Follow by Email

31 Mart 2010 Çarşamba

İZMİR KÖFTE


Ailemizin geleneksel "tepsi köftesi" tarifine benzese de ,biraz daha fazla uğraştıran, ama çok da lezzetli olan bir tarif daha...


MALZEMELER:


400 gr.dana kıyma

3 adet domates

4 adet patates

3 çorba kaşığı margarin (tepeleme,SANA tereyağ lezzeti)

3 dilim bayat ekmek içi

1 adet soğan (ince rendelenmiş)

1 avuç maydanoz yaprağı (ince kıyılmış)

karabiber

tuz


YAPILIŞI:Derin bir kap içinde kıyma + soğan + ıslatılıp sıkılmış ekmek içi + tuz + karabiber + maydanoz yoğrulur,oval köfteler hazırlanır. Patatesler soyulur ve yarım santim kalınlığında halkalar halinde kesilir.Bir tava içinde margarin eritilir,öncelikle patatesler bu yağda arkalı önlü hafif kızartılır ve bir tepsiye dizilir.Ardından aynı yağda köfteler kızartılır ve patateslerin üzerine dizilir.Kalan yağda önceden kabukları soyulup küçük küçük doğranmış domatesler kavrulur ve yarım bardak su ilave edilerek kısa bir süre pişirilir. (bu aşamada yemeğinizin daha kırmızı olmasını istiyorsanız 1 tatlı kaşığı domates ya da biber salçası da ilave edebilirsiniz)Pişen domatesli karışım köftelerin üzerine dökülür ve önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 15-20 dk kadar kızartılır. (Arzu ederseniz fırında pişirmek yerine 15-20 dk kadar ocakta da pişirebilirsiniz)

30 Mart 2010 Salı

İSVİÇRE EKMEĞİ


Özellikle ekmek yapma makinesi olanlara bu tarif...Ama,fırında da çok güzel oluyor...


MALZEMELER:


1 kg. un

600 ml. ılık süt

1 yemek kaşığı tuz

100 gr.tereyağ (ılık)

1 küçük paket yaş maya (42 gr.)

1 yumurta sarısı


YAPILIŞI:Öncelikle 600 ml.sütün 1 bardak kadarının içinde maya eritilip 15-20 dk.bekletilir.Büyük bir yoğurma kabının içine un alınır,ortası havuz gibi açılır, tuz serpilir,kalan ılık süt + mayalı süt + ılık tereyağ dökülür çatalla yavaş yavaş daireler çizilerek karıştırıldıktan sonra yaklaşık 20 dk.kadar (ele yapışmayacak kıvama gelmeli) el ile yoğurulur.1 saat kadar üstü nemli bir bez ile örtülü olarak mayalandırılır,fırına koymadan önce üzerine bir yumurta sarısı sürülür.Önceden ılık bir halde ısıtılmış fırında 20 dk.bekletildikten sonra tepsi fırının içindeyken ısı 180 dereceye getirilir ve yaklaşık 30-40 dk.pişirilir.

DOMATESLİ,TERBİYELİ ŞEHRİYE ÇORBASI


MALZEMELER:


3 domates

1/2 su bardağı arpa şehriye

5 su bardağı sıcak su (tavuk suyu tavsiye ederim)

1 su bardağı hazır domates suyu

2 yemek kaşığ tereyağ

tuz

karabiber


Terbiye için:


1 yumurta sarısı

1 limon suyu


YAPILIŞI:Domatesler rendelenir.Derince bir tencerede tereyağ orta ateşte yakmadan eritilir,domatesler ilave edilip hafif kavrulur.Domates suyu + sıcak su eklenip bir taşım kaynattıktan sonra,arpa şehriyeler ilave edilir ve yumuşayana kadar orta ateşte ara ara karıştırılarak pişirilir.Tencerenin altı kısılır , tuz + karabiber konur.Bu arada limon + yumurta sarısı çırpılır , tencerede kaynamakta olan sıcak çorbadan bir kaç kaşık alınarak karıştırıldıktan sonra limonlu terbiye tencereye dökülür ve bir taşım daha kaynadıktan sonra sıcak servis yapılır.

MİDYE TAVA & TARATOR


Handuşcum,bir sonraki davetinde (mesela deniz ürünleri sunmayı tercih ettiğinde) yapman için...Senin için bu tarif.Eh,İstanbul a geldiğimde de o müthiş balkonunda yapar , tüketiriz buzzzzz gibi Efesler eşliğinde :)))


MALZEMELER:


1/2 kg.temizlenmiş iç midye (ben dondurulmuş kullandım)


Midyelerin kızartma sosu malzemeleri:


1 su bardağı un

2 yumurta (sarısı ve beyazı ayrılmış)

2 çorba kaşığı margarin (yumuşak)

1 su bardağı bira

tuz


Kızartmak için :


1 su bardağı çiçekyağ


Midyeleri bulamak için :


1 su bardağı un


YAPILIŞI:Derince bir kaseye un + bira + margarin + 2 yumurta sarısı + tuz konur ve mikser yardımı ile boza kıvamına gelinceye kadar çırpılır.Ayrı bir kapta yumurta beyazları çırpılarak kar haline getirilir ve biralı hamurla karıştırılır.Midyeler (eğer benim gibi dondurulmuş kullanıyorsanız tamamen çözülüp yumuşamış olması lazım) önce una , daha sonra biralı bulamaca batırılıp kızgın yağda kızartılır.



TARATOR:


1 su bardağı ceviz içi

1 su bardağı bayat ekmek içi

1/2 su bardağı mayonez

2 diş sarmısak

1/2 limon suyu

2-3 yemek kaşığı süzme yoğurt

tuz


*tüm malzemeler,bir robot yardımıyla yüksek devirde kıyılarak macun kıvamına getirilir

29 Mart 2010 Pazartesi

ANNEMİN PASTASI


Bugün doğumgünün annecim,69 yaşına bastın,dolu dolu 68 oldun.Her yıl Şubat ayından düşünmeye başlardım sana ne hediye alsam diye..Bu yıl hastaneye yattığında ise "acaba alabilecek miyim" dedim kendi kendime.Bu son yaptığın pastanın fotoğrafı annecim,hatırlıyorsun değil mi? Haziranın son günlerinde arkadaşlarım için yapmıştın,herkes hayran kalmıştı,çok mutlu olmuştun. Bir daha yapamadın,ben de yapmam anne artık.Kızgınım aslında biraz sana,daha çok pasta yapacaktın,yapmalıydın,bilirsin pasta yapmayı sevmem,beni zorlaya zorlaya bu pastayı yapmayı öğretmeliydin,..Oysa senin bana öğrettiğin "öksüz kalmanın yaşı yokmuş" hissi oldu.Bugün 68 yaşındasın canım annem ve beni 38 yaşında yalnız bıraktın,huzur içinde uyu,rahat uyu,uzun uzun dinlen, seni çok seviyorum ve özlüyorum.Doğum günün kutlu olsun canım annem.....

26 Mart 2010 Cuma

KREMALI TAVUK


Meltem'cim,kulakların çınlasın canım arkadaşım,senin tarifin....(Bu yıl ikimiz için de anneler günü çok zor,çok acı....)


MALZEMELER:

2 adet tavuk bonfile

1 yemek kaşığı tereyağ (tepeleme)

1 kutu krema (200 ml.)

1 çay bardağı süt

2 yemek kaşığı un

1 su bardağı kaşar rendesi

tuz

karabiber

1 çorba kaşığı limon suyu


YAPILIŞI:İri kuşbaşı parçalar halinde doğranan tavuk etlerini,teflon bir tavada tereyağ ile birlikte hafif kavurun (tereyağın yanmasını önlemek için ara ara karıştırarak ve orta ateşte).Pişen tavuk etlerinin üzereine kremanın tamamını dökün ve kısık ateşte karıştırarak biraz daha pişirin.Bir çay bardağı sütün içine karıştırılmış un + tuz +limon suyu+ karabiberi de ilave edip bir taşım daha pişirin ve son olarak bu karışımı bir fırın tepsisine yayıp,üzerine kaşar rendesi serpip önceden ısıtılmış fırında kaşarlar eriyip ,hafif kızarana kadar pişirin,sıcak servis yapın.

ZEYTİNYAĞLI İÇ BAKLA


Annemin en sevdiğim yemeklerinden biri....


MALZEMELER:

1 kg.baklanın içi (en kart ve büyük olanlarından seçiyoruz alırken)

1 su bardağı sızma zeytinyağ (küçük bir su bardağı ya da çay fincanı)

1 büyük (ya da iki orta boy ) kuru soğan

1 çay kaşığı domates salçası

1/2 limon suyu

1/2 demet dereotu

tuz

az su


YAPILIŞI:Yaş baklalar ,üst taraflarından (boylamasına) bir bıçakla derince kesilerek iç baklalar çıkarılır.Bir tencereye zeytinyağ ve çok küçük doğranmış kuru soğan konularak orta ateşte soğanlar biraz pembeleştirilir.Hemen arkasından yıkanmış iç baklalar + sulandırılmış domates salçası + limon suyu + tuz ilave edilip,baklalar iyice yumuşayana kadar pişirilir.Bu aşamada , eğer yemek susuz kalırsa azar azar sıcak su ilave edilebilir,ancak yemek tamamen piştiğinde çok sulu olmamalı , sadece yağında kalmalıdır.En son ocak kapatılınca ince kıyılmış dereotu ilave edilip,yemek karıştırılır ve ister sıcak ister soğuk servis yapılır.

17 Mart 2010 Çarşamba

DAMAT PAÇASI


Annecim,soslu yemekleri hiç sevmezdi ya...Nasılsa bunu çok sevmişti canım annem...


MALZEMELER:

2 Adet bütün tavuk göğsü

su

2 yemek kaşığı un

1 su bardağı tavuk suyu

2 su bardağı yoğurt

2 yemek kaşığı üzüm sirkesi

2 diş sarımsak (rendelenmiş)

2 yemek kaşığı margarin (tepeleme)

2 adet yumurta

tuz

1 yemek kaşığı tereyağ

1 tatlı kaşığı pul biber


YAPILIŞI: Derince bir tencereye tavuk göğüsleri + üzerini kaplayacak kadar su konur ve tavuklar iyice yumuşayana kadar pişirilir.Bu arada derin bir kasenin içinde; 2 yumurta + yoğurt + tuz + sirke + tavuk suyu + sarımsak bir çırpma teli yardımıyla çırpılarak boza kıvamına getirilir.Ayrı bir tencereye margarin konur (ben SANA tereyağ lezzeti kullandım) eriyince un ilave edilir ve sürekli karıştırılarak , un hafif sarartılır.Kasedeki karışım kavrulmuş unun üzerine dökülür ve göz göz olana kadar orta ateşte sürekli karıştırılarak pişirilir.Tavuk etleri iri lokmalara bölünür ve bir tepsiye yerleştirilir (borcam) Tenceredeki pişmiş karışım tavuk etlerinin üzerini kaplayacak şekilde yayılır.Bir kaç saat buzdolabında dinlendirildikten sonra servise yakın önceden 200 derecede kızdırılmış fırında 15-20 dk daha pişirilir.Servis esnasında üzerine pulbiberli tereyağ gezdirilir.

*Ben bu yemeğin yanına özellikle dereotlu pilavı çok yakıştırıyorum....

DEREOTLU PİLAV


MALZEMELER:

2 su bardağı pirinç (ABC baldo kullandım)

2 yemek kaşığı tereyağ (tepeleme)

2 yemek kaşığı kuş üzümü (en az 1 saat önce kaynar suya konulmuş)

1 avuç ince kıyılmış dereotu

tuz

karabiber

2,5 su bardağı su (etsuyu da olabilir)


YAPILIŞI:Yayvan bir tencereye tereyağ konur ve kısık ateşte yakmadan eritilir. 2,5 su bardağı su + tuz + karabiber eklenir suyun kaynaması beklenir . Bu arada pirinç bir süzgüde güzelce yıkanır ve süzdürülür. (ben kesinlikle pirinci önceden sıcak suyla ıslatmam ya da kavurmam) Tenceredeki su kaynayınca pirinç + süzülmüş kuşüzümleri eklenir ve tencerenin altı hemen kısılarak ağır ateşte pilavın pişmesi beklenir.Pilav suyunu çekince ,ocak kapatılır,ince kıyılmış dereotu eklenip,karıştırılır,pilav 5 dk. kadar demlendikten sonra sıcak servis yapılır.

4 Mart 2010 Perşembe

PATATESLİ BULGURLU KÖFTE


Hatay mutfağından....


MALZEMELER:


5 Adet haşlanmış patates

5 çay bardağı köftelik bulgur

2 adet kuru soğan

kimyon

sıvıyağ

biber salçası tuz


YAPILIŞI:Patatesleri iyice ezerek püre haline getirin.Bir tepsiye bulguru koyup azar azar (avuç ile) ılık su ilave ederek harmanlayın.Bu arada soğanları çok küçük doğrayıp sıvıyağ ile bir tavada pembeleştirin.Tepsideki bulgura biber salçası (tepeleme 1 yemek kaşığı) + kimyon + tuz koyarak yoğurun.Bulgur yumuşayınca,patates püresini koyup tekrar yoğurun.En son hafif kavrulmuş soğanı ekleyip tekrar yoğurun ve şekil vererek ,turşu ile bareber servis yapın.

TAVADA KOLAY SU BÖREĞİ


Çok sevmiştin annecim bu böreği....


MALZEMELER:


4 Adet yufka

1,5 su bardağı süt

1 su bardağı sıvıyağ (çiçekyağ ya da riviera zeytinyağ)

2 yumurta

İÇ MALZEMELER:

Beyaz peynir (büyük bir kase rendelenmiş ezine kullandım)

1/2 demet ince kıyılmış maydanoz

karabiber


YAPILIŞI:Süt + yağ + yumurtaları derin bir kase içinde çırpın. Başka bir kabın içersinde peynir + maydanoz + karabiberi karıştırın.Derin bir teflon tavanın ( ya da tencerenin,tepsinin) içini biraz margarin ile yağlayın,ilk yufkayı yerleştirip tavanın kenarlarından taşırın.Biraz sıvı harçtan serpip, 2. yufkayı gelişigüzel parçalayarak yayın,sıvı harçtan bolca aralara serpiştirin. 3. yufkanın yarısını yerleştirdikten sonra,peynirli harcın tamamını yayın.3. yufkanın diğer yarısıyla harcın üstünü kapatın,sıvı harçtan dökün.En son kalan yufkayı böreğin üzerine yerleştirip kısık ateşte her iki yüzü kızarana kadar ağır ağır pişirin.