29 Ağustos 2007 Çarşamba

FIRINDA ETLİ DOLMA


Bugün bir diğer aile yemek geleneklerinde olan "fırında etli dolma"günümüzdü.Az önce pişme işlemi tamamlandı.Hemen fotoğrafını çektim ve tarifi zaman geçmeden yazmak istedim.Genellikle dolma çeşitleri,tencerede yapılır ama bizde eğer etli olacaksa mutlaka fırında pişer.Ne yalan söyleyeyim ben etli dolmayı fırında daha çok seviyorum yanına en çok yakışan ise kesinlikle cacık.Belki sizlerde geleneksel olarak dolma çeşitlerini sürekli tencerede pişiriyorsunuzdur ama tavsiye ederim bir kere de böyle deneyin.Şimdiden hepimize afiyet olsun...


MALZEMELER:

1 kg dolmalık biber

300 gr yağlı koyun kıyması

1 çay bardağı pirinç

1 çay kaığı karabiber

tuz

2 adet domates rendesi

1 büyük rendelenmiş soğan

2 yemek kaşığı tereyağ ya da margarin


YAPILIŞI:Dolmalık biberlerin içi güzelce temizlenir ve yıkanır.Ters çevrilerek içlerindeki suyun süzülmesi sağlanır.Bir kap içersinde;kıyma,pirinç,karabiber,tuz,domates rendesi,soğan rendesi harmanlanır.Daha sonra biberleri çok sıfırlamadan (yaklaşık 1 er parmak eksik)iç doldurulur.Biberler tepsiye dizilir,üzerlerine biraz daha tuz serpilir,2 yemek kaşığı yağ ve 1 su bardağı su ilave edilir,biberlerin üstü iyice kızarana kadar fırında pişirilir(Anneannem bu tarife ilave olarak kıymanın yağ durumuna göre bazen 1 yemek kaşığı kadar da kıyılmış kuyruk ilave eder işte o zaman daha da olağanüstü bir lezzet ortaya çıkıyor.Tamam,sağlıklı beslenmeye hiç uygun bir metod değil ama çok lezzetli.Ayrıca siz de bugün bizim yaptığımız gibi biberin yanısıra bir kaç tane domates doldurabilirsiniz)

Hiç yorum yok: