29 Kasım 2007 Perşembe

HUMUS







Bana sorsalar: en ama ennn sevmediğin yemek nedir? diye,şüphesiz bir çok cevap veririm (biraz fazla seçiyorum da) ama bir numara açık ara farkla NOHUT olur.Elimde değil çocukluğumdan beri hiç sevemedim nohutu,nohutla yapılan her şeyi(hatta bir keresinde çocuktum o zamanlar,annem çok zorlamıştı beni yaptığı etli nohut yahnisini yemem için ama o yanımdan gittiği anda o sırada yanmakta olan sobanın içine tek tek atmıştım nohutları , o kadar sevmem anlayın).Ve fakat Adana'da yaşadığım yıllarda yemek daveti verdiğimde son zamanlarda soframdan eksik etmediğim yiyeceklerden biri de humus olmuştur.Humus;Adana,Gaziantep,İskenderun yörelerinde çok sevilen bir yemek türüdür ve humus nohutun arapça adıdır.Bunun için bu yemeğe "tahinli nohut ezmesi"de denebilir.Yapıldığı gün tüketilmeli,bekletilmemelidir.Açıkça söylemek gerekirse (dürüst olayım) tadı nasıldır humusun hiç bir fikrim yok.Nohut var ya içinde hayatta yemem.Ancak bu noktada annemin ve benim yaptığım humusu yiyen arkadaşlarımın yorumlarını referans alırsak çok güzel olduğunu söylediler.Hayır bir de üstüne üstlük hayli uğraştırıcı bir yemek (meze demek daha mı doğru olur acaba?) türü.Bu sebeple humusu gerçekten sevenlerin denemesini tavsiye edeceğim.Dediğim gibi,aslında yapımı zor ya da riskli değil , sadece çok uğraştırıcı...



MALZEMELER:



250 gr nohut



250 gr tahin



4 diş sarmısak



4 çay kaşığı tuz



2 adet limonun suyu



4 çay kaşığı kimyon



1 çorba kaşığı sumak



1 çay kaşığı acı pul biber



1 kahve fincanı zeytinyağ



YAPILIŞI:Bir gece önceden ıslatılmış nohut iyice haşlanır.Piştikten sonra el ile her bir nohutun kabuğu tek tek ayıklanır (zaten zor gelen ve sıkıcı olan tek aşaması bu.Bazı kişiler kolay olsun diye nohutları ayıklamadan direk mutfak robotundan geçiriyorlar ama yiyenler arada çok fark olduğunu söylüyor.Hatta bazıları hazır nohut unu kullanıyorlar ki anneme bir kere bu usulle yapılan humus denk gelmiş tek kelime ile "berbat"tı diyor annem)Ayıklanan nohutlar kalın bir süzgünün içine konur (çaydanlıktaki çayı süzmek için kullandığımız süzgülerden olabilir) ve bir çorba kaşığının tersi ile ezilerek nohutların süzgüden un gibi dökülmesi sağlanır.Sarmısaklar havanda dövülür ve tuz,limon suyu,2 çay kaşığı kimyonla birlikte tahine katılır.Karışım iyice karıştırılarak birbirine yedirilir.Sonra un haline getirilen nohutlara eklenir yarım bardak da su ilavesi ile tüm malzeme iyice karıştırılarak birbirine yedirilip macun haline getirilir.Karışım yayvan bir tabağa alınır bu andan sonrası süsleme zevkinize kalmıştır.İsterseniz zeytinyağın içine pulbiber koyup hafif ısıtıp daha sonra üstüne döküp kimyon ve sumak serpebilirsiniz önceden ayırdığınız bir kaç bütün nohut ile süsleyebilirsiniz ya da canım arkadaşım Canan'ın sevdiği gibi üzerine zeytinyağda hafif pişirilmiş pastırma da koyabilirsiniz...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder