13 Haziran 2009 Cumartesi

KIYMALI SARAY BÖREĞİ


Amanın yeme de yanında yat ya da yatma , malum "saray" böreği ya...Hürmet et,önünde eğil, şükranlarını sun varlığına,o kadar mükemmel yani...


MALZEMELER:

3 adet yufka

250-300 gr. kıyma (dana kıyması)

1 adet kuru soğan (küçük doğranmış)

2 çorba kaşığı kuş üzümü

2 çorba kaşığı çam fıstığı

1 avuç ince kıyılmış maydanoz

1 su bardağı süt

1 küçük şişe maden suyu

2 adet yumurta

1 kahve fincanı sıvıyağ

tuz

karabiber


YAPILIŞI:Önce,bir tavaya az sıvıyağ döküp fıstıkları hafif kavurun,soğanları ilave edip biraz pembeleştirin,kıymayı +tuzu + karabiberi ilave edip , kıyma kendi suyunu salıp çekinceye kadar orta ateşte pişirin,altını kapatıp maydanoz ve kuş üzümünü ekleyip , tavanın kapağı kapalı olaraak bir kenarda bekletin.Böreğin sıvı harcını hazırlamak için derin bir kap içersine süt + maden suyu + 1 adet yumurta + 1 kahve fincanı sıvıyağ koyup hafif çırpıp karışmasını sağlayın. İlk yufkayı açın ortadan ikiye bölüp yarım daire şeklinde 2 parça yufka elde edin.Parçalardan birinin üstüne sıvı harçtaan döküp iyice yayın,kıymalı harçtan bir miktar alıp yufkanın her tarafına serpiştirin.Daha sonra yufkayı uzun kenarından başlayarak rulo yapın,kendi etrafında (gül börek gibi) döndürün ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirin.Kalan yufkalara da aynı işlemleri uygulayın.Kalan sıvı harcın içine 1 adet daha yumurta kırın,çırpın ve tepsideki böreklerin üzerine bir fırça yardımı ile sürün.Arzuya göre böreklerin üstüne susam serpin ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında , böreklerin üstleri nar gibi kızarana kadar pişirin.

Hiç yorum yok: