13 Nisan 2012 Cuma

KESTANELİ PİLAV



Biraz uğraştırıyor,özellikle kestaneleri soyma aşaması.Sonuç çok lezzetli,bir o kadar havalı.Bu sebeple bir davet verdiğinizde mutlaka yapın bence...

MALZEMELER:

1 kase haşlanmış,soyulmuş kestane
1 kase pişmiş kuzu eti (tavuk da kullanabilirsiniz)
2 su bardağı pirinç
1 orta boy soyulup küp küp doğranmış havuç (sevmiyorsanız havuçsuz da yapabilirsiniz ama bence renk bakımından ilave edilmesi çok hoş sonuç veriyor)
3 yemek kaşığı tepeleme tereyağ
2 yemek kaşığı (riviera) zeytinyağ (yoksa mısırözü ya da ayçiçek yağı da olabilir,ama sızma zeytinyağ olmasın)
1 çay kaşığı kimyon
karabiber
tuz
3 su bardağı tavuk ya da et suyu (pirinçleri ölçtüğünüz bardakla aynı boy olmalı)

YAPILIŞI:Pilavı yapacağınız tencereye havuçlar + zeytinyağ konur ve hafif kavrulur.Etler + kestaneler de eklenip bir süre daha kavurmaya devam edilir.Tereyağ eklenir,eriyince baharatlar + su ilave edilip kaynayınca, yıkanıp süzülen pirinç tencereye boşaltılır,hafifçe karıştırılıp çok kısık ateşte pilav pişmeye bırakılır.Suyunu çekince 10 dk. kadar demlenmesi beklenip sıcak servis yapılır.

YAĞLI ACI BİBER TURŞUSU


Yaz gelecek,sıcak sıcak ,vıcık vıcık bir yaz hem de.Daha ilk günlerden yakınmaya başlayacağım "kış gelsin,üşüyelim,hava soğusun..." diye, biliyorum.Ama yazın da kendince bir kaç tane güzelliği var. Çok çok acı kıl biberler çıkacak,o biberlerden turşular yapılacak.Bir çeşidi de bu turşu olacak.Sonra o güzel kış gelecek bu turşuları acı acı yiyeceğiz ,ısınacağız vs vs....

MALZEMELER:

1 lt.lik kavanoz
acı kıl biber
1 su bardağı sirke (üzüm ya da elma)
1 su bardağı ayçiçek yağı
2 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
5-6 diş sarımsak
5-6 sap maydanoz

YAPILIŞI: İyice yıkanıp,kurulanan biberler elle hafifçe bastırılarak turşu kurulacak kavanoza konur.Aralarına bütün halde sarmısaklar ve kalın sapları ayrılıp,elle iri iri koparılmış maydanoz yaprakları ilave edilir.Sıvıyağ + sirke + tuz + toz şeker bir kap içersinde karıştırılıp kavanoza doldurulur,kapağı sıkıca kapatılır.Kavanoz bekletilecek yerde yan yatırılır.Bu süre içinde kapağı asla açılmaz.Her gün bir kaç defa sallanıp,yuvarlanarak yağlı sirkenin malzemenin her yanına eşit dağılması sağlanır.Bu işem 10 gün kadar devam ettirilir.Bu sürenin sonunda turşu yemeye hazır hale gelir.

YOĞURTLU PATATES KAVURMASI




                                                      Gülay'cım,güzel kızın Başak için ....

MALZEMELER:

3 orta boy patates
1 büyük kuru soğan
2 adet taze soğan(yeşil saplarıyla beraber kıyılmış)
1/2 demet maydanoz (ince kıyılmış)
1/2 limon suyu
1 çay bardağı zeytinyağ (bardak büyük olmamalı)
1/2 yemek kaşığı biber salçası
kimyon
tuz
karabiber
(arzuya göre ilave pulbiber)
1 kase sarmısaklı yoğurt

YAPILIŞI: Patatesler haşlanır,soyulur,küp küp doğranır.Bir tavaya kuru + taze soğanlar (ince kıyılmış) ve zeytinyağ ilave edilip hafif kavrulur.Salça + patatesler + baharatlar ilave edilip biraz daha kavrulur.Ocaktan indirilince limon suyu + maydanoz eklenip harmanlanır.Servis tabağına yayılıp ,soğuyunca üzeri sarmısaklı yoğurt ile kaplanır.

10 Nisan 2012 Salı

TAZE MEYVELİ IHLAMUR ÇAYI




Tam tarih vermek gerekirse, 20 Ocak gününden beri üstüme yapışan öksürük öldürdü,bitirdi beni.Ayaklı ecza deposuna döndüm içtiğim ilaçlardan.Ben doğal yollarla tedaviye pek inanmam.Eğer hasta isem mutlaka uzman bir doktora gitmeliyim,gereken tüm tetkik ve kontroller yapılmalı, dr.un önerdiği tüm ilaçlar harfi harfine uygun alınmalıdır.Ancak bu tarifte olduğu gibi rahatlarıcı , destek olabilecek doğal yollarla (öyle poşet bitki çayı vs. ASLA)  hazırlanmış çaylara da hayır demem.Ben uygulayıp faydasını gördüm,denemenizi tavsiye ederim.

MALZEMELER:

1 bütün elma
1/2 portakal ya da limon (kabukları soyulmuş)
1 avuç ıhlamur yaprağı
1 çubuk tarçın
3-4 adet karanfil
1 ceviz büyüklüğünde soyulmuş taze zencefil

*İçilecek her fincan için 1 tatlı kaşığı bal
*porselen ya da seramik büyük bir demlik

YAPILIŞI: Elmalar kabukları ile birlikte dörde bölünüp demliğe konur.Üzerine portakal + ıhlamur + tarçın + karanfil + zencefil konduktan sonra çaydanlığın altına bolca su konur,demliğin kapağı kapatılıp,suyun kaynaması beklenir.Aynı çay demler gibi demlendikten sonra , demliğin üzerindeki sıcak meyve suyu bitene kadar bal ile tatlandırıp içilir.

LOR PEYNİRLİ MEZE



Malzemeler:

1 su bardağı tuzlu lor peyniri
2 adet rendelenmiş suyu süzülmüş salatalık (rendenin ince tarafı ile)
1 demet dereotu (ince kıyılmış)
1/'2 limon suyu
tuz
pul biber
zeytinyağ

Süslemek için: zeytinyağ + pul biber (dilerseniz biraz daha dereotu)

Yapılışı: Süslemek için gerekenler dışında tüm malzemeler derin bir kap içersinde iyice harmanlanır.Malzemenin tamamı çukur bir kaseye bastırılır ve geniş bir tabağa ters çevrildikten sonra (ben fırça yardımıyla kasenin içini zeytinyağ ile yağlıyorum) üzeri süslenir.(Dilerseniz kayık bir tabağa tüm malzemeyi yaydıktan sonra üzerini süsleyebilirsiniz.)