13 Eylül 2007 Perşembe

EZO GELİN


Şüphesiz ramazan geldiğinde iftar sofralarının vazgeçilmez başlangıcı çorba çeşitleri ile olur.Yaz , kış demeden her mevsim ve her koşulda çorba çeşitleri en sevdiğim başlangıçlardır.Ancak çok fazla çeşit değil de bizim mutfağımızın değişmez nitelikteki , hatta türk mutfağının klasiklerinden sayabileceğimiz dört,beş çeşit çorbadır en sevdiklerim.Yıllar önce babam kültür bakanlığına bağlı çalışırken bana (yemek yapmaya merakımı çok iyi bildiği için) bakanlık tarafından kurulan bir heyetin,ülkenin dört bir yanını dolaşarak yerlerinde tadlarına varıp , tariflerinden derledikleri (tanrımmm..bundan daha güzel bir iş olabilirmi ?...) bir kitabı getirmişti.Bu kitapta yer alan "ezo gelin çorbası" tarifini denedikten sonra kolay kolay başka yerlerde , bu tarif dışında ilavelerle yapılanları (-ki çoğu tarifte içine pirinç,şehriye vs vs ilave ediliyor oysaki aslında böyle ilaveler yok) sevemedim.Bir de anadolu da yapılanı denemenizi istedim.. Kültür bakanlığından onaylıdır:))

MALZEMELER:

3/4 su bardağı kırmızı mercimek

1/4 su bardağı pilavlık bulgur

7 bardak et ya da tavuk suyu (yoksa su)

2 yemek kaşığı un

4 kaşık margarin

1 tatlı kaşığı pul biber

1 yemek kaşığı nane

2 yemek kaşığı biber salçası (arzunuza göre acı ya da tatlı)

tuz
ÜZERİNE:

1 yemek kaşığı tereyağ

1 fiske pul biber

1 fiske nane

YAPILIŞI:Bulgur ve mercimek birlikte bir süzgeç içinde güzelce yıkanır ve 7 bardak et suyu ile pişirilir.Ayrı bir yerde margarin eritilir un ilave edilip hafif sarartılır.İçine 2 kaşık salça, nane , pulbiber eklenir.Pişen bulgurlu sudan azar azar bu karışıma ilave edilir , karıştırılır ve tekrar tencereye dökülüp karıştırılarak bir taşım daha kaynatılır.En son üzerine 1 kaşık tereyağ, nane , pulbiber kızdırılıp dökülür.Eğer çorba koyulaşırsa biraz daha su ilave edebilirsiniz.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

hanzecim siteni ilgi ile izliyorum.birbirinden mütiş tarifler,ki bunların çoğununu çeşmede test edip onaylayan biri olarak,başarılarının devamını diliyorum

hanze dedi ki...

Tülay ablacım çok teşekkür ederim, çok zarifsin.Yoğunluktan dolayı biraz ara vermek zorunda kaldım ama en kısa sürede yeni tariflerde ekleyeceğim.Çok çok öpüyorum...