Bugün çok sevgili dostum jale ile haftalık görüşme günümüz.Ben manisa da , O İzmir de çalıştığı için hafta içi en fazla telefon,e-mail yoluyla haberleşiyoruz.Amaaa her cumartesi eğer ekstra bir durumumuz yok ise mutlaka bir aradayız.Ve bu bir araya gelişlerde ya kısır yeriz ya da jale'ciğimin çok sevdiği "sarmısaklı köfte"yi yapar yeriz.Canım arkadaşım seni çok seviyorum,ömrüm olduğunca sana hep kısır yapacağım.Şimdi de benim usul (-ki bu da yıllaarrr yıllarr önce annemin urfa lı bir arkadaşından aldığı tariftir) kısır tarine geçeyim..
MALZEMELER:
2,5 su bardağı ince bulgur (bulabilirseniz Adana bulguru olarak da bilinen kara bulgur alın tadı enfes oluyor izmir de yaşayanlar kemeraltı çarşısında değirmen adında bir yer var oradan bulabilirsiniz)
3/4 su bardağı zeytinyağ
1 yemek kaşığı domates salçası (mutlaka ev salçası olsun)ü
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı pul biber
1 çorba kaşığı kimyon
tuz
karabiber
1 büyük kuru soğan
2-3 adet limonun suyu(ya da küçük 1 çay bardağı nar ekşisi)
5-6 adet taze soğan
ince kıyılmış maydonoz
ince kıyılmış nane
ince kıyılmış dereotu
YAPILIŞI:Bulgur büyükçe bir tencere içersine konur ve 2,5 su bardağı kaynar su eklenerek 10 dk kadar kapağı kapalı kabarması beklenir.Bu arada bir tavaya zeytinyağ konur ısınınca içine öncelikle küçük doğranmış soğan konulur ve hafif pembeleştirilir.Daha sonra tuz, karabiber, kimyon, pulbiber,salçalar ilave edilip kısık ateşte 5 dk kadar pişirilir ve hemen kabarmış bulgurun üzerine dökülerek bir tahta kaşıkla iyice karıştırılır.Son olarak limon suyu ve ince kıyılmış yeşillik ilave edilip yanında arzuya göre söğüş salatalık,domates ya da turşu ile bekletmeden servis yapılır.
canım dostumun ellerine sağlık..geleneksel hafta sonu buluşmalarımızın vazgeçilmezi kısırı bir de hanzenin elinden yemenizi dilerdim ama bu tarife aynen uyar tabi bir de hanze gibi sevginizi katarsanız olabilir ..canım dostum bir ömür hep kısır yiyelim hep sarımsaklı köfte yanına da bol dedikodu:) seni seviyorum ..jale
YanıtlaSil