2 Nisan 2010 Cuma

ALACALI KEK


En kolay yaptığımız mutfak işlerinden biridir "kek". En "mutfakla hiç ilgim" yok diyen kişilerin bile , bir şekilde uzmanlaştıkları bir kek tarifi vardır. Peki kekin tarihçesi nereye kadar uzanır?Sanıldığının aksine,keklerin tarifi yakın bir kaç çağ öncesine değil , antik çağlara dayanmaktadır.İlk yapılan kekler şimdikilerden farklı,balla yapılan ekmeklere benziyorlardır.Fırında pişirme tekniklerini geliştiren ilk medeniyet ise Mısırlılar olmuşlardır. 13.YY'da ise İngilizler "cake" sözcüğünü kullanmaya başlamışlardır. 17.YY'da ise Avrupa'da pişirilmeye başlanmıştır.Fırınlamanın gelişimi, rafine yiyeceklerin üretimi (şeker gibi),kalıpların geliştirilmesi... pastacılığın gelişiminin de temelini oluşturmaktadır.Kısaca "kek" deyip geçmemek lazım,farklı farklı türlerini , bu uzuuuunn geçmişini hatırlayarak denemek lazım....


MALZEMELER:


5 yumurta

1 su bardağı toz şeker

1/2 su bardağı sıvı yağ (mısır özü)

1 su bardağı süt ya da yoğurt

1/2 su bardağı dövülmüş ceviz

1 limon kabuğu rendesi

2.5-3 su bardağı un

1 paker kabartma tozu

2 yemek kaşığı kakao (NESTLE-tepeleme)


YAPILIŞI:Yumurtalar + şeker kabarana kadar çırpılır.Sırayla sıvıyağ + süt (ya da yoğurt) + ceviz + limon kabuğu eklenir,biraz daha çırpıldıktan sonra,un ve kabartma tozu elenerek ilave edilir ve yağlanmış kalıba hamurun yarısı dökülür. Kalan hamura kakao eklenir çok az daha çırpılır ve beyaz hamurun üstüne döküldükten sonra çatalla hafif dairesel hareketler ile biraz karıştırılır.175 derece soğuk fırında pişirilir.

Hiç yorum yok: