaşığı tuz


İÇ MALZEME:

400 gr dana kıyma(kuzu kıyma lezzeti ağırlaştırabiliyor)

1 büyük soğan(ince doğranmış)

1/2 demet maydonoz (ince kıyılmış)

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

1 yemek kaşığı margarin


YAPILIŞI:

Öncelikle derin ve büyük bir kap içinde;süt,su,sıvıyağ,erimiş tereyağ,yumurtalar ve tuz güzelce çırpılır.Fırın tepsisi yağlanır ilk yufka yerleştirilir,bir kepçe ile likit malzeme bolca yufka üzerine dökülür ve her tarafı ıslatılır.İkinci ve üçüncü yufka derin kase içersindeki likit malzemeye batırılıp her tarafı ıslatılarak tepsiye yerleştirilir.Bu arada bir tavada 1 yemek kaşığı margarin eritilir ince kıyılmış soğan sotelenir daha sonra kıyma ilave edilip kavrulur en son tuz , karabiber eklenip biraz daha pişirilir ve en son ocaktan indirilince ince kıyılmış maydonoz ileve edilip karıştırılır.Bu iç tepside bekleyen 3 yufkanın üzerine yayılır.Kalan 3 yufka da kaptaki likit malzemeye batırılıp çıkartılarak üst üste yerleştirilir.Eğer likit malzeme artarsa böreğin en üstüne dökülür.En az 2 saat kadar bekletilir(bu aşama gerçekten önemli en az 2 saat bekletmeden kesinlikle pişirmeyin yufkanın tüm sıvıları iyice emmesi lazım.)Daha sonra önceden ısıtılmış 200 derece fırında üstü güzelce kızarana kadar pişirilir.

29 Ağustos 2007 Çarşamba

FIRINDA ETLİ DOLMA


Bugün bir diğer aile yemek geleneklerinde olan "fırında etli dolma"günümüzdü.Az önce pişme işlemi tamamlandı.Hemen fotoğrafını çektim ve tarifi zaman geçmeden yazmak istedim.Genellikle dolma çeşitleri,tencerede yapılır ama bizde eğer etli olacaksa mutlaka fırında pişer.Ne yalan söyleyeyim ben etli dolmayı fırında daha çok seviyorum yanına en çok yakışan ise kesinlikle cacık.Belki sizlerde geleneksel olarak dolma çeşitlerini sürekli tencerede pişiriyorsunuzdur ama tavsiye ederim bir kere de böyle deneyin.Şimdiden hepimize afiyet olsun...


MALZEMELER:

1 kg dolmalık biber

300 gr yağlı koyun kıyması

1 çay bardağı pirinç

1 çay kaığı karabiber

tuz

2 adet domates rendesi

1 büyük rendelenmiş soğan

2 yemek kaşığı tereyağ ya da margarin


YAPILIŞI:Dolmalık biberlerin içi güzelce temizlenir ve yıkanır.Ters çevrilerek içlerindeki suyun süzülmesi sağlanır.Bir kap içersinde;kıyma,pirinç,karabiber,tuz,domates rendesi,soğan rendesi harmanlanır.Daha sonra biberleri çok sıfırlamadan (yaklaşık 1 er parmak eksik)iç doldurulur.Biberler tepsiye dizilir,üzerlerine biraz daha tuz serpilir,2 yemek kaşığı yağ ve 1 su bardağı su ilave edilir,biberlerin üstü iyice kızarana kadar fırında pişirilir(Anneannem bu tarife ilave olarak kıymanın yağ durumuna göre bazen 1 yemek kaşığı kadar da kıyılmış kuyruk ilave eder işte o zaman daha da olağanüstü bir lezzet ortaya çıkıyor.Tamam,sağlıklı beslenmeye hiç uygun bir metod değil ama çok lezzetli.Ayrıca siz de bugün bizim yaptığımız gibi biberin yanısıra bir kaç tane domates doldurabilirsiniz)

28 Ağustos 2007 Salı

DOMATES SOSLU KARIŞIK TURŞU


Dün başladığım kış kazırlıkları bugün de tam süratle devam etti.Mutfakta işleri henüz bitirdim ve ara vermeden bugünkü tarifi sizle paylaşmak istedim.Eskişehir de öğrenciyken bir arkadaşımın annesi ilk kez tattırmıştı bu turşuyu bana bayılmıştım.O zamandan beri de her yıl bir kaç kavanoz yaparım,klasik turşuların yanı sıra bu turşu da çok hoş bir lezzet katıyor yemeklerin yanına...


MALZEMELER:

2,5 kg domates

1,5 su bardağı üzüm sirkesi

1 su bardağı kaya tuzu

1 tatlı kaşığı toz şeker

1/2 su bardağı zeytinyağ

1 baş sarmısak(her bir diş ortadan ikiye bölünmüş)

1/2 kg acı süs biberi

1/2 kg küçük boy kornişon


YAPILIŞI:Domatesleri güzelce yıkadıktan sonra ortadan ikiye bölüyoruz ve büyükçe bir kabın içersine rendeliyoruz.Domates rendesinin üzerine kalan tüm malzemeleri ekleyip elimizle harmanlıyoruz (kornişon ve biberler sadece yıkanıp,biberlerin sapları kesilerek ilave edilecek.Kaynatmak ya da şoklamak gibi herhangi farklı bir işlem yapmıyoruz.Tüm malzemeler çiğden ilave ediliyor)Bu malzemeyi kavanozlara dolduruyoruz.Kavanozları 2 gün kadar ekşimesi için dışarıda bekletiliyoruz.Daha sonra bitene kadar sürekli buzdolabında muhafaza ediyoruz.

BİBERLİ EKMEK


Adana , benim damak zevkime çok uyan bir yemek zevkine sahip şehirdi. Hatta diyebilirimki yemek zevkimin şekillenmesinde Adana'lı,Mersin'li,Antakya'lı,Antep'li arkadaşlarımın bana çok emeği geçmiştir.Hepsine öncelikle sonsuz teşekkürler..Yakın dostlarım dan olan Sabah'dan şimdi size vereceğim "biberli ekmek"tarifini öğrenmiştim.Hocahanımcııımmm çok özledim seni,çok çok öpüyor en kısa ama en kısa sürede görüşmek dileğiyle diyorum


MALZEMELER:

2 yemek kaşığı pul biber

2 yemek kaşığı susam

3 adet çok ince kıyılmış soğan

1 çay bardağı zeytinyağ

1 avuç dövülmüş ceviz

2 adet hazır ekmek hamuru ya da sütlü hamur

1 yemek kaşığı tepeleme biber salçası


YAPILIŞI: Ekmek hamurunu büyükçe bir kap içersine koyun ve iyice kabarması için bir kaç saat üstü nemli bir bezle kapalı olarak bekletin.Bu arada bir kap içersinde; pul biber, susam, soğan, zytinyağ, ceviz ve biber salçasını iyice karıştırın.Elinizi yağlamak için bir kaseye ayrıca zeytinyağ koyun.Bu yağ ile ellerinizi iyice yağlayıp hamuru yağlanmış tepsiye yayın. (arzu ederseniz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp tek tek de sıralayabilirsiniz)Hamur tepsiye eşit olarak yayıldığı zaman yaklaşık 1 parmak kalınlığında olmalıdır.Daha sonra hazırladığınız harcı bu hamurun her tarafına sıvayın ve 180 derece fırında iyice kabarıp , biraz kızarana kadar pişirin (üstlerinin çok yanmaması için sık sık kontrol etmeyi unutmayın )

CEVİZLİ SİGARA BÖREĞİ


Bir kaç ay önce alışverişe gitmek için çok sevdiğim arkadaşım Bengü ile buluşacaktım.Evine gittim.Alışverişe gitmeden birer fincan çay içelim dedik ve çayın yanına sigara böreği kızarttı.Börek çeşitleri içersinde yapılışı bu kadar kolay olup da lezzeti bu kadar güzel olan kaç çeşit börek vardır ki?Arkadaşım ceviz ilavesi ile gerçekten çok da farklı bir lezzet elde etmiş.Sizinle paylaşmak istedim...

MALZEMELER:

3 adet yufka

250 gr beyaz peynir

1 kase ince dövülmüş ceviz

1 yumurta

karabiber

kızartmak için sıvı yağ

YAPILIŞI:

yufkalar üst üste konur ve 8 e bölünerek 24 parça elde edilir.Derin bir kap içersine peynir rendelenir,karabiber,yumurta,dövülmüş ceviz de konduktan sonra harç iyice karıştırılır. Bildiğimiz sigara böreği şeklinde sarılır,uçları , kızartırken açılmaması için hafifçe suya batırılarak kapatılır ve kızgın yağda kızartılıp sıcak servis yapılır.

KIŞLIK DOMATES PÜRESİ


Her ne kadar şu an Manisa (ve daha bir çok yer) sıvaktan kavrulsa da yine de Ağustos'un 27 sini de bitrmemize çok az kaldı.Eylül ne kadar yaz sıcakları altında geçse de adı Eylül yani sonbahar a giriş yani kış a daha fazla yaklaşma.Ben oldum olası yazı çok sevmem.Sıcakğı,nemi, halsizliği,suni yöntemlerle kısıtlı mekanlarda serinlemeye çalışmayı sevmiyorum.Kışın kendimi çok daha dinç ve enerjik hatta daha sağlıklı hissediyorum.Ama yazı sahip olduğumuz yiyeceklerin çoğunu kışın bulamadığımız daha doğrusu yaz mevsimindeki lezzetlere sahip olarak bulamadığımız da bir gerçek.Hele domates...Ben çocukken hatırlıyorum da asla ve kat'a kışın

tek bir domates bile olmazdı hiç bir yerde ne pazarlarda ne marketlerde.

(Hoş bizler süpermarketlerin değil kahraman bakkal amcaların dönemlerinin çocuklarıyız değilmi?) Evet işte bugün bende zamanımı kışlık domates püresi yapmaya ayırdım.Ve sizlerle paylaşmak istedim.


Bunun için ihtiyacımız olan malzemeler ise; domates , biraz zeytinyağ ,rende , bulabileceğimiz en büyük boy çelik tencere , temiz kavanoz ve hiç kullanılmamış kavanoz kapakları

Domatesleri öncelikle yıkayıp sonra ortalarından ikiye bölüyorum ve tencere içine rendelemeye başlıyorum.Tüm domatesler bitince tencereyi orta haharetli ateşe oturtuyorum ve ağır ağır kaynamaya bırakıyorum.Ara sıra üzerindeki köpükleri alıp , domatesin kendi suyu tencere hizzasından yaklaşık 2 parmak eksilene kadar pişirmeye devam ediyorum.Daha sonra hiç vakit kaybetmeden bir kepçe yardımı ile kavanozlara doldurup (yine kavanozların ağzından iki parmak kadar eksik bir şekilde) her bir kavanozun üstüne 1/2 kahve fincanı kadar zeytinyağ döküp, kapaklarını sıkıca kapatıyorum ve kavanozları ters çevirip bir gece kadar mutfağın bir köşesinde bekletiyorum.Ertesi gün ise tüm kavanozları buzdolabına kaldırıyorum.Geçen yıl başta annem olmak üzere bir çok kişinin telkini ile kavanozları buzdolabına kaldırmadan evin en loş ve serin köşesinde sakladım.Hatta kış soğukları iyice bastırdığında evin hiç kullanmadığımız ve hiç güneş almayan balkonuna sıraladık.Ama zamanla açıp tüketmeye başlayınca baktım ki ne rengi,ne kokusu,ne tadı hiç daha öncekiler gibi değildiBu yüzden bir daha dışarıda tutmamaya karar verdim.Neticede gerçekten çok emek sarfedilerek yapılan bir iş bu. Duyuyorum,tattım da bazı tanıdıklarım rendelemek yerine robottan geçiriyor ama inanın çok farkediyor.Bu sebeple ne olursa olsun 1 gününüzü ayırın ve rendeleyin derim.

26 Ağustos 2007 Pazar

KREPLİ TAVUK


Ve yine pazar akşamları hoş ve farklı bir lezzet oluşturmak isteyenler için hem çok şık hem de çok lezzetli bir tarifim daha var.İstediğiniz miktarda yapabilirsiniz kişi sayısına göre hesaplamanız yeterli.Yapılışını okumak ve detaylar belki size çok uzun gelecek ama pratikte hiç de o kadar uzun sürmüyor.Denemenizi tavsiye ederim...


MALZEMELER:


1 Krep için:


1 yumurta

1/2 su bardağı süt

1 yemek kaşığı un

bir fiske tuz

bir fiske toz şeker


iç harç:(yine 1 porsiyon için)


1 orta boy mantar(ince dilimlenmiş)

1/2 tavuk göğsü(kuşbaşı doğranmış)

1 çay kaşığı kekik

1 er fiske tuz,karabiber,kırmızı toz biber,köri

1 tatlı kaşığı tereyağ

1 tatlı kaşığı soya sosu


Beşamel sos:(1 porsiyon için)


1 yemek kaşığı tereyağ ya da margarin

1 tatlı kaşığı tepeleme un

150 ml süt

1 er fiske tuz,karabiber


üzerine 1 dilim kaşar


YAPILIŞI:Bir tavaya 1 tatlı kaşığı tereyağ konur ve öncelikle mantarlar eriyen yağda bir kaç dakika sotelenir altı kısılıp kapağı kapalı olarak 10 dk kadar pişirilir.Daha sonra ısı arttırılarak tavuk eklenir biraz sotelenir yine altı kısılıp bahartlar ve soya sosu ilave edilir kapak kapatılıp tavuk kendi suyunu salıp çekinceye kadar pişirilir.Bu arada krep malzemelerinin hepsi çukur bir kapta pürüzsüz hale gelene kadar bir çırpma teli ya da mikser ile karıştırılır. Geniş bir teflon tavaya çok az sıvı yağ dökülür hafif kızınca krep harcı ilave silip her iki tarafı güzelce pişirilir ve krep düz bir zemin üzerine alınır.Pişen tavuk krebin içine yaylır arzuya göre ister rulo biçiminde ister bohça şeklinde sarılır ve bir tepsiye (ben borcam kullanıyorum) yerleştirilir.Bir tarafta yine küçük bir tencere içinde beşamel sos için önce margarin eritilir un aklenip hafif kavrulunca tuz , karabiber ve en son olarakda yavaş yavaş süt ilave edilip boza kıvamına gelene kadar pişirilir. Tepsideki krepli tavuğun üzerine önce beşamel sos en son da 1 dilim kaşar yerleştirilir ve önceden ısıtılmış 175 derece fırında kaşar iyice eriyene kadar tutulur.




KAHVALTI KEBABI







bugün pazar



bugün beni ilk defa güneşe çıkardılar



ve ben ömrümde ilk defa gökyüzünün bu kadar benden uzak



bu kadar mavi



bu kadar genil olduğuna şaşarak



kımıldamadan durdum



sonra saygıyla toprağa oturdum



dayadım sırtımı duvara



bu anda ne düşmek dalgalara



bu anda ne kavga,ne hürriyet,ne karım



toprak,güneş ve ben



bahtiyarım...






Ne zaman bir pazar sabahı kendime ya da yanımda ki herhangi birisine bişekilde "bugün pazar"desem (-ki cümlemin devamı ne olursa olsun) aklıma ilk düşen nazım ustanın bu dizeleri olur.Yıllarca sıcak bir sofraya hasret nemli hapishane odalarında gitgide bitap düşen ustanın hüznünü içimde hissederim.İşte yine"bugün pazar"...






Ve bugün sizlerle çok uzun zaman önce yemek dünyasının duayenlerinden birisi olan Selçuk Kuzu'dan öğrendiğim bu tarifi paylaşmak istedim.






MALZEMELER:






kişi sayısı kadar çöp şiş (marketlerde poşetlenmiş satıla küçük şişleri kullanıyorum)



sucuk



sosis



peynir(dil,hellim yada sert tulum)



çarliston biber






YAPILIŞI:Sucuk,sosis,domates,biber ve peynir yaklaşık ceviz büyüklüğünde doğranır.Daha sonra çöp şişlere sırayla dizilir.Fırının ızgara bölümünde ya da daha pratik olmasını istiyorsanız tost makinasını açık şekilde ısıtarak yada yağsız teflon tavada çevirerek pişirebilirsiniz.

25 Ağustos 2007 Cumartesi

KISIR


Bugün çok sevgili dostum jale ile haftalık görüşme günümüz.Ben manisa da , O İzmir de çalıştığı için hafta içi en fazla telefon,e-mail yoluyla haberleşiyoruz.Amaaa her cumartesi eğer ekstra bir durumumuz yok ise mutlaka bir aradayız.Ve bu bir araya gelişlerde ya kısır yeriz ya da jale'ciğimin çok sevdiği "sarmısaklı köfte"yi yapar yeriz.Canım arkadaşım seni çok seviyorum,ömrüm olduğunca sana hep kısır yapacağım.Şimdi de benim usul (-ki bu da yıllaarrr yıllarr önce annemin urfa lı bir arkadaşından aldığı tariftir) kısır tarine geçeyim..

MALZEMELER:


2,5 su bardağı ince bulgur (bulabilirseniz Adana bulguru olarak da bilinen kara bulgur alın tadı enfes oluyor izmir de yaşayanlar kemeraltı çarşısında değirmen adında bir yer var oradan bulabilirsiniz)

3/4 su bardağı zeytinyağ

1 yemek kaşığı domates salçası (mutlaka ev salçası olsun)ü

1 yemek kaşığı biber salçası

1 çorba kaşığı pul biber

1 çorba kaşığı kimyon

tuz

karabiber

1 büyük kuru soğan

2-3 adet limonun suyu(ya da küçük 1 çay bardağı nar ekşisi)

5-6 adet taze soğan

ince kıyılmış maydonoz

ince kıyılmış nane

ince kıyılmış dereotu


YAPILIŞI:Bulgur büyükçe bir tencere içersine konur ve 2,5 su bardağı kaynar su eklenerek 10 dk kadar kapağı kapalı kabarması beklenir.Bu arada bir tavaya zeytinyağ konur ısınınca içine öncelikle küçük doğranmış soğan konulur ve hafif pembeleştirilir.Daha sonra tuz, karabiber, kimyon, pulbiber,salçalar ilave edilip kısık ateşte 5 dk kadar pişirilir ve hemen kabarmış bulgurun üzerine dökülerek bir tahta kaşıkla iyice karıştırılır.Son olarak limon suyu ve ince kıyılmış yeşillik ilave edilip yanında arzuya göre söğüş salatalık,domates ya da turşu ile bekletmeden servis yapılır.

24 Ağustos 2007 Cuma

TEPSİ KÖFTESİ


Tepsi köftesi....ne diyebilirimki ? Ailemizin olmazsa olmazı..Yıllardır haftada en az 1 kez evlerimizde yaptığımız (yapmazsak kendimizde tuhaf bir eksiklik hissettiğimiz ennn önemli yemek tarifimiz. Sağlıklı beslenmenin bu derece önemli olduğu günümüzde sofranıza dahil etmeniz konusunda fazlası ile ısrarlı olacağım yegane tarif...


MALZEMELER: (4 KİŞİLİK)


500 gr az yağlı dana kıyma

1 orta boy soğan

1 domates

tuz

karabiber

1/2 demet ince kıyılmış maydonoz


üzerine: 3 domates

5-6 adet yeşil biber (acı seviyorsanız yeşil sivri biber tavsiye ederim ya da sevmiyorsanız çarliston biber de kullanabilirsiniz)

1 yemek kaşığı tereyağ ya da margarin


YAPILIŞI:Derin bir kap içersine öncelikle soğan ve domates rendelenir.Kıyma,tuz,karabiber, ince kıyılmış maydonoz ilave edilir ve güzelce yoğrulur.Uzun oval köfteler yapılıp yayvan bir tencereye dizilir.Kalan 3 domatesten 1 tanesi köftelerin üzerine rendelenir,diğer ikisi kuşbaşı doğranır.Biberlerin tohumları temizlenip yıkandıktan sonra en üste dizilirler.1 yemek kaşığı yağ ileve edilip orta hararetli ateşte domateslerin suyu ile pişmeye bırakılır.Suyu azalırsa biraz sıcak su ilave edilir (köfte tam anlamıyla piştiğinde susuz olmamalıdır) arzu edilirse yanında patates kızartması ya da makarna ile sıcak servis yapılır.

MUZLU ALMAN PASTASI


Aslında tatlı,pasta ile pek aram yoktur.Ama bu (neden bilmiyorum belki çok hafif olduğu için,belki yapılışı çok kolay olduğu hatta tutmaması neredeyse imkansız olduğu için) çok severek yaptığım , lezzetinden çok hoşlandığım bir tarif.


MALZEMELER:


4 yumurta

1,5 su bardağı toz şeker

6 çay bardağı un

1 paket kabartma tozu

1 paket muzlu puding

750 ml süt

3 adet muz

hindistan cevizi


YAPILIŞI:Öncelikle yumurta ve şeker yaklaşık 10 dk hızlı devirde mikserde çırpılır.Daha sonra sırasıyla un , kabartma tozu ilave dilip biraz daha çırpılır ve iyive yağlanmış büyük yuvarlak bir (ben büyük boy borcam kullanıyorum) tepside soğuk 175 derece de pişirilir.Bu arada muzlu puding,paketin üzerindeki tarife göre pişirilir,muzlar halka halka dilimlenir.Kek fırından çıkarılınca büyük bir servis tabağına alınır,enlemesine ikiye bölünür.Alt parçaya bir kaç kepçe puding sıvanır ve muzların yarısı dizilir,İkinci kek parçası üzerine kapatılır ve kalan puding dökülüp kalan muzlar yine sıralanır.İyice soğuyunca üzerine bol hndistan cevizi serpilir.

FONDON


Hepimizin zaman zaman içini sızlatan,geçmişe birazcık da olsa hüzünlü gidiş gelişler yaşamamıza sebep olan anlar vardır.En çok da çocukluğumuzda kalmış bir lezzeti yıllar sonra damağımızda duyumsadığımızda kısa bir an da olsa bir daha gelemeyecek o günleri hatırlarız.İşte FONDON benim için böyle bir lezzet.FONDON çocukluğum demek...


MALZEMELER:

1/2 kg. kakaolu bisküvi (annem eskiden saatlerce döverdi un gibi yapabilmek için ama şimdi robotta 3-5 dkç çevirmek yeterli un gibi olması için)

125 gr margarin (hafif ateşte eritilmiş)

2 yumurta

4 yemek kaşığı kakao(ben nestle kakao tercih ediyorum)

3 yemek kaşığı pudra şekeri

1 su bardağı soğuk süt

üzeri için hindistan cevizi


YAPILIŞI: Tüm malzemeler (evet yumurtalar çiğden konuluyor)10 dk kadar yoğrulur.Ceviz büyüklüğünde toplar yapılır,yayvan bir tabağa serpilen hindistan cevizine bulanarak bir tabağa dizilir.

MUHAMMARA


Bilirsiniz hemen hemen her yörede farklı bir muhammara tarifi vardır.7 senesini adana da yaşamış biri olarak iddia ediyorum ki bazı yemeklerin (özl.acılı ezme,bulgur işleri vs) piri güney insanıdır.Şimdi size vereceğim bu muhammara tarifi belki de daha ben doğmadan annemin eline geçmiş,Antakya lı bir arkadaşından.Kendimi bildim bileli yaparım ,kendimi bildim bileli yerim,sunarım,sizlere de özellikle denemenizi tavsiye ederim...


MALZEMELER:

1 su bardağı çok ince dövülmüş(en iyisi robottan geçirmek) ceviz

1 kahve fincanı sızma zeytinyağ

200 gr tuzsuz beyaz peynir (hatta tuzsuz lor)

1 yemek kaşığı tepeleme acı biber salçası

1 yemek kaşığı tepeleme az tuzlu domates salçası (ben hazır domates salçası kullanıyorum)

3 diş dövülmüş sarmısak

1 er tatlı kaşığı ; kuru nane,kimyon,pul biber


YAPILIŞI:Tüm malzemeler macun haline gelene kadar derin bir kap içersinde karıştırılır ve ince dilimlenmiş ekmek dilimlerinin üzerine sürülerek servis yapılır.

KIYMALI POĞAÇA


Annemin , en sevdiğim tariflerinden biri.Hamur sizi yanıltmasın gerçekten miktarı çok fazla oluyor.Tadı ise nemse böreğini hatırlatıyor.Üstelik yapımı da o kadar zor değil hatta çok kolay..


MALZEMELER:


250 gr dışarıda bekletilip yumuşamış margarin

1 su bardağı süt

4 su bardağı un

tuz

üstüne serpmek için çörekotu ya da susam


İÇ: 1 rendelenmiş büyük soğan

300 gr dana kıyma

1/2 demet ince kıyılmış maydonoz

tuz,karabiber

1 yemek kaşığı margarin


YAPILIŞI:Margarin eritilmeden tüm malzeme iyice yoğrulur ve bu hamur 1 gece buzdolabında bekletilir.Bir tavada 1 yemek kaşığı margarin eritilir soğan hafifce öldürülür daha sonra kıyma ,tuz,karabiber ilave edilip biraz kavrulur.Ocaktan alınınca içine yarım demet ince kıyılmış maydonoz ilave edilir ve iyice karıştırılır.Buzdolabından çıkarılan hamur 4 eşit parçaya bölünür,oklavayla 1/2 cm kalınlığında açılır,ağzı geniş bir bardak ile daireler kesilir.Her bir dairenin içine biraz kıymalı iç konur ve hafifçe bastırılır (bu aşamada ağızlarını çok sıkı kapatmayın hafif bastırıp bırakmanız yeterli) yağlanmış tepsiye dizilir üzerlerine 1 yumurta sarısı sürülür ve çörek otu serpilir.175 derece soğuk fırında kızarana kadar pişirlir.

NANÇO







Efendim,meraklıları iyi bilirler;digitürk 59.kanal da yer alan "home tv"kanalında Rachel Ray adında süratte sınır tanımayan,bazen yaptığı yemeklerle içimiz kaldıran (hatta bize "ammaaannn bu amerikalılar hiç anlamıyorlar yemekten ahh ahh bizim memleketin yemekleri"dedirten) ama bazen de gerçekten ağzımızı sulandıran tarifler deneyen çılgın bir bayan gurme vardır.İşte size şimdi sunacağım nanço adındaki bu tarifi yaklaşık 1 yıl önce rachel ray in programında izledim ve hemen uyguladım sonuç gerçekten enfes oldu.Bu arada sevgili kuzinim Hande'nin de kulaklarını çınlatıyorum.Ne zaman nanço yapsak bize hep kaşarsız tarafı kaldı dimi?Söz bayramda bana geldiğinde sadece ikimiz yiyeceğiz :)))






MALZEMELER:



2 adet büyük pide ya da lavaş



1/2 su bardağı zeytinyağ



2 diş sarmısak



değişik baharatlar (ben;kimyon,haşhaş,tuz,karabiber,kırmızıbiber karışımı yapıp kullanıyorum)



1 büyük kase kaşar rendesi






YAPILIŞI:



Zeytinyağ bir kaserole konur.2 diş sarmısak sadece ortalarından ikiye bölünerek zeytinyağa ilave edilir ve kısık ateşte ya ağır ağır ısıtılmaya başlanır.İyice ısındıktan sonra sarmısaklar yağın içinden alınarak atılır.Pide ya da lavaşlar avuç içi büyüklüğünde kareler halinde kesilir ve bu pide parçalarına zeytinyağ bir fırça ile bol bol sürülür.Yağlanan her bir pide yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye dizilir.Baharatlar serpilir önceden yaklaşık 180 derecede ısıtılmış fırında üstleri hafif kızarıncaya kadar tutulur.Fırın kapatılır,pidelerin üzerine kaşar rendesi serpilir,sönmüş sıcak fırına tekrar sürülür ve 3-5 dk kadar daha tutulduktan sonra hiç bekletmeden sıcak servis yapılır.

TAVUKLU BÖREK


Veee bugün sabah yaptığım sizlere belki de farklı gelebilecek bir tavuklu börek tarifi.Bu tarif çok sevdiğim latife teyzem yıllar önce vermişti.Yıllardır da sık sık yaparız aile sofralarımızın değişmez gelenekleri arasına girmiştir bile.Teşekkürler latiş'ciimm ve bu arada çok özledim artık gelin de görüşelim...


MALZEMELER:

6 adet yufka

1 orta büyüklükte tavuk

3 büyük soğan

1 paket margarin (ben sürekli klasik sana kullanıyorum çok daha çıtır çıtır oluyor)

1 tatlı kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı pulbiber


YAPILIŞI:

Tavuk ve soyulup dörde bölünen soğanlar bir tencereye üstlerini örtecek kasar su ilavesi ile birlikte konur ve pişmeye bırakılır.Tavuk iyice haşlandıktan sonra derin bir kap içersine didilir.Haşlanmış soğanlarda suyu iyice süzülerek tavukların üzerine konur,tüm baharatlar da eklenir ve bu harç iyiye harmanlanır.Bir tavada margarin hafif ateşte eritilir.Tezgaha ilk yufka serilir bir fırça yardımı ile hertarafına erimiş margarin sürülür.İkinci yufkada üzerine serilir ve onun da üzerine margarin sürülür.Daha sonra bu iki yufka sigara böreği için kesilir gibi 8 parçaya bölünür.Geniş taraflarına tavuklu harç konur ve kalın sigara böreği şeklinde sarılır,yağlanmış bir tepsiye dizilir.Kalan 4 yufka da ikili olarak aynı işlemlerden geçirilir,son olarak üstlerine bir yumurta sarısı sürülür ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri iyice kızarana dek pişirilir.

YOĞURTLU ACI BİBER KAVURMASI








Bugün bitmeden sizlerle en sevdiğim,ufacık bir yemek masasından kocaman bir yemek davetine kadar soframdan hemen hemen hiç eksik etmediğim bir meze olan süzme yoğurtlu acı biber kavurmasını paylaşmak istiyorum.Sadece şunu eklemeden tarife geçmeyeyim;ben sınırsız acı tüketebildiğim için (gözümden yaşlar akana kadar nerdeyse)bu tarifte biberleri, tohumlarını çıkarmadan kullanıyorum.Ancak acıya fazla dayanamayanlar haşlama aşamasından sonra mutlaka tohumları çıkarsınlar.Çünkü mümkün olduğunca en acıların kurutulduğu biberleri kullanacağız,hadi bakalım...






MALZEMELER:



-500 gr süzme yoğurt



-15 adet kurutulmuş dal acı biber



-1/2 su bardağı zeytinyağ



-4 diş sarmısak



-tuz



YAPILIŞI:Biberler küçük bir tencereye üstlerini örtecek kadar su ilavesi ile konur,kapağı kapatılır ve orta ateşte yaklaşık yarım saat pişmeye bırakılır.Bu arada sarmısaklar tuz ile ezilir ve süzme yoğurda güzelce karıştırılır.Yoğurt yayvan bir tabağa konularak hazır bekletilir.Kaynayarak iyice yumuşayan biberler sudan alınır,süzüldükten sonra 2cm.lik halkalar halninde doğranır,1/2 su bardağı zeytinyağ ile birlikte bir tavada harlı ateşte yaklaşık 10 dk kadar kavrulur.Soğuduktan sonra süzme yoğurdun üzerine gezdirilerek servis yapılır.