26 Eylül 2007 Çarşamba

PİŞİ


Oldukça yoğun geçen günler sebebi ile uzun süredir hiç tarif ekleyemedim.Şimdi fırsat buldum. Mmm özlemişim sayfamı.Kardeşimin düğün tarihi yaklaştıkça telaşımız arttı.Neyse hep böyle güzel durumların yaşanması temennisi ile dün uyguladığım Manisa'lıların en meşhur hamur işi tariflerinden olan pişiyi eklemek istedim.Çok ama çok güzel bir tarif olmakla beraber yine de çok sık yapmamak lazım hayli ağır çünkü.Bazıları pişiyi hazır ekmek hamurundan yapar ama ben size kendi hamur ölçümü vereceğim.Mutlaka uygulayın derim:)) Eh ne de olsa hamur işi,daha fazla söze gerek varmı ? : )))

HAMUR MALZEMELERİ:

1 su bardağı ılık süt

1 su bardağı su

1 tatlı kaşığı toz şeker

1 tatlı kaşığı tuz

75 gr erimiş margarin

1 küçük paket yaşmaya (yoksa 1 çorba kaşığı kuru maya)

aldığı kadar un

İÇ HARÇ MALZEMELERİ:


Kıymalı harç:

300 gr dana kıyma

1 büyük kuru soğan

1/2 demet ince kıyılmış maydanoz

tuz

karabiber

1 yemek kaşığı margarin


Peynirli harç:

300 gr rendelenmiş tulum peyniri ( ya da beyaz peynir )

1/2 demet ince kıyılmış maydanoz

1 büyük soğan

1 yemek kaşığı margarin

karabiber


Kızartmak için sıvı yağ


YAPILIŞI:Ön hazırlık olarak bir tavada bir yemek kaşığı margarin eritilir,ince kıyılmış bir büyük soğan hafif sotelenir biraz soğuyunca derin bir kaseye rendelenmiş peynirin üzerine ilave edilir.İnce kıyılmış maydanoz ve karabiber eklendikten sonra iyice karıştırılır.Aynı şekilde bir tavaya ince kıyılmış soğan ve margarin konur biraz sotelenir daha sonra kıyma ilave edilip yakmadan güzelce kavrulur.Tuz , karabiber ilavesinden sonra ocaktan alınır ve ince kıyılmış maydanoz ilave edilir,karıştırılır.Derin bir yoğurma kabına ılık süt, şeker ve maya konur el ile maya iyice eritilir.Maya eridikten sonra su,erimiş margarin,tuz ilave edilip aldığı kadar un ile ele yapışmayacak kıvamda yumuşak bir hamur elde edilir ve bir kaç saat mayalanması için bekletilir.(hamur iki misli kabarmalıdır)Kabaran hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartılır el ile fincan tabağı büyüklüğünde yassı parçalar açılır ortasına iç harç konur , kapatılır , kenarlarının düzgün olması için bir fincan tabağı ya da rulet ile yanları kesilir ve kızgın yağda kızartılıp sıcak servis yapılır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder