Follow by Email

19 Nisan 2010 Pazartesi

KIZARTMA KÖFTE


Genelde bilinen adıyla "kuru köfte"-ki ben hiç sevmem bu adı,anneannemden öğrendiğim ad geçerli benim için ---> KIZARTMA KÖFTE :)))


MALZEMELER:


300-350 gr. yağsız dana kıyması (hazır kıyma almak yerine bifteklik etten çektirin daha lezzetli oluyor)

1/2 bayat ekmek (ıslatılıp,sıkılıp sadece içi kullanılacak,kabukları atılacak)

1 orta boy soğan (rendelenmiş)

1/2 küçük demet maydanoz (çok ince kıyılmış)

1 yumurta (akı ve sarısı beraber kullanılacak)

1 tatlı kaşığı tuz (silme)

1 çay kaşığı karabiber

kızartmak için 1,5 su bardağı sızma zeytinyağ (anneannem öyle kızartıyor:))

ya da çiçekyağ


YAPILIŞI: Tüm malzemeler derin bir kap içersine alınıp 5 dk kadar yoğrulur , cevizden büyük , yumurtadan küçük halde harçtan alınır ve avuç içinde oval köfteler hazırlanır (sakın üstüne bastırıp yassıltmayın,kızarınca çok sertleşir) kızdırılmış zeytinyağda kahverengi olana kadar kızartılır.

16 Nisan 2010 Cuma

MUZLU PİRAMİT PASTA


Bu da,Ebru'nun doğumgünü pastası..Sahi kaç yaşındasın tatlım şimdi :)))))


MALZEMELER:


600 gr tatlı lor

2 adet yumurta

2 paket pötibör bisküvi

1 su bardağı pudra şekeri

1 paket vanilya

125 gr.eritilip soğutulmuş margarin

2 adet muz

bisküvileri ıslatmak için 1 çay fincanı süt

1/2 paket çikolatalı sos

sosu hazırlamak için yeteri kadar süt

(ya da marketten hazır olarak da alabileceğiniz şişe çikolatalı sos)


YAPILIŞI:Önce yumurtalar iyice köpürene kadar çırpılır.Daha sonra yumurtaların içine lor + vanilya + margarin + ilave edilip bir süre daha çırpılır. Geniş bir tepsinin üzerine önce alüminyum folyo daha sonra streç film serilir ve bisküviler tek tek süt ile ıslatılarak enine 3 boyuna 6 sıra olarak dizilir (aralarında bir kaç milim boşluk kalsın) Hazırlanmış lorlu krema ilk kat bisküvinin üzerine sürülür,bu işlem 3 kez tekrarlanır.En üste tekrar krema sürülüp ortaya muzlar boylamasına yerleştirilir,bisküviler kenarlardan folyo yardımıyla katlanıp,biraz sıkıştırılıp piramit şekli verilir.Kalan krema üstüne güzelce döşenip bir gece buzdolabında bekletilir.Ertesi gün servis yaparken önceden hazırlanıp soğutulmuş çikolata sos pastanın üzerine dökülür.

9 Nisan 2010 Cuma

KURU BİBER DOLMASI


MALZEMELER:


20 adet kurutulmuş biber

300 gr.çok küçük doğranmış (ya da iri çekilmiş) orta yağlı koyun eti

20 tatlı kaşığı pirinç (mutlaka BALDO)

1 limon suyu

yarım demet çok ince kıyılmış maydanoz

2 adet büyük kuru soğan (robotta kıyılmış)

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası

1 çay bardağı (büyük boy çay bardağı) zeytinyağ (riviera)

karabiber

pulbiber

tuz


YAPILIŞI: Kurutulmuş biberler,kaynar suda 10-15 dk. kadar haşlanır.Biberler ve zeytinyağ dışındaki tüm malzeme harç haline getirilir.Biberlerin içleri yarıya kadar doldurulur ve ağızları yassılaşacak şekilde birbirine yapıştırılarak kapatılıp, yassı olarak tencereye dizilir.Biberlerin üstünü aşmayacak kadar su ve zeytinyağ ilave edilir,dolma taşı kapatılıp,önce orta sonra kısık ateşte pişirilir.

2 Nisan 2010 Cuma

ALACALI KEK


En kolay yaptığımız mutfak işlerinden biridir "kek". En "mutfakla hiç ilgim" yok diyen kişilerin bile , bir şekilde uzmanlaştıkları bir kek tarifi vardır. Peki kekin tarihçesi nereye kadar uzanır?Sanıldığının aksine,keklerin tarifi yakın bir kaç çağ öncesine değil , antik çağlara dayanmaktadır.İlk yapılan kekler şimdikilerden farklı,balla yapılan ekmeklere benziyorlardır.Fırında pişirme tekniklerini geliştiren ilk medeniyet ise Mısırlılar olmuşlardır. 13.YY'da ise İngilizler "cake" sözcüğünü kullanmaya başlamışlardır. 17.YY'da ise Avrupa'da pişirilmeye başlanmıştır.Fırınlamanın gelişimi, rafine yiyeceklerin üretimi (şeker gibi),kalıpların geliştirilmesi... pastacılığın gelişiminin de temelini oluşturmaktadır.Kısaca "kek" deyip geçmemek lazım,farklı farklı türlerini , bu uzuuuunn geçmişini hatırlayarak denemek lazım....


MALZEMELER:


5 yumurta

1 su bardağı toz şeker

1/2 su bardağı sıvı yağ (mısır özü)

1 su bardağı süt ya da yoğurt

1/2 su bardağı dövülmüş ceviz

1 limon kabuğu rendesi

2.5-3 su bardağı un

1 paker kabartma tozu

2 yemek kaşığı kakao (NESTLE-tepeleme)


YAPILIŞI:Yumurtalar + şeker kabarana kadar çırpılır.Sırayla sıvıyağ + süt (ya da yoğurt) + ceviz + limon kabuğu eklenir,biraz daha çırpıldıktan sonra,un ve kabartma tozu elenerek ilave edilir ve yağlanmış kalıba hamurun yarısı dökülür. Kalan hamura kakao eklenir çok az daha çırpılır ve beyaz hamurun üstüne döküldükten sonra çatalla hafif dairesel hareketler ile biraz karıştırılır.175 derece soğuk fırında pişirilir.

SALAMURA YAPRAK


Rahmetli annecim yaprakları ya birkaç tane üst üste koyup,sarıp (kuru olarak) kavanozlara dizerdi ya da buzdolabı poşetlerine yerleştirip buzlukta muhafaza ederdi.Ancak bu yöntemlerde yapraklar zamanla çok sertleştiği ve karardığı için benim tercihim hep (anneannemin usulü) salamuradan yana olmuştur. Size tavsiyem ilk çıkan taze yapraklardan bu salamurayı yapmanız,zamanı geçirmemeniz...


MALZEMELER:


10 kg.taze asma yaprağı (amaa EGE yaprağı:))

4-5 yemek kaşığı kaya tuzu (tepeleme)

3 litre su

kavanoz


YAPILIŞI: Tuz + su kaynatılıp soğutulur.Kavanoza sıkıca bastırılan yaprakların üstüne tuzlu su dökülür,kapak kapatılır.Ertesi gün yapraklar tekrar iyice bastırılır,kalan boşluğa tekrar tuzlu su doldurulur,üstüne temiz bir ağırlık konur.



1 Nisan 2010 Perşembe

MONTE KRİSTO TOSTU


Ahh,Rachel Ray ahh...Kendini Oprah'ın şirketine kaptırmadan önce ne muhteşem tarifler alırdım senden "30 dk.da hazır" programından.Baktım,tarifin yanına "30.06.2006"şeklinde not düşmüşüm. Bir kere yaptım bu tostu bayıldım,ne lezzet...Tekrar uygulayayım yakın zamanda eski günlerin hatırına...


MALZEMELER: ( 1 kişilik )


2 dilim tost ekmeği (UNO büyük boy olanlardan )

1 yemek kaşığı barbekü sos (en güzeli BURGER KING de kullanılanlar)

1 yumurta

2 yemek kaşığı süt

2 kalın dilim salam

2 dilim jambon

2 kalın dilim tost kaşarı

1 yemek kaşığı tereyağ ya da margarin


YAPILIŞI: Tost ekmeklerinin bir yüzlerine barbekü sosu paylaştırıp bir bıçak yardımı ile sürün (arzu ederseniz-ki ben öyle yaptım-biraz da acı sos ilave edebilirsiniz) sırayla peynir + salam + jambon + peynir + salam + jambon yerleştirdikten sonra diğer tost ekmeğini üzerlerine kapatın. 1 yumurta + sütü çırpın.Tostun her tarafını bu karışıma bulayın.Bir tava içinde yağı orta ateşte eritin ve tostu yerleştirip (üzerine bir ağırlık koyarak-ben dolma taşı kullanıyorum,ama yoksa geniş bir spatül ile sürekli bastırarak da olur) her iki yüzü iyice kızarıp , peynir eriyene kadar bir kaç kez çevirerek pişirin ve sıcak servis yapın.