Follow by Email

17 Mayıs 2010 Pazartesi

DAYANILMAZ BEYAZ SABUN KOKUSU


Hemen,kısaca beni çooookkk mutlu eden bir bilgiyi paylaşayım dedim.Teyzem Latife nin keşfi aslında bu.Uzuunn yıllar önce "DİXİ" beyaz sabun kokulu bir genel temizlik ürününü piyasaya sürmüştü ve bizler bu inanılmaz temizlik kokusu taşıyan deterjanı evin hemen her yerinde kullanıp müthiş bir mutluluk yaşamıştık.Aradan bu kadar zaman geçti ne dixi kaldı ne beyaz sabun kokulu başka bir ürün. Ta ki,teyzem İzmir de alışveriş yaptığı bir mağazada bu müthiş kokuyu duyumsayıp ürünün adını ve satış noktasını öğrenene kadar. Ürünün adı "TAMPA BEYAZ" Genel temizlik malzemesi,Balıkesir kökenli "ESMEN KİMYA" üretiyor.İster yer silin,ister mutfak temizliğinde kullanın,hatta isterseniz perde yıkarken (ama diğer çamaşırlarda olmaz) makinaya ekleyin...Olağanüstü bir temizlik ve koku kalıyor geride.Fiyatı da çok makul biz 5 LT lik bidonlarda alıyoruz ve bir bidonun fiyatı 13 TL.İzmir de sadece iki noktada bulunuyor biri (özl.le hatay civarında oturanlar için oldukça yakın) "YELKE PETROL/Poligon" diğeri ise Bornova Özkanlar da ki pazar yerine yakın "AYAZ 3 TİCARET".(Türkiye de ki diğer satış noktaları için ESMEN KİMYA nın sitesine girerseniz tüm adresler orada mevcut)Fırsatı olanlar mutlaka edinsinler,mutlaka kullansınlar , vazgeçemeyecekler....İşte böyle,hemen paylaştım,çok işim var , kaçtım,herkesi çoookkk öptüm....

9 Mayıs 2010 Pazar

SÖZÜN BİTTİĞİ YER


Cılız iki adet papatya çıkmış mezarının üstünde canım annem.İlk ziyaretim bugün olsun istedim,sensiz geçen ilk anneler günümde.Son sekiz yıldır birbirimizin anneler gününü kutladık hep.Bu sabah Iraz "uyanmış mı benim güzelim??" diye yanıma geldiğinde yarı uykulu gülümsedim,güzel çocuğumun güzel sesiyle uyandım anneler gününe diye.Peki ya ben anne? Geçen sene ki gibi diyemedim sana "hadi bakalım Gönül hanım kalk artık,çayın hazır,anneler günün kutlu olsun"dedirtmedin.Bak ne diyorlar... "bi tek annesi olana bişey olmuyormuş" ...Haksızlık değil mi şimdi bu anne? İki renkli çiçekle geldim bugün mezarına,ellerimle diktim güzel , kocaman,kara gözlerinin üstüne o çiçekleri ama gördüm ya o iki cılız papatyayı,dedim kendi kendime annem de beni çok özlemiş (küçükken bana bazen sarı papatyam derdin,hatırlıyorum) yaktım bir sigara papatyalara dalarak.Ben yine gelirim annem,bu kez kocaman papatyalar bulup getiririm.Of anne,seni çok özledim,kavgalarımızı özledim, bana olanca sesinle Hanzeeeee diye seslenmeni özledim...Yerin kimseyle dolmuyor,dolamaz,neden gittin bu kadar erken,ne acelen vardı anne? Seni çok seviyorum,anneler günün kutlu olsun canım annem.Daha ne diyeyim,mezarını gördüm ilk kez ve SÖZ BİTTİ ANNEM.

7 Mayıs 2010 Cuma

ZEYTİNYAĞLI BEZELYE


Ozanay...tatlım,bu tarif senin için,afiyetle......


MALZEMELER:


1 kutu konserve bezelye (şu bezelyenin ne tazesini ne donmuşunu sevemedim gitti)

2 orta boy patates (küp doğranmış)

2 orta boy kuru soğan (küçük doğranmış)

3-4 diş küçük doğranmış sarmısak

1/2 su bardağından biraz fazla sızma zeytinyağ

tuz

1/2 limon suyu

1 tatlı kaşığı kuru kekik


YAPILIŞI:Orta boy bir tencereye zeytinyağ konduktan sonra soğan ve sarmısaklar pembeleştirilir.Hemen patatesler ilave edilip biraz kızarmaları sağlanır.Bir su bardağı su ilave edilip bir süre daha kaynatılıp patatesler yumuşadıktan sonra iyice yıkanıp süzülmüş bezelye + tuz + limon suyu eklenip 10 dk kadar pişirldikten sonra kekik serpilir,karıştırılır ve ister sıcak , ister et yemeklerinin yanında soğuk garnitür olarak servis yapılır.

6 Mayıs 2010 Perşembe

PEYNİR FONDÜ


Çok lezzetli,çok farklı bir tat.Fakat senede iki kereden fazla asla yapılmamalı ve peynir fondü yerken yanında ilave başka hiç bir yemek olmamalı (bizim yaptığımız gibi 40-50 adet midye dolmayı da yanında bitirip mide spazmları geçirmek istemiyorsanız tabi :))


Şimdi İsviçre ye özgü bir lezzet olan fondü nün birbirinden farklı bir çok yapılış biçimi vardır en klasik (ve benim uygulamaktan pek zevk almadığım %100 İsviçre ye ait olan ) tarifinde 3 farklı çeşit peynir,"kirsch" denilen "kiraz brandysi" çok az nişasta,beyaz şarap ya da bira bulunur.Ancak burada bağlayıcı rolünü üstlenen bira ya da beyaz şarap peynirlerin tüm aromasını sıfırladığı için ben süt kullanmayı tercih ediyorum.Gelelim ölçü ve net malzemelere...Ortalama 6-8 kişiye yetecek olan miktarları siz istediğiniz şekilde azaltıp,çoğaltabilirsiniz.


MALZEMELER:


FONDÜ KARIŞIMI İÇİN:

250 gr.kaşar peyniri (eski kaşar)

250 gr.kars gravyer peyniri

250 gr.cheddar peyniri

300 ml.süt

1 diş sarımsak

2 yemek kaşığı un

az tuz

karabiber

arzu edilirse çok az muskat rendesi


GARNİTÜR:


1 adet ince simit (halka halka dilimlenmiş)

1 kase küp kesilmiş salam

1 kase lokma lokma doğranıp az haşlanmış sosis

1 kase biberli zeytin

*dilerseniz ayrı ayrı kaselere iri küpler halinde kesilmiş salatalık,domates,çarliston biber...vs ekleyebilirsiniz.


*Orta boy çelik kaserol

*sunum için fondü seti


YAPILIŞI:Çelik kaserolün içine ortadan ikiye böldüğünüz sarmısağı güzelce sürün.Derin bir kasenin içine tüm peynirleri rendeleyin + un + tuz + karabiber + (dilerseniz) muskat rendesini de ekleyip ellerinizle güzelce harmanlayın.Sarmısak sürdüğünüz kaserole sütü ekleyip orta ateşte ısıtmaya başlayın (sütün kesinlikle kaynamaması gerekiyor) Hafif buhar çıkmaya başlayan süte her seferinde birer avuç olmak üzere peynir rendesi ilave edip bir çırpma teliyle peynirler iyice eriyene kadar hızla karıştırın.Tüm peynirler eriyince vakit kaybetmeden (altında mum yanan) fondü kabına karışımı dökün ve her seferinde farklı bir garnitürle peynir fondünüzü afiyetle yiyin...