Follow by Email

13 Haziran 2010 Pazar

AY ÇÖREĞİ






Kuzum,süs biberim kızım,geçen gün "tatlı bişeeyyyyy" diye tutturunca , naparsın annelik deyip ,ne yorgunluk,ne diyet demeden kalkıp pirim Gönül Candaş ın "bereketi olsun" kitabına başvurdum yine.Yıllar önce 90'lardı herhalde , üniversiteden bir arkadaşım Ankara ya gidiyordu (o zamanlar çok nadir bulunuyordu bu kitap) o na rica etmiştim ,getirmişti bana.Yıllar geçti,"bereketli olsun" ların bir sürü çeşidi çıktı ama ben bu ilk ve tek rehberimden ,emektarımdan hiç vazgeçemedim.



MALZEMELER:
Hamur için:
3 su bardağı un
100 gr margarin (erimiş)
3 çorba kaşığı pudra şekeri
1 kahve fincanı süt (ya da yoğurt)
1 paket instant maya
2 yumurta (1 tane hamura,1 tanesinin sarısı üzerine sürülecek)
limon kabuğu rendesi (ya da 1 çay kaşığı limon aroması)
İç malzemeleri:
1 su bardağı ceviz ya da fındık (dövülmüş)
1/2 su bardağı toz şeker
1 küçük kahve fincanı süt
1/2 paket ETİ kakaolu bisküvi
1 kahve kaşığı tarçın
2 çorba kaşığı çekirdeksiz üzüm
YAPILIŞI: Ön hazırlık olarak (kuru üzüm hariç) tüm iç harç malzemeleri robotta çekilir,üzüm ilave edilir , karıştırılır ve hazırlanan iç bir kaseye konur. Un derin bir yoğurma kabına elenir,ortasına süt ile karıştırılmış maya + pudra şekeri + erimiş margarin + yumurta +limon kabuğu rendesi konup yoğrulur ve üzeri örtülü olarak en az iki saat kadar mayalandırılır. Mayalanan hamurdan küçük yumurta büyülüğünde bezeler alınır,düz zemin üzerinde 10 cm.kadar açılır,hazırlanan iç konur,rulo yapılır,uçları inceltilip ay şekli verilir,yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir,üzerlerine yumurta sarısı sürülüp 170 derece fırında pişirilir.

10 Haziran 2010 Perşembe

HATAY USULÜ KATIKLI EKMEK


Teyzem ve kuzinim Hande geleceği zaman ailenin klasik öğlen yemeklerinin yanına bir farklılık , hoşluk olsun düşüncesi ile ilk kez yaptım bu ekmeği.Valla,hamur işlerini aşırı sevdiğim için mi bilmem , ama çok güzel oldu,biraz zahmetli fakat kesinlikle zor değil,sadece zaman harcamak gerekiyor. Ama finali görünce de " değdi" diyorsunuz...


MALZEMELER:


HAMUR:

6 çay bardağı ılık su

1 çay bardağı zeytinyağ

1 tatlı kaşığı toz şeker

1 tatlı kaşığı tuz

1 paket ınstant maya

aldığı kadar un


İÇ MALZEMELERİ:

1 kg.ıspanak

1 kase süzme yoğurt
1/2 kg.çökelek ya da tuzlu lor
1 büyük kuru soğan

2 çorba kaşığı acı biber salçası

1 kase zeytinyağ (sızma)

pul biber

zahter (aktarlarda bulunuyor)

2 çorba kaşığı nar ekşisi

açmak için ayrıca sızma zeytinyağ


YAPILIŞI:Derin bir yoğurma kabına maya + şeker + zeytinyağ + ılık su konur ve karıştırılır,biraz beklenir.Maya kabarmaya başlayınca alabildiği kadar un ve tuz konularak kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir ve üstü nemli bir bez ile kapatılarak 2 saat kadar mayalanmaya bırakılır.Ispanaklar çok ince kıyılır,biraz tuz ile ovulur ,güzelce yıkanarak ve sıkılarak fazla suyu atılır.İyice sönmüş olan ıspanağın içine ince kıyılmış soğan + çökelek (ya da lor) + süzme yoğurt + zahter +salça + pul biber + nar ekşisi + zeytinyağ eklenip tüm malzeme harmanlanır.Mayalanmış hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler kopartılır.Kullanılacak tepsi zeytinyağ ile yağlanır.Alınan bezeler elde esnetilerek inceltilir (bu aşamada sık sık eli yağlamak gerekiyor) açılan bezenin ortasına ıspanaklı harç konur,karşılıklı kenarlar ortada birleştirilerek kare bohça şekli verilir,kat yerleri altta kalacak şekilde aralıklı olarak tepsiye dizilir ve fırına girmeden yarım saat bekletilir.Hafif kabarmış olan ekmeklerin üzerine elle bastırılarak zeytinyağ ile yağlanır.Böylelikle biraz daha inceltilmiş olur.180- 200 derece fırında pişirilir,sıcak ya da soğuk servis yapılır.

YOĞURTLU KÖFTELİ ÇORBA


Bildiğim ve sevdiğim 5 çeşit çorbanın dışına çıkıp bir kaç farklı çeşit denemeye karar verdiğim şu günlerde , ev ahalisinin bayıla bayıla son damlasına kadar bitirdiği bir tat oldu bu çorba,çok lezzetli,çok besleyici....


MALZEMELER:


2 kase yoğurt (400 gr.kadar)

1 yumurta

2 yemek kaşığı un

1 çay bardağı su (ben yoğurt suyu kullandım,ama içme suyu da olur)

150-200 gr. dana kıyması

1 tatlı kaşığı tuz

karabiber

2 lt. kadar su (et suyu da olur)

1 küçük kahve fincanı arpa şehriye


ÜZERİNE:

2 yemek kaşığı tereyağ

1 tatlı kaşığı kuru nane

1 çay kaşığı pul biber


YAPILIŞI: Kıyma + tuz + karabiber yoğrularak nohut kadar küçük köfteler yapılır.Tencereye 2 lt.su (ya da et suyu) konur ,biraz tuz ilavesi ile kaynatılır.Kaynamakta olan suya köfteler atılır ve haşlanır.Daha sonra arpa şehriyeler de ilave edilip 7-10 dk. kadar pişirilir.Bu arada derince bir kasenin içine yoğurt + yumurta + un + su (ya da yoğurt suyu) konur ve çırpılır.Kaynayan çorbadan bir kaç kepçe bu karışıma ilave edilerek alıştırılır.Daha sonra kasedeki harcın tamamı tencereye eklenir , karıştırılarak kaynatılır. En son üzerine kızgın tereyağlı nane ve pul biber ilave edilir.

9 Haziran 2010 Çarşamba

PORTAKALLI TARÇINLI KURABİYE


Bu da farklı bir çeşit....


MALZEMELER:


1 paket yumuşak margarin (SANA hamurişi)

4 yumurta

1 su bardağı toz şeker

5 su bardağı un

1 paket kabartma tozu

1 tatlı kaşığı tarçın

2 portakalın kabuğu

1 çay bardağı kuru üzüm (en az 1 saat sıcak su içinde bekletilmiş)

1 çay bardağı orta irilikte dövülmüş ceviz

ÜZERİNE SERPMEK İÇİN:

2 yemek kaşığı tepeleme pudra şekeri + 1 tatlı kaşığı tarçın karışımı


YAPILIŞI: Margarin + yumurta + toz şekeri derin bir yoğurma kabına alın. 2 su bardağı un ve kabartma tozunu malzemenin üzerine eleyin ve yoğurmaya başlayın.Kalan unu azar azar ilave edip ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurun üstünü örtüp 30 dk. kadar dinlendirin.Bu sürenin sonunda suyu iyice süzülmüş üzümleri + ceviz + tarçın + portakal kabuğu rendesini ilave edip tekrar yoğurun.Fırını 180 derceye ayarlayın ve hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp,yuvarlayıp , yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin,üzerleri hafif kızarana kadar pişirin.Fırında çıkınca biraz soğumasını bekleyin ve kurabiyelerin üzerine pudra şekeri + tarçın karışımı eleyin.

PORTAKALLI LORLU KURABİYE


MALZEMELER:


İÇ HARÇ :

4 adet portakalın kabuğu

1 su bardağı su

1 su bardağı şeker

250 gr.tuzsuz lor


KURABİYE HAMURU :

250 gr.margarin (oda sıcaklığında SANA hamurişi kullandım)

1 çay bardağı mısırözü ya da çiçekyağ (büyük boy çay bardağı ile)

1 çay bardağı yoğurt

1 çay bardağı toz şeker

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

aldığı kadar un


YAPILIŞI:Portakalların kabukları soyulup küp küp doğranır.Üç kez kaynatılır , her seferinde su değiştirilir (aksi halde çok acı bir tat kalıyor,hiç üşenmeden üç kez kaynatmak lazım) Daha sonra son kez iyice süzülmüş kabukların üzerine 1 su bardağı su + 1 su bardağı toz şeker ilave edilip suyunu çekene kadar pişirilir. İyice soğuyunca lor eklenir güzelce harmanlanır.Bu arada hamur için gereken tüm malzemeler derin bir kapta karıştırılıp kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir.Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınıp avuç içinde yuvarlanıp ortası çanak şeklinde çukurlaştırılır,içlerine birer tatlı kaşığı dolusu portakallı karışım konup kapatılır,avuç içinde yuvarlanıp top şekli verilir,hiç bastırmadan yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye dizilir.Önceden 175-180 derece ısıtılmış fırında üstleri pembeleşene kadar pişirlir.Çıkan kurabiyeler biraz soğuyunca üzerlerine bol pudra şekeri elenir.

ŞEFTALİLİ KEK


Biraz daha zamanı var bu kekin.Şu an piyasada satılan şeftalilerle değil de ,şöyle tam anlamıyla olgunlaşmış,şerbetlenmiş, tam yaz şeftalileri ile çok güzel oluyor.


MALZEMELER:


2 adet orta boy şeftali

1 paket vanilya

3 yemek kaşığı süt

2,5-3 su bardağı un

1 paket kabartma tozu

1/2 çay kaşığı yeni bahar

1/2 çay kaşığı toz zencefil

1 tatlı kaşığı tarçın

3 yumurta

150 ml. çiçekyağ (yarım su bardağından biraz fazla)

1 su bardağı toz şeker


YAPILIŞI:Ön hazırlık olarak şeftaliler soyulur ve blendırdan geçirilerek püre haline getirilir.Orta boy bir tava içinde ,kısık ateşte suyu çekilene kadar pişirilir. Pişen şeftalilerin üzerine hemen süt + vanilya eklenip karıştırılır. Bu arada ; derin bir kap içinde un + kabartma tozu + baharatlar harmanlanır. Başka bir kap içinde ise toz şeker + sıvıyağ 1-2 dk.çırpılır,çırpmaya devam ederken teker teker yumurtalar kırılır.En son şeftali püresi + un-baharat karışımı da ilave edilip düşük devirde 1 dk. kadar çırpıldıktan sonra ,tüm karışım yağlanmış kalıba dökülür ve 5 dk önce 170 derece ısıtılmış fırında ortalama 35-40 dk , ara ara kürdanla kontroıl edilerek pişirilir.


*Ben,fırını kapattıktan sonra keki hemen çıkarmıyorum (rahmetli annemin tabiri ile) kek hafif kendini çeksin diye 3-4 dk.sönmüş sıcak fırında tutuyorum.

YOĞURT SOSLU KÖFTE


Bu da ,havaların yavaş yavaş ısınmaya başlayacağı şu günlerde alabildiğine lezzetli,(kızartma olduğuna bakmayın oldukça hafif) bir tarif.Tavsiyem ,yanında pilav ile servis yapmanız)


MALZEMELER:


KÖFTE HARCI:

500 gr.yağsız dana kıyma

1 çay bardağı irmik

1 yumurta

1 avuç çok ince kıyılmış maydanoz

tuz

1 çay kaşığı köfte baharı

1 kahve fincanı süt


SOS:

1 çorba kaşığı un

1 '' '' nişasta

2 su bardağı yoğurt

1 yumurta sarısı


ÜZERİNE GEZDİRMEK İÇİN:

2 yemek kaşığı tereyağ

1 tatlı kaşığı pul biber


KIZARTMAK İÇİN :

Çiçekyağ ya da mısırözü yağı


YAPILIŞI:Köfte için gereken tüm malzemeler derince bir kap içersinde yoğrulur,cevizden büyük parçalar alınarak oval köfteler yapılır,kızgın yağda kızartılır ve kağıt havlu serilmiş geniş bir tabakta bekletilir.Bu arada yoğurt sosu için gereken malzemeler iyice çırpılarak boza kıvamına getirilir (içinde pütürler kalmasın) ve bir tencerede pişirilir.Hafif kaynamaya başlayan sosun içine kızartılmış köfteler eklenir bir kaç dk daha pişirilir ve üzerine kızgın biberli yağ gezdirilerek sıcak servis yapılır.

TAVUKLU ARPA ŞEHRİYE ÇORBASI


Çook açım,çok sıkı bir diyetteyim,çok açım.Başka türlü ifade edemem yani.Ama 9 günde 3 kg.verince hırs yapıp devam diyorum "inatla devam".Öte yandan,canım sürekli yemek yapmak (-ki yapıyorum da aklıma ne gelirse) yeni tarifler bulmak,yazmak,keşfetmek istiyor.Elimden geldiğince çok tarif ekleyerek biraz olsun rahatlayayım bari....


MALZEMELER:


2 adet tavuk baget

4 çorba kaşığı arpa şehriye

tuz

karabiber

tavuk suyu


TERBİYE İÇİN:


5 çorba kaşığı yoğurt

2 çorba kaşığı un

1 yumurta

tuz

1 fincan tavuk suyu


YAPILIŞI:Bagetler iyice haşlanır,bir tabağa alınır soğuması beklenir ve derileri atılarak bir kaseye beyaz etleri didilir.Tenceredeki tavuk suyuna (eğer az ise içme suyu ilave edin,yaklaşık 1,5 lt.civarı su gerekiyor) arpa şehriyeler eklenip ,10 dk kadar kaynatılır.Bu arada derin bir kaseye terbiye için gereken malzemeler konur ve bir çırpma teli yardımıyla pürüzsüz hale getirilir,kaynamakta olan çorbadan bir kepçe ilave edilip alıştırılır ,terbiyenin tamamı ve didilmiş tavuk etleri tencerenin içine boşaltıldıktan sonra kısık ateşte 3-5 dk.daha pişirilir,servis yaparken arzu edilirse üzerine naneli tereyağ gezdirilir.