Değerli arkadaşım,pirim Alper Bey...Bugün , bu tarifi yazabiliyorsam göğsümü gere gere, bunda ki en büyük pay sizindir,ellerinize tekrar tekrar sağlık olsun , Adana ya selam.....
MALZEMELER:
1/2 kg.yağsız , sinirsiz,bifteklik dana eti
600-650 gr.çok ince köftelik bulgur
1,5 baş sarmısak
2 adet kuru soğan
200. gr ishot
ishotun üstünü kaplaycak kadar zeytinyağ (riviera)
200.gr hazır domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
bol karabiber + kimyon
ince kıyılmış maydanoz + taze soğan
en son (makinanın içinden geçirmek için ) 1 ya da 2 adet domates
sıkma aşaması için bir kase zeytinyağ
YAPILIŞI:Öncelikle şunu söylemeliyim ki , ben de çiğ köfteyi (yukarıda resmi olan) makinadan geçirerek yapıyorum,haliyle sadece el ile yoğrularak yapılan kadar zahmetli ve detaylı olmuyor . Ancak kesinkikle çok daha lezzetli oluyor.Haliyle ben burada makinada nasıl yaptığımı kısaca yazacağım.Eğer elinizde makina yoksa harcayacağınız zaman artacak sadece,ama nasıl yapılırsa yapılsın harika bir lezzet...Şimdi;oldukça büyük bir tepsi içersine (hatta bulabilirseniz yukarıda ki çiğ köfte tepsisinden) öncelikle bulgur + çok küçük doğranmış et + (en az iki saat kadar bekletilmiş) zeytinyağlı ishot + domates salçası + biber salçası + karabiber + kimyon +tuz + küçük doğranmış kuru soğan + ezilmiş sarmısaklar konulduktan sonra tüm malzemeler el ile biraz yoğrulur , harmanlanır.Daha sonra tam 3 tur kıyma makinamsından geçirilir, her tur arasında 5 dk kadar el ile yoğrulur.Son turda makinadan 1 ya da 2 adet domates de geçirilir.En son çok ince kıyılmış yeşillikler ilave edilir ve el ile biraz daha yoğrulduktan sonra , el sık sık zeytinyağa batırılarak köfteler sıkılıp,bir tepsiye dizilir...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder