Follow by Email

11 Kasım 2009 Çarşamba

HASANPAŞA KÖFTE


Adı çok bilinir,ama çok sık yapılmaz nedense ,benimse vazçemeyeceğim kurtarıcı yemeklerimden biridir,malzemeleri hemen her an mutfaklarımızda bulunur, ister ani bir misafir geldiğinde,ister "bu akşam ne yemek yapsam ?? " durumlarında..Vazgeçmem ve çok severim....


MALZEMELER:

KÖFTE HARCI:

500 gr. az yağlı dana kıyma

3 dilim bayat ekmek içi (ıslatılıp sıkılmış)

1 adet soğan (rendelenmiş)

1 yumurta sarısı

tuz

karabiber


PÜRE:

3 adet büyük patates

tuz

karabiber

1 çay bardağı sıcak süt

1 yemek kaşığı tereyağ (tepeleme)


SOS :

2 adet domates rendesi

1 tatlı kaşığı margarin

tuz

karabiber
1 kahve fincanı su

1 çay bardağı kaşar peyniri rendesi


YAPILIŞI:Köfte için gereken tüm malzemeler derince bir kapta yoğrulur.Harç, eşit olarak 5 ya da 6 parçaya bölünür elde yuvarlanır ve avuç içinde ortaları biraz çukurlaştırılıp çanak haline getirldikten sonra,sıvı yağ ile yağlanmış fırın tepsisine dizilip önceden ısıtılmış yaklaşık 200 derece fırında 15 dk. kadar pişirilir.Köfteler fırında pişerken iyice haşlanmış olan patatesler soyulup ezilip püre haline getirilir,patatesler sıcakken süt + tereyağ + tuz + karabiber ilave edilip iyice karıştırılır.Ayrı bir kapta sos için gereken (kaşar rendesi dışında) malzemeler 10 dk. kadar pişirilir.Fırından çıkan köftelerin üzerine (fırın yanmaya devam edecek) önce hazırlanan püre daha sonra da domates sos paylaştırılır,tekrar fırına sürülüp 10 dk daha pişirilir.Fırın kapatılır,köftelerin üzerine kaşar rendesi serpilir ve sönmüş sıcak fırında 3-5dk. daha (kaşar peyniri eriyene kadar) tutulup sıcak servis yapılır.

*ŞİMDİ ; Bu köfteleri aynı malzemelerle ama bir farklılık daha ekleyerek de yapabilirsiniz.Şöyle ki;yukarıdaki malzemelere bir de marketlerde hazır halde satılan (rus salatası garnitürü olarak da bilinir) bezelye+havuç+patates konservesinden alıp,suyunu süzdükten sonra bir kaba koyun,üzerine biraz tuz + karabiber + kekik serpip karıştırın.Köfteleri aynen yukarıda yazıldığı gibi hazırlayıp avuç içinde çanak haline getirdikten sonra , ortalarına birer kaşık bezelyeli harçtan koyup kapatın ve avcunuzda top haline getirin,fırın tepsisine dizin,200 derece fırında 15-20 dk. pişirdikten sonra diğer aşamalara geçin,iddia ediyorum , bu hali de çok farklı ve güzel oluyor,özellikle misafir için yaptığımda bu usulü uyguluyorum.


3 yorum:

Eylem dedi ki...

bende hep duymuşumdur bu köfteyi ama bir türlü yapmak kısmet olmadı.ellerine saglık.

hanze dedi ki...

teşekkür ederim,bence her iki türlüsünü de dene , gerçekten çok güzel.Yanına da en çok pilav ve mevsim salata yakışıyor...

İNCİ dedi ki...

Keke bakmaya gelmiştim ama köfteleri görünce iştahım kabardı görüntüden ayrılamadım.Nefis olmuşlar elinize sağlık:)