Follow by Email

3 Eylül 2007 Pazartesi

MERCİMEKLİ KÖFTE


Bu tarif benim için çok önemli , çok değer verdiğim ve sevdiğim iki insanımın çok çok sevdikleri bir yemek,meze türü.Biri, sevgili dostum,meslekdaşım Nilüfer;beş yıldır aynı okulda görev yapıyoruz ve ne zaman okul dışı bir arada olsak mutlaka yaparım o na mercimekli köfteyi.Diğer kişi ise kuzenim burağın eşi , sevgili suzan.15 yıllık sevgili dostum,sevgili gelinimiz,tatlı ikiz yeğenlerim Duru ve Dersu'nun güzel anneleri.Suzan üstelik benim mercimekli köftenin ismini değiştirip "update edilmiş mercimekli köfte" adını takan kişi.Şöyleki;yıllardır o na mercimekli köfte yaparım ancak bir kaç sene önce mercimekli köfte ile birlikte sunulan bir salata da ilave ettim bu tarife ve suzan a ilk yaptığımda, o na:güncellendi bu tarif artık, dedim.O da adını bu şekilde değiştirdi...

MALZEMELER:

2 su bardağı kırmızı mercimek

1,5 su bardağı köftelik bulgur

3 adet kuru soğan (küçük doğranmış)

4 su bardağı su

4 yemek kaşığı margarin

1 tatlı kaşığı pul biber

1 tatlı kaşığı kimyon

yarımşar demet ince kıyılmış dereotu ve maydanoz

6-7 adet ince kıyılmış taze soğan

1 yemek kaşığı tepeleme biber salçası

SALATASI İÇİN:

8-10 adet ince kıyılmış taze soğan

1/2 demet ince kıyılmış maydanoz

1 tatlı kaşığı tepeleme sumak

1 kahve fincanından biraz eksik,zeytinyağ

1 limon suyu

tuz

YAPILIŞI:

Mercimek yıkanır ve 4 su bardağı soğuk su ile kısık ateşte iyice haşlanır.Sıcakken üzerine bulgur dökülür,karıştırılır ve ağzı kapalı olarak yaklaşık 15 dk kadar bulgurunda kabarması için bekletilir.Bu arada bir tavaya margarin konur,eriyince soğanlar ilave edilir ve hafif kavrulur,ocaktan indirmeden bir kaç dk önce salça ve tüm baharatlar ilave edilip bir kaç dk daha pişirilir ve kabarmış bulgur - mercimek karışımının üzerine dökülüp , bir tahta kaşık ile iyice karışması sağlanır.Son olarak ince kıyılmış maydanoz,taze soğan,dereotu ilave edilir.Avuç içinde oval köfteler yapılır ve bir servis tabağına dizilir.Salata için,maydanoz ve taze soğan ince ince kıyılır bir kasede sumak,zeytinyağ,limon suyu,tuz ile karıştırılır ve tabakta ki köfteler üzerine bu salata gezdirilerek servis yapılır.

Hiç yorum yok: