23 Eylül 2010 Perşembe

KÖFTELİ İSLİM KEBABI


Annem vefat etmeden bir süre önce ilk kez yapmıştım,çok beğenmiş,"sık sık yap bana bunu" demişti.Nasip olmadı bir daha ...


MALZEMELER:


6-7 adet kemer patlıcan

4-5 adet çarliston biber

3 adet orta boy domates


Köfte için:


1/2 kg dana kıyma

1 yumurta sarısı

1 kuru soğan(rendelenmiş)

3-4 dilim ekmek içi (ıslatılıp sıkılmış)

tuz

karabiber


Sos için:


3 adet domates

2-3 yemek kaşığı zeytinyağ (riviera)

1 çay bardağından az su

tuz


YAPILIŞI: Patlıcanlar alacalı soyulduktan sonra, 1/2 cm. kalınlığında uzunlamasına kesilir ve en az yarım saat bol tuzlu suda bekletilir.Bu arada köfteyi hazırlamak için;köfte malzemelerinin tümü güzelce yoğrulur ve yumurta büyüklüğünde (ya da kişi sayısı kadar büyük toplar halinde) parçalar el içinde yuvarlanıp top haline getirilir,fırın tepsisine yerleştirilip önceden ısıtılmış 200 derece fırında bir süre pişirilir.Köfteler pişerken patlıcanlar kızgın, bol miktarda çiçekyağda kızartılır.Derin bir kaseye çaprazlama olarak 2 ya da 3 dilim patlıcan yerleştirilir,ortasına pişmiş köfte konur ve patlıcanın sarkan kenarları köftenin üzerinde toplanır.Kase fırın tepsisine ters çevrilerek yerleştirilir üzerine bir kalın halka domates ve kalınca kesilmiş çarliston biber yerleştirilip,kürdan saplanır.Tüm malzeme bitene kadar aynı işlem tekrarlanır.200 derece kızgın fırında 20-25 dk. daha pişirilir.Sos için;domatesler rendelenip birkaç kaşık sıvı yağda pişirilmeye başlanır,tuz ve su ilavesi ile biraz daha pişirilir ve servis esnasında kebapların üzerine gezdirilerek sunulur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder