7 Eylül 2007 Cuma

TAVUK BURGER


Şüphesiz ne kadar uzak durmak istesek de fast food hemen hemen hepimizin birşekilde yemekten keyif aldığı bir yemek türü.Hamburgerin tarihi orta asya da tatarlar olarak bilinen türk toplumlarına kadar uzanır.Ancak asıl patlaması , 19.yüzyıl da ticaret amacı ile orta asya ya giden alman bir tüccarın tatarlarda gördüğü bu et çeşidini hamburg a getirip "hamburg bifteği"olarak sunması ve daha sonraları bir aşçının bu eti kızartıp birde ona "hamburg a ait"anlamına gelen "hamburger"adını vermesi ile olur.Sonuç? Malum işte günümüzün en büyük yemek problemi,sağlıksız beslenmenin tam karşılığı ,hatta sürekli tüketildiğinde sadece tüketen kişilere fazla kilolar olarak değil bir de üstüne ciddi sağlık problemleri ile geri dönüşü...Ben ne olursa olsun hamburgeri (elbette sınırlı oranlarda)belli markalardan( ki bunlarda tüm dünyada olduğu gibi "burger king"ve "mc donald's")tüketmeyi seviyorum yani bizim yerel kafelerimizde yapılan hamburger menüleri sevmiyorum.Nedenine gelince en özenli,en ehliyet sahibi şeflerin elinden çıkmış dahi olsa; hayır,üzgünüm ama beceremiyorlar,olmuyor.İstedikleri kadar iddialı olsunlar hala daha hamburgeri evlerimizde kızarttığımız köfte lezzeti ile karıştırıyorlar ve en önemlisi çok ince yapıyorlar ki az önce isimlerini saydığım markaların tüm menülerinin köfteleri alabildiğine kalın,ve bizimkiler gibi de kuru değildir.Gelelim benim çılgın amerika'lı gurme bayan Rachel Ray'den aldığım ve lezzetine hayran olduğum tavuk burger tarifine.Üzgünüm ama her ne kadar hamburger ortaya çıkış itibarı ile almanlara ait olursa olsun amerikalılar bu işte gerçekten bir numara , inkarın faydası yok...(sevgili Melek ; şefinize ilet lütfen o na söylemiştim, ben gerçekten bir gurmeyim diye.İşte kanıtı :))

MALZEMELER:

750 gr tavuk kıyması

1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber(çok acı olması şart değil önemli olan tütsülenmiş o tadı elde etmek)

1 çay kaşığı karabiber

tuz

hazır ızgara baharatı (tüm orta ve büyük ölçekli marketlerde var)

1 küçük soğan rendesi

4 adet hamburger ekmeği (ben uno tercih ediyorum)

SOS:

3 yemek kaşığı mayonez

1 yemek kaşığı hardal

1 çay kaşığı kuru tarhun (tüm aktarlarda bulunuyor)

ARA MALZEMELER:

4 dilim tavuk jambon

4 dilim kaşar

4 dilim domates

4 yaprak marul

YAPILIŞI:

Köfte malzemelerinin hepsi güzelce karıştırılıp,yoğrulduktan sonra tüm harç 4 eşit parçaya bölünür.İki avuç arasında yuvarlanıp biraz yassıltılarak 4 büyük köfte elde edilir.Bir tavaya bir kaç kaşık zeytinyağ konur ve kızınca köftelerin her iki tarafıda güzelce kızartılır.Kızaran köfteler bir tabağa alınır aynı yağda jambonlar hafifçe kızartılır.Sos için gereken malzemeler bir kasede karıştırılır.Hamburger ekmeğinin üstüne 1 köfte , 1 dilim kızarmış jambon , 1 dilim kaşar , 1 dilim domates , 1 yaprak marul üstüste yerleştirilir.Ekmeğin üst kapağının içine 1 tatlı kaşığı kadar sos sürülür ve kapatılır.Arzu edilirse yanında patates kızartması ile servis yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder