4 Kasım 2007 Pazar

ACI SOSLU ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI


Ne kadar uzun zaman oldu yeni bir tarif eklemeyeli .Ama nasıl da yoğun günlerdi.Nihayet kardeşimin düğünü oldu,beyefendiyi evlendirdik , haliyle çok tatlı bir gelinimiz oldu.Hoşgeldin Ebru'cum aramıza.Ben de artık eski rutinime yavaş yavaş dönüyorum ve bu kadar uzun zamandan sonra yazacağım ilk tarif de son bir kaç hafta içinde en çok yaptığım Antep usulü zeytinyağlı biber dolması olacak.Adana'dan sevgili arkadaşım Funda'dan öğrenmiştim...

MALZEMELER:

1 kg dolmalık biber

3 büyük domates

2-3 adet acı süs biberi

1 yemek kaşığı biber salçası

3 diş sarmısak

3 büyük soğan

1/2 demet maydanoz (ince kıyılmış)

1/2 demet taze nane (ince kıyılmış,yoksa 1 yemek kaşığı kuru nane)

1 çay kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı tuz

1 limon

1 su bardağı pirinç

1/2 su bardağı zeytinyağ

SOS:

1/2 yemek kaşığı biber salçası

1/2 su bardağı zeytinyağ

1 tatlı kaşığı kuru nane

1 çay kaşığı pul biber

1,5 su bardağı su

1/2 limon

YAPILIŞI:Domates,salça ve süs biberi (domatesin kabukları soyulduktan ve fazla suyu hafifçe sıkılarak atıldıktan sonra) robottan geçirilir ve derince bir kaba konur.Sarmısak ve soğan da robottan geçirilir , domatesli karışımın üzerine ilave edilir,yeşillikler elde ince kıyılır,baharatlar,yıkanmış süzülmüş pirinç,1 limonun suyu ve son olarak da zeytinyağ ilave edilip tüm malzeme el ile harmanlanır(biraz sulu olabilir) Temizlenmiş biberlerin içi bu malzeme ile doldurulup bir tencereye dik olarak oturtulur(isterseniz üzerlerine domates parçalarından kapak da yapabilirsiniz) Bir kaserol içinde sos malzemeleri karıştırılır ve bir taşım kaynatılır.Sıcakken tenceredeki dolmaların üzerine gezdirilir , biberler ve pirinç istediğiniz kıvama gelene kadar pişirilir

*Bu malzemelerden zeytinyağı çıkartıp 250-300 gr kadar yağlı koyun kıyma ve 2-3 yemek kaşığı margarin ilave ederek aynı tarifin etlisini de yapabilirsiniz.Her yörede farklı biber dolma tarifleri vardır ancak iddia ediyorum ki bu benim en hayran olduğum lezzet oldu size daha önce yazdığım bizim için bir klasik olan fırında biber dolmadan bile daha üstün.Şiddetle denemenizi tavsiye ediyorum.Bundan böyle tıpkı eskisi gibi daha sık görüşmek üzere....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder