Follow by Email

18 Temmuz 2011 Pazartesi

Diasa Beyaz Sabun Kokulu Islak Havlu

"Tampa" nın Manisa da satış noktasını bulunca,ne zamandııırrrr unuttuğum bu ürün aklıma geldi,siz  en az benim kadar beyaz sabun kokusuna düşkün olduğuna inandığım sevgili blog dostlarım.Uzun süre önce kuzinim Hande nin keşfi ile haberim olmuştu.(Zaten Tampa yı da annesi keşfetmişti,sülalem çılgın:)) Bu da en az Tampa kadar beyaz,bembeyaz sabun kokulu,her daim elinizin altında bulunsun.Malum diasa'nın ürünü olduğu için,yine sadece diasa'larda bulunuyor.Bu arada başka "beyaz sabun kokulu" ürün bilgilerine sahip olanlar,lütfen benimle paylaşın,teşekkürler....

ISLAMA KÖFTE

Yanlış hatırlamıyorsam Adapazarı na ait yöresel bir tarif.Memleketimin tüm köfteleri gibi :)) bu da çok güzel, biraz yaramaz bir yemek (malum kızarmış ekmekler vs vs) ama çoookk güzel.

MALZEMELER:

Köfteler için:
500 gr. orta yağlı dana kıyma
1 adet orta boy soğan
3 dilim ufalanmış bayat ekmek içi
2 çay kaşığı köfte baharı
tuz

Islama malzemesi:

1,5 su bardağı et suyu
1 çay kaşığı pul biber
1/2 kahve fincanı zeytinyağ
5-6 dilim bayat ekmek

YAPILIŞI:Rendelenmiş soğan + kıymayı diğer malzemelerle karıştırıp yoğurun.Bu harçtan orta boy oval köfteler hazırlayın.Geniş bir kaba et suyunu alın,pul biber + zeytinyağ ile karıştırın.Bayat ekmek dilimlerini bu suya batırıp köftelerle birlikte fırın ızgarasında kızartın.Servis tabağına kızarmış ekmekleri yerleştirip,üzerine köfteleri yerleştirin, Domates dilimleri ve yeşil biber ile servis yapın.

DÜĞÜN ÇORBASI

Düğün vs. istemez bu çorba için,dört mevsim bıkmadan içilir müthiş,müthiş...

MALZEMELER:

350 gr. kuşbaşı kuzu eti
1 adet orta boy soğan
6 su bardağı su
3 çorba kaşığı zeytinyağ
1 çorba kaşığı tepeleme un
tuz

Terbiyesi:

1 adet yumurta
1/2 limon suyu
1 çay bardağı soğuk su

 Üzerine:

2 tatlı kaşığı pul biber
2 çorba kaşığı tepeleme tereyağ
kuru nane ( ya da arzuya göre reyhan)

YAPILIŞI:Kuzu etini, 6 su bardağı su ve soyulmuş bütün haldeki soğanla birlikte düdüklü tencerede 45 dk. kadar haşlayın.Etler iyice pişince süzgeçle alıp tabağa koyun,soğanı atın.Soğuyunca didikleyip tekrar tenceredeki suya ilave edin.Diğer tarafta çukur bir kapta yağ ve unu pembeleşinceye dek kavurun.Kavrulan unu + tuzu tencereye ekleyip,topaklanmaması için çırpma teli ile sürekli karıştırın,çorba koyulaşıncaya kadar pişirin.Terbiye için yumurta + limon suyunu çırpın , 1 çay bardağı soğuk su ekleyin.Çorbaya yavaş yavaş dökerek,hızlı bir şekilde karıştırarak 2-3 dk.daha pişirip ocaktan alın.Servisten önce tereyağ + pulbiber + kuru naneyi kızdırıp,çorbanın üzerine gezdirin.

MEYHANE PİLAVI


Sizi bilmem,ben yanında patlıcan kebap ve ayran ile bayılıyorum bu pilava.En son Gerze seyahatimizde sevgili Aysel ablam yapınca aklıma geldi,ne zamandır yapmadığım ve hala tarif olarak eklemediğim.Hemen dedim kendime , yazmak lazım...

MALZEMELER:

2 su bardağı pilavlık bulgur
2 adet küçük boy patlıcan
3-4 adet olgun domates
1 adet kırmızı biber
2 adet yeşil acı biber
2 adet soğan
1 adet haşlanmış tavuk budu
1 çorba kaşığı salça (ben acı biber salçası kullanıyorum)
birer fiske , tuz
karabiber
kekik
fesleğen
3 er çorba kaşığı riviera zeytinyağ ve tereyağ
2 su bardağı tavuk suyu
yeteri kadar su

YAPILIŞI:İnce kıyılmış soğanı sıvıyağ ve tereyağ ile bir tencereye alıp biraz kavurun.İnce kıyılmış kırmızı ve yeşil biberleri ekleyip kavurmaya devam edin,uzun şeritle halinde doğranmış (ve yarım saat kadar tuzlu suda bekletilmiş) patlıcanları ekleyip biraz daha kavurun.Küp doğranmış domates ve salçayı ekleyip karıştırın.Salça ve domatesler diğer sebzelerle özleşene kadar pişirmeye devam edin.Bulgur + didiklenmiş tavuk eti + baharatları ekleyin.Tavuk suyunu da ilave ettikten sonra pilavın üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin ve kısık ateşte pişirip, 10 dk. dinlendirdikten sonra sıcak servis yapın.

SAÇAKLI POĞAÇA



Anlayamadığım bir sorun yaşıyorum blogda.Yapılan yorumlara yanıt veremiyorum , daha doğrusu yanıtlarım kayıt altına alınmadan siliniyor,ne olduğunu anlayabilmiş değilim.Yanıt vermiyorum,ihmal ediyorum diye düşünmeyin lütfen,üzülürüm:( Bir iki haklı sitem aldım , bu sebeple açıklama yapmak istedim,elimde olmayan bir tatsız durum anlayacağınız...Neyse,tarif sofra dergisinin özel bir baskısından,harika bir lezzet....

MALZEMELER:

(Yaklaşık 30 adet için)

1/2 su bardağı sıvıyağ (ben çiçekyağ kullanıyorum)
2 su bardağı ılık süt
1 çay kaşığı tuz
2 adet kesme şeker
2 çorba kaşığı kuru maya (2 paket instant maya kullanıyorum)
1 adet yumurta sarısı
aldığı kadar un

İÇ MALZEME:

1 kase süzme yoğurt
250 gr. rendelenmiş beyaz peynir
1 su bardağı rendelenmiş tost kaşarı (rendenin en ince tarafını kullanın)
1/2 demet çok ince kıyılmış maydanoz

YAPILIŞI: Ilık sütün içine şekeri ve mayayı katıp karıştırın.Mayanın kabarması için 15 dk. bekletin.Unu derin bir kaba eleyip , ortasını havuz biçiminde açın.Açtığınız havuzun içine mayalı sütü + tuzu + sıvıyağı ekleyin,güzelce yoğurup yumuşak bir hamur elde edin.Mayalanması için 2-3 saat kadar bekletin.Mayalanmış hamurdan küçük parçalar alıp,top şekli verin ve yağlanmış (ya da pişirme kağıdı serilmiş) tepsiye dizin.Üzerlerine yumurta sarısı sürün.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.Bu arada yoğurt + beyaz peynir + kıyılmış maydanozu karıştırın.Soğuduktan sonra poğaçaların arasını yarın,yoğurtlu karuşumdan koyun,son olarak poğaçanın kenarından gözüken peynirli karışımı rendelenmiş kaşar peynirine batırıp servis yapın.