21 Ekim 2012 Pazar
PEYNİR SOS
Şimdi bu karışımı şunun ya da bunu yanına yapın demeyeceğim.Çünkü en olmayacak örneği vereyim (şinitzel,köfte vs bir kenarda dursun,onlarla zaten harika oluyor) pilavın üzerine bile döktüm (elbette tabağımda,tencerenin tamamına değil) bu halde bile müthiş oldu.Tek önemli husus şu: fazla beklememesi gereken bir sos.Uzun davet yemeklerinde verecekseniz ana yemeği servis edeceğiniz zaman yapın derim...
MALZEMELER:
2 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı tereyağ
500 ml. süt (ılık olacak)
100 gr rendelenmiş taze kaşar
100 gr rendelenmiş cheddar peynir
az tuz
1/2 çay kaşığı toz beyaz biber
1/2 çay kaşığı toz kırmızı biber
YAPILIŞI: Küçük bir tencere ya da tavada tereyağ eritilir ardından un eklenip unun kokusu çıkana kadar hafif kavrulur.Ilık süt azar azar ilave edilip devamlı karıştırmak suretiyle beşamel sos kıvamında5 dk kadar pişirilir.İçine baharatlar + tuz + rende peynirler ilave edilip sosu fazla kaynatmadan (çok kaynarsa lezzeti bozulabilir) sürekli karıştırılıp peynir tamamen eritilir ve bekletmeden servis yapılır.
KIYMALI RAMAZAN PİDESİ
Tarif ramazan pidesinden ancak "tırnaklı pide" tabir edilen küçük yuvarlak pideler ile de çok güzel oluyor.Hatta porsiyon bakımından çok daha kolay oluyor,tercih sizin...
MALZEMELER: ( 1 adet ramazan pidesi ile 4 kişilik)
1 adet ramazan pidesi
3 yemek kaşığı tereyağ
2 adet soğan
350 gr. orta yağlı dana kıyma
1 yemek kaşığı domates salçası (ben yarı yarıya domates + biber salçası kullandım)
1/2 tatlı kaşığı pul biber
1/2 tatlı kaşığı karabiber
tuz
1/2 demet ince kıyılmış maydanoz
1 çay bardağı et suyu (yoksa su)
1 büyük kase sarmısaklı yoğurt
pul biberle kızdırılmış tereyağ
YAPILIŞI: Tereyağ, pideyi bütün olarak alabilecek büyüklükte bir tavaya konur , eritilir,pidenin altı ve üstü kısık ateşte kızartılmaya başlanır(ben pideyi tavaya koymadan önce dörde böldüm).Bu arada ayrı bir tava ya da tencerede kıyma (tavaya ayrıca yağ konmayacak) ara ara karıştırılarak kavrulur.Kıymaya piyaz şeklinde doğranmış soğanlar ilave edilir ve kavurmaya devam edilir. Kavrulan soğanlı kıymaya, salça + maydanoz + baharatlar + tuz + et suyu eklenir ve bir taşım kaynatılır.Bu karışım tavada kızarmaya devam eden pidenin üzerne dökülür,yayılır ve pide yumuşayıp suyunu çekene kadar pişirilir(bu aşamada tavanın üzerine kapak kapadım). Pideler soğutmadan tabaklara paylaştırılıp üzerlerine sarmısaklı yoğurt ve biberli tereyağ gezdirilir.
17 Ekim 2012 Çarşamba
CEVİZLİ KOLAY BAKLAVA
Tarif Sahrap Soysal'dan.Daha önce bir kaç kez yaptım,gerçekten beğenildi,benim bir fikrim yok çünkü tadına dahi bakmadım.Zaten beni bilen bilir tatlı sevmem,şuruplu tatlı hiç sevmem.Kan şekerim düşünce ancak yiyebilirim.Demek yaptığım seferlerde kan şekerim hayli yüksekti.Aslında bir ara bu tarifin en temel malzemesi olan hazır baklavalık yufkadan yaptığım börekleri yazmalıyım buraya..İşte onlar uğraşmaya değer,çok çok lezzetli....
MALZEMELER:
500 gr.hazır baklavalık yufka
2 su bardağı erimiş margarin (çok kızgın olmayacak)
2 su bardağı iri çekilmiş ceviz (fıstık daha güzel oluyor ama)
Baklavanın üzerine gezdirmek için;
2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ
ŞURUP:
4 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu
YAPILIŞI:Şeker + suyu bir tencereye koyup orta ateşte kaynatın,kayanayınca altını kısıp limon suyunu ekleyin, 5 dk. daha piştikten sonra ocaktan indirin ve ılınmasını bekleyin.Yufkaların yarısını aralarına eritilmiş tereyağdan birer kaşık gezdirerek kat kat fırın tepsisine yerleştirin.Çekilmiş cevizleri yufkaların üzerine eşit olarak serpiştirin. Kalan yufkaları da aralarına birer kaşık yağ gezdirerek üst üste yerleştirin.Bu aşamalardan sonra keskin bir bıçak ile baklavaları arzu ettiğiniz şekilde kesin( ben baklava dilimi yerine küçük kareleri tercih ettim) Baklavayı önceden 175 derece ısttığınız fırında üzerleri sarı kahverengi hal alana dek pişirin.Fırıdan çıkan baklavaya henüz sıcakken bir fırça yardımıyla erimiş tereyağ sürün ve hiç vakit kaybetmeden şurubun tamamını baklavanın üzerine gezdirin.Servis öncesinde en az 30 dk. bekleyin.
BULGURLU KÖFTE
Yıllar öncesinden,annemin tariflerinden....
MALZEMELER:
350 gr.orta yağlı dana kıyma
1 büyük çay bardağı köftelik bulgur (ahh,hele bulabilirseniz kara bulgur olarak da bilinen Adana bulguru)
1 orta boy soğan (rendelenmiş)
1/2 yemek kaşığı biber salçası (ben acı salça kullanıyorum)
karabiber
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 yumurta sarısı
pul biber
1 yemek kaşığı tereyağ (kızartmak için)
SERVİS İÇİN: maydanozlu , sumaklı soğan salatası
YAPILIŞI:Tereyağ ve soğan salatası dışında tüm malzeme iyice yoğrulur.Yumurta büyüklüğünde parçalar alınır, avuç içinde yuvarlanıp, yassıltılır.Ayrı bir tencerede tuzlu su kaynatılır.Köfteler kaynamakta olan suya atılıp 7-8 dk. haşlanır.Bir tavaya tereyağ konulup eritilir,köfteler bu yağda her iki yüzleri hafif karamelize olana kadar kızartılır. Hiç bekletmeden soğan salatası ile sıcak servis yapılır.