13 Haziran 2010 Pazar

AY ÇÖREĞİ






Kuzum,süs biberim kızım,geçen gün "tatlı bişeeyyyyy" diye tutturunca , naparsın annelik deyip ,ne yorgunluk,ne diyet demeden kalkıp pirim Gönül Candaş ın "bereketi olsun" kitabına başvurdum yine.Yıllar önce 90'lardı herhalde , üniversiteden bir arkadaşım Ankara ya gidiyordu (o zamanlar çok nadir bulunuyordu bu kitap) o na rica etmiştim ,getirmişti bana.Yıllar geçti,"bereketli olsun" ların bir sürü çeşidi çıktı ama ben bu ilk ve tek rehberimden ,emektarımdan hiç vazgeçemedim.



MALZEMELER:
Hamur için:
3 su bardağı un
100 gr margarin (erimiş)
3 çorba kaşığı pudra şekeri
1 kahve fincanı süt (ya da yoğurt)
1 paket instant maya
2 yumurta (1 tane hamura,1 tanesinin sarısı üzerine sürülecek)
limon kabuğu rendesi (ya da 1 çay kaşığı limon aroması)
İç malzemeleri:
1 su bardağı ceviz ya da fındık (dövülmüş)
1/2 su bardağı toz şeker
1 küçük kahve fincanı süt
1/2 paket ETİ kakaolu bisküvi
1 kahve kaşığı tarçın
2 çorba kaşığı çekirdeksiz üzüm
YAPILIŞI: Ön hazırlık olarak (kuru üzüm hariç) tüm iç harç malzemeleri robotta çekilir,üzüm ilave edilir , karıştırılır ve hazırlanan iç bir kaseye konur. Un derin bir yoğurma kabına elenir,ortasına süt ile karıştırılmış maya + pudra şekeri + erimiş margarin + yumurta +limon kabuğu rendesi konup yoğrulur ve üzeri örtülü olarak en az iki saat kadar mayalandırılır. Mayalanan hamurdan küçük yumurta büyülüğünde bezeler alınır,düz zemin üzerinde 10 cm.kadar açılır,hazırlanan iç konur,rulo yapılır,uçları inceltilip ay şekli verilir,yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir,üzerlerine yumurta sarısı sürülüp 170 derece fırında pişirilir.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

aynı kitap bende de var sık sık yaparım orada ki tariflerden.ellerine saglık.

hanze dedi ki...

teşekkür ederim,benim kitaptaki asıl favorim rus böreği,daha önce yapmadıysan,bir dene derim...