Kesinlikle "sarması" değil, dolması.Benim için , yaprağın etlisi sarmadır sadece.Bugün yapıyorum, Türkiye nin en güzel asma yapraklarıyla,Manisa'nın yapraklarıyla....
MALZEMELER:
1/2 kg.taze yaprak (az haşlanmış)
1/2 kg. kuru soğan (robotta kıyılmış)
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 su bardağı zeytinyağ
1 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı yeni bahar
1 çay kaşığı karabiber
1/2 limon suyu
1 kesme şeker
1 tatlı kaşığı hazır domates salçası
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1/2 su bardağı su
4-5 adet ekşi erik
YAPILIŞI:Geniş bir tencereye zeytinyağ konur ve biraz ısındıktan sonra,dolmalık fıstıklar içine atılıp hafif renk değiştirene kadar kavrulur.Daha sonra soğanlar ilave edilip ara ara karıştırılarak pembeleştirilir.Sırasıyla pirinç + kuru nane + yeni bahar + karabiber +tuz + şeker + salça eklenip biraz daha kavrulduktan sonra su + limon suyu eklenir , karıştırılır ve kapağı kapalı olarak 5 dk kısık ateşte pişirilir.Pişen iç bir kaseye alınır ve biraz soğuması beklenir,daha sonra yapraklara kalın kalın(zeytinyağlı yaprak dolması kesinlikle ince olmaz) sarılarak çelik bir tencereye dizilir (aman teflon olmasın ,teflonda pişen yaprak çok kötü bir tat veriyor) dolmaların üzerine çok az daha çiğ zeytinyağ gezdirilir, 1 su bardağı su + birkaç tane ekşi erik ilave edildikten sonra üzerlerine önce bir tabak (hatta bulabilirseniz yukarıda resmi olan "dolma taşı") daha sonra da tencerenin kapağı kapatılır,kısık ateşte yarım saat kadar pişirilir.İsteğe göre sıcak ya da soğuk servis yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder