11 Eylül 2007 Salı

ZEYTİN EZMESİ


Biz Manisa'lılar için zeytinin çok büyük bir önemi vardır.Hemen herkesin ailesi zeytin ile mutlaka ya uğraşmıştır ya da hala uğraşıyordur.Hatta bazı ailelerde evlerine zeytinyağları ve zeytinleri,kendi zeytinliklerinden geldiği için bunlara "ev yağı" , "ev zeytini" derler :) E tabi dışarıdan alınan başka hatta çok makbul değil ama kendi ağaçlarından gelen çok özel ve makbuldür.Benim için de zeytin çok önemli bir besin kaynağı çok farklı,çok özel bir lezzetdir.Her tür zeytin ezmesini çok severim ama şimdi vereceğim tarif benim denediğim bunca ezme içersinde en çok sevdiğim,mümkün olduğu kadar soframdan eksik etmemeye çalıştığım bir lezzet,üstelik yapımıda çok pratik ,en kısa sürede denemenizi tavsiye ederim.Belma'cım belki çekirdekleri ayıklarken biraz sıkılabilirsin ama mutlaka dene derim:)))...

MALZEMELER:

1 kase siyah zeytin

1 kase yeşil zeytin

2 diş sarmısak

1 fincan zeytinyağ

1 tatlı kaşığı pul biber

1 tatlı kaşığı kekik

1 çay kaşığı biberiye

YAPILIŞI:Küçük bir tavaya zeytinyağ ve ortadan ikiye bölünmüş sarmısaklar konur,hafif ateşte yağ ve sarmısaklar biraz ısıtılır.Daha sonra sarmısaklar yağın içinden alınarak atılır.Blendırın içine çekirdekleri çıkartılmış yeşil ve siyah zeytinler,zeytinyağ,baharatlar ilave edilir ve macun kıvamına gelinceye kadar öğütülür.Yaptığınız miktara göre;eğer az ise hemen tüketebilirsiniz ya da artarsa , miktarı fazla ise bir kavanozda buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder