28 Kasım 2007 Çarşamba

KAĞIT HELVALI, TAHİNLİ PASTA











Şimdi ekleyeceğim tarif herhalde benim gibi tatlıları pek fazla sevmeyen biri için verebileceğim en uç tarif.Kullanılan malzeme bakımından biraz ağır sayılabilecek bir tarif olduğu için size tavsiyem kış mevsiminde yapmanız.Bir ara çok sık yaptım ve yedim fakat dediğim gibi şekerle ilgim olmadığı için çabuk sıkıldım.Olan tabii ki anneme oldu , o kadar zaman geçti hala daha bana ara ara "lütfen bir daha yap" der durur.Bakalım bir ara yaparım belki.Şimdi bu tarifteki malzemelere bakıp hangi lezzet daha baskın acaba diye düşünebilirsiniz.Çünkü pastanın temelini oluşturan kağıt helva, tahin helva,tahin , çikolata hatırı sayılır miktarlarda kullanılıyor.Ancak emin olun her biri ayrı ayrı kendini fazlası ile belli ediyor.Helva her dönem Türk ve Osmanlı mutfağında en önemli lezzetlerden biri olmuştur.Hatta saray döneminde mutfaktaki tatlıcılar teşkilatına "helvahane ocağı"deniyordu. Helvahane ocağında özellikle Fatih Sultan Mehmet zamanında pişirilen "Helvay'i Hakani" yani "padişahların helvası" anadolu halk mutfağından saray mutfağına girmiştir.Bu helva çeşidi halen daha Eskişehir ve Kütahya'da yapılmaktadır.Bu kısa bilgilerden sonra artık tarife geçiyorum ama son bir dip not:özellikle görüntüsü şık bir pastane pastasından hiç ayırt edilmiyor...




MALZEMELER:




4 adet kağıt helva




375 gr.kakaolu tahin helvası




1/2 paket margarin (125 gr)




2 çorba kaşığı tahin




1/3 su bardağı su (60 gr)




150 gr bitter çikolata ( 2 paket)




2 çorba kaşığı kakao




1/4 su bardağı toz şeker (60 gr)




YAPILIŞI:Tahin helva,margarin,tahin,kakao,şeker ve su bir tencereye konur ve malzemeler eriyene kadar bir çırpma teli ile ilk başlarda ezilerek daha sonra karıştırılarak pişirilir.Ocaktan indirilince çikolata küçük parçalara bölünüp sıcak karışımın içine atılır ve hızla karıştırılarak eritilir.Kağıt helvalardan bir tanesi servis tabağına yerleştirilir üzerine tenceredeki karışımdan 1 kepçe kadar dökülüp yayılır.Diğer kağıt helvalar ve tenceredeki sos, kat kat yerleştirilir.En üstteki kağıt helvanın üzerine alttakilerden daha fazla sos dökülür ve kenarları da kaplanır. (bu işlemler çok fazla zaman kaybetmeden yapılmalıdır , sos hızlı donabilir)Buzdolabında 2 saat kadar bekletilip dilimlenerek servis yapılır.

Hiç yorum yok: