Follow by Email

23 Mart 2008 Pazar

SANDVİÇ EKMEĞİ


Ne güzeldir sandviç yemek.Ne doyulmaz bir keyiftir ekmek arası birşeyler atıştırmak... Sandviçlerin tarihçesine kısaca göz atmak gerekirse ;Britanya'nın Kuzey denizi kıyısı yakınlarında 1718-1792 yılları arasında yaşamış olan Kont John Montagu sıkı bir kumarbazdır. Yemek yeme arası için dahi olsa kumar masasından kalkmak istemez.Yemek için iki dilim taze ekmek arasına soğuk sığır eti dilimlerini yemek ister, böylelikle kumar masasını terketmeden,oyundan kopmadan yemek de yiyebilir.Bu alışkanlığı yaşamı boyunca devam ettirmesi ve yaygınlaştırması sandviç serüveninin başlamasına sebep olur.Sonuç: en sevdiğimiz atıştırma usulü.Bence lezzetli bir sandviçin ilk şartı ekmeğin tazeliği ve lezzeti . Her zaman çok taze ve lezzetli ekmek bulunamayabiliyor bu sebeple sıklıkla uyguladığım bu ekmek tarifini paylaşmak istedim.Hem katkı maddesiz , hem çok lezzetli.Bir kaç gün tazeliğini de koruyabiliyor üstelik...


MALZEMELER:

1 yumurta

1/2 paket (20 gr.) yaş maya. (yoksa 1 yemek kaşığı kuru maya)

1 çay bardağı sıvıyağ (mısırözü)

2 çorba kaşığı toz şeker

1/2 kg. un

1 su bardağı süt

1 tatlı kaşığı tuz

üzerine; 1 yumurta sarısı

susam

*hamur umduğunuzdan sert olursa biraz daha su ilave edebilirsiniz.


YAPILIŞI:Maya ılık süt içersinde 10-15 dk. kadar bekletilerek kabarması sağlanır. Yumurta sarısı ve susam dışındaki tüm malzeme ilave edilir ve yumuşak bir hamur elde edilir. Kabarması için 2 saat kadar bekletilir.Tepsi yağlı kağıt ile kaplanır hamurdan büyükçe toplar alınır , elde iyice yuvarlanır ve bastırılmadan aralıklı olarak tepsiye dizilir.Üzerlerine yumurta sarısı sürülür ve susam serpilir,önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzerleri ve altı hafif kızarıp ekmekler iyice kabarana kadar pişirilir.

Hiç yorum yok: