21 Eylül 2010 Salı

KURUTULMUŞ DOMATESLİ EKMEK


Zaman zaman yazacağım ekmek tariflerini yapmanız için kesinlikle ekmek yapma makinesi gerekmiyor,hepsini evlerimizde kullandığımız normal fırınlarda rahatlıkla yapabilirsiniz.


MALZEMELER:


2 su bardağı ılık süt

1 paket instant maya

75 gr tereyağ

2 çay kaşığı tuz

2 yemek kaşığı süzme bal

5 su bardağı un (azar azar ilave edilecek)


İÇ MALZEMESİ:


3 yemek kaşığı tereyağ

200 gr. beyaz peynir (ben ezine kullandım)

1 yemek kaşığı kekik

1 büyük kase kuru domates

üzerine sürmek için; 1 yumurta sarısı


YAPILIŞI:Kuru domatesleri bir gece önceden hazırlamanız gerekiyor. Bunun için; domatesler geniş bir kaseye alınır,üzerini kaplayacak kadar kaynar su dökülüp 10 dk kadar yumuşatıldıktan sonra,süzülür ve küp küp doğranarak üzerine 1 diş sarımsak + biraz tuz + zeytinyağ ilave edilir.Üstü streç film ile kaplanıp bir gece bekletilir.Ertesi gün içinden sarmısak alınıp atılır ve zeytinyağ süzülür.Hamuru hazırlamak için;bir yoğurma kabına ılık süt + maya konur 10 dk kadar bekletilir. (instant maya kullansam da bekletiyorum biraz) Daha sonra yumuşak tereyağ + tuz + bal ve unun yarısı eklenir,öce tahta bir kaşıkla karıştırılır sonrasında el ile (ara ara un ilave ederek) yoğrulmaya başlanır. Kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur elde edilince (ele yapışmamalı) üzerine nemli bir bez örtülerek 1 saat kadar dinlendirilir.Bu aşamada fırın 190 dereceye getirilir.Un serpilmiş zeminde hamur tekrar yoğrulur ve iki parçaya ayrılır.Her bir parça merdane ile 1 cm kalınlığında açılır (kenarların çok düzgün olması gerekmiyor) Hamurların üzerine (her tarafına yayılacak şekilde) bıçak ile yumuşak tereyağ sürülür.Bu arada bir kaseye domatesler + rendelenmiş peynir + kekik konup harmanlanır.Bu malzeme ikiye bölünüp iki ayrı hamurun üzerine serpilir.Hamurlar iki ayrı rulo yapılır (kenarlara doğru biraz uzatabilirsiniz) Uçlardan birleştirilip iki ayrı büyük simit haline getirilir. Simitler yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilir üzerlerine yumurta sarısı sürülür.(arzu ederseniz susam + çörekotu da serpebilirsiniz) Bu aşamada fırın kapatılır ve tepsi sönmüş sıcak fırında 20 dk. mayalandırılır.Daha sonra tepsi fırın içindeyken,fırın yine 190 dereceye getirilir,üzerleri kızarana kadar pişirilir. Çıkınca yaklaşık yarım saat üstü bir bez ile kapalı dinlendirildikten sonra dilimlenerek ılık ya da soğuk servis yapılır.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

benimde makinem yok ama fırında yapıyorum evet belki makineninki kadar kadar kabrmıyor fakat yinede leziz oluyor.ellerine saglık.